Papilomatoză virală – a fost diagnosticul pus de către medicul veterinar imediat ce a văzut câinele. Cu vreo săptămână în urmă îi apăruse în barbă o mică umflătură, un soi de neg care creștea de la o zi la alta. Nu părea să îl doară sau să îl deranjeze în vreun fel. Mă deranja pe mine, căci nu înțelegeam ce are și mă speriam rău. Medicul a știut și m-a lămurit repede: este un virus care se transmite numai de la câine la câine (niciodată la om, pisică sau altă vietate) și afectează

în general câinii tineri, cu sistemul imunitar slăbit. Papilomul devenea tot mai mare, căpăta forma unei conopide și o culoare nesănătoasă, cenușie. Știam deja că nu e cazul să mă îngrijorez, că va cădea singur într-o lună, două. Dar nu puteam uita că au existat două cazuri când papilomul viral s-a transformat în papilom malign.

“Doar n-om fi noi atât de ghinioniști încât Bruno să fie al treilea câine cu papilomatoză virală transformată în cancer mortal…”, spuneam din când în când, cu inima tremurând. 

papilom caine papilomatoza virala 1

Am dat filmul înapoi și mi-am amintit că Bruno se jucase, cu o lună în urmă, cu niște maidanezi. Poate de la ei a luat papilomatoza virală. Acest virus are o perioadă de incubație destul de mare (1-6 luni). Îl lăsasem să miroasă fiecare fir de iarbă. Poate acolo era ascuns virusul. Dar cu sistemul imunitar slăbit care era treaba? M-am simțit vinovată știind că imediat după ce a plecat soțul meu din țară, de teamă că voi rămâne fără bani până când trimite el, am ales să cumpăr un sortiment foarte ieftin de hrană pentru câini, probabil o porcărie care nu îi oferea toți nutrienții necesari, apoi am continuat să îmi hrănesc animalul cu mizeria aceea. Fără să mai stau o clipă pe gânduri, am revenit imediat la Equilibrio. În mai puțin de o săptămână papilomul s-a înnegrit, s-a desprins puțin câte puțin din barbă și apoi a căzut. Fără medicamente, fără vreun tratament. Numai cu hrană bună.

petmart.ro

papilom caine papilomatoza virala

petmart.ro

papilomatoza virala la caine papilom

Acest articol nu e reclamă. E doar povestea unui papilom care m-a speriat rău într-o perioadă. Puteți totuși să cumpărați hrană bună intrând de pe bannerele de mai jos. În acest fel vă asigurați că aveți animale sănătoase și, în același timp, susțineți un om care are în îngrijire cinci animale.

petmart.ro