Unii dintre voi ştiu probabil despre emisiunea Paşaport de România, difuzată de TVR. Eu abia aseară am dat peste ea. Ideea în sine, de a aduce un străin în România (cel  pe care l-am văzut eu era american de origine spaniolă) , pentru a vedea cât de uşor se integrează, mi s-a părut destul de bună. Omul ajunge pe meleaguri româneşti, este cazat la “români autentici”, în sate prea puţin promovate turistic, unde trebuie să ia contact cu tradiţiile şi obiceiurile noastre. Pentru a câştiga paşaportul de România, omul trebuie să se adapteze la viaţa rustică, deşi nu înţelege nici o boabă de română, deşi gazdele nu vorbesc limba lui.

Ajunge americanul la “românii noştri autentici”, care aveau o pensiune lângă Arad. Pensiunea are 21 de camere, toate cu baie proprie, piscină interioară, piscină exterioară, restaurant cu 100 de locuri, aşa, ca la tot românul. De cum lasă geanta jos, este servit cu palincă, apoi cu o bucată de şuncă, mare cât un caiet, netăiată, din care este pus să muşte. După două, trei păhărele de palincă şi obosit de pe drum, omul se bagă la somn. Dar gazdele noastre au multe planuri pentru musafir. Văzând că nu îl pot trezi după două ore de somn, îl cară de mâini şi de picioare până la piscină, unde îl aruncă în apă.

Regizat sau nu, acest spectacol m-a revoltat. Este o glumă proastă, pe care nu o poţi face unui necunoscut. Câţi români îşi tratează musafirii cu şuncă netăiată şi îi aruncă în piscina cu apă rece, în timp ce dorm?

L-au dus să viziteze un castel. Au urcat cu motocicletele, deşi el nu mai încălecase pe aşa ceva de 20 de ani. Apoi au vrut să îi arate cum se mulg oile. Pe deal, în mijlocul turmei de oi, o domniţă în costum popular cânta de zor un cântec românesc. Americanul a încercat să mulgă oile, apoi a fost dus să facă brânză.

Câţi români urcă la castel cu motocicleta? Câte românce stau în mijlocul turmei de oi, cântând melodii populare, îmbrăcate în port tradiţional românesc?

Probele au continuat, dar asta este mai puţin important. Ce am remarcat eu? Românii, urmând un scenariu sau purtându-se natural, de câte ori erau întrebaţi cum s-a descurcat americanul, spuneau că nu face faţă, că nu a învăţat, că nu se descurcă. Americanul, deschis la nou, aprecia munca grea depusă de români, admira peisajele frumoase întâlnite, era prietenos şi manierat.

Savoarea emisiunii este dată de dialogurile dintre români şi străinul venit să ne descopere, de neînţelegerile iscate de lipsa unui limbaj comun.

Am urmărit toată emisiunea, am admirat un om dispus să răspundă provocărilor şi am rămas dezamăgită de ai mei. Oare ce spun străinii care văd aceste filmări, ce cred despre ospitalitatea românului, atunci când văd cât de puţin politicoase au fost gazdele? Oare asta este România?