Patru feluri pozitive în care pandemia ne-a schimbat relația cu mâncarea
Pandemia a influențat nu doar felul în care ne raportăm la socializare și mobilitate, ci și la sistemele noastre legate de alimentație. Ultimele luni devastat industria restaurantelor, însă au și condus la unele trenduri alimentare care i-au ajutat pe oameni să își perceapă altfel relația cu mâncarea.
- Mesele în familie au revenit în „trend”
Studiile arată că, până în 2019, doar 30% dintre familii mâncau împreună de cel mult trei ori pe săptămână, însă izolarea la domiciliu a influențat în bine aceste statistici.
Copiii mănâncă din nou alături de părinți, iar studiile arată că mesele luate împreună contribuie la o mai bună dezvoltare emoțională a celor mici. În același timp, organizația Family Meals Movement arată că obezitatea în rândul copiilor este mai întâlnită în familiile care nu iau masa împreună. Pandemia ne-a reconectat cu cei dragi nouă, iar cele trei mese din zi au devenit prilej de socializare și o pauză de la lumea exterioară.
- Mâncăm mai multe legume și alimente plant-based
Pandemia ne-a reamintit că una dintre bucuriile mici ale vieții este mersul la piață, urmat de mirosul și savoarea fructelor și legumelor proaspete. Simțim nevoia reîntoarcerii la natură și la organic, iar asta este bine atât pentru noi, cât și pentru planetă.
Alegerea legumelor și fructelor proaspete în defavoarea mâncărurilor rapide a mai adus o serie de schimbări în obiceiurile noastre alimentare:
- punem mai mult preț pe nutriție și am învățat să alcătuim o farfurie echilibrată, care să conțină lucrurile de care are nevoie organismul;
- ne-am re-porționat farfuriile, făcându-le mai mici;
- chiar dacă nu am gătit, am comandat mai mult take-away în defavoarea fast food-ului.
- Coacem mai multe prăjituri pentru noi și pentru ceilalți
Trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, ne-am amintit cât de îmbietor miroase casa după ce am copt o prăjitură, așa că am luat cu asalt rețetele de dulciuri. Banana bread, reteta de clatite americane pufoase, brioșele și torturile ne-au inundat de parfum casele, pentru că prepararea dulciurilor a venit ca distragerea ideală în aceste zile.
Specialiștii arată că gătirea prăjiturilor are o serie de beneficii psihologice asupra noastră, inclusiv eliberarea de stres; coacerea este o formă productivă de expresie, comunicare, mindfulness și distragere și este inclusă în terapia cunoscută ca activare comportamentală.
- Cumpărăm mai mult local
Pandemia a influențat toate industriile pe care le cunoaștem, astfel că am înțeles cât este de vital să susținem afacerile mici și producătorii locali. Am început să gătim mai mult acasă și ne-am re-conectat la piața din cartier și la fermele din apropiere, care vin nu doar cu produse sănătoase, la un preț accesibil, ci și cu o experiență.
Indiferent dacă ne aprovizionăm cu ingrediente pentru prăjituri, retete de drob sau ciorbe, producătorii locali sunt primii pe care îi vizităm. În lipsa mobilității și a socializării cu ceilalți, discuțiile cu producătorii locali ne înseninează ziua și înțelegem altfel valoarea produselor pe care le avem în farfurie.
În timp ce majoritatea dintre noi speră că ne vom întoarce curând la normalitate, e important să conștientizăm că normalul este acum, iar acestea sunt patru feluri pozitive în care pandemia ne-a influențat și de care ne-am fi bucurat și mai mult dacă ar fi apărut înainte. Sub umbrela unui virus care ne afectează industriile, cultura și emoțiile, este vital ca relația pe care o avem cu mâncarea să se modifice în bine – la finalul zilei, suntem ce mâncăm și suntem suma tuturor obiceiurilor noastre alimentare.