Papilomatoză virală la câine – a fost diagnosticul pus de către medicul veterinar imediat ce a văzut câinele. Cu vreo săptămână în urmă îi apăruse în barbă o mică umflătură, un soi de neg care creștea de la o zi la alta. Papilomatoza virală la câine – cauze și tratament.
Nu părea să îl doară sau să îl deranjeze în vreun fel. Mă deranja pe mine, căci nu înțelegeam ce are și mă speriam rău.
Medicul a știut și m-a lămurit repede: este un virus care se transmite numai de la câine la câine. Virusul nu se transmite niciodată la om, pisică sau altă vietate. Afectează în general câinii tineri, cu sistemul imunitar slăbit.
Cum arată papilomatoza virală la câine
Papilomul devenea tot mai mare, căpăta forma unei conopide și o culoare nesănătoasă, cenușie. Știam deja că nu e cazul să mă îngrijorez, că va cădea singur într-o lună, două. Dar nu puteam uita că au existat două cazuri când papilomul viral s-a transformat în papilom malign.
“Doar n-om fi noi atât de ghinioniști încât Bruno să fie al treilea câine cu papilomatoză virală transformată în cancer mortal…”, spuneam din când în când, cu inima tremurând.
Cauze posibile: transmiterea de la alt câine, hrană de proastă calitate, sistem imunitar slăbit
Papilomatoza virală la câine – cauze și tratament
Am dat filmul înapoi și mi-am amintit că Bruno se jucase, cu o lună în urmă, cu niște maidanezi. Poate de la ei a luat papilomatoza virală. Acest virus are o perioadă de incubație destul de mare (1-6 luni). Îl lăsasem să miroasă fiecare fir de iarbă. Poate acolo era ascuns virusul.
Dar cu sistemul imunitar slăbit care era treaba?
M-am simțit vinovată știind că imediat după ce a plecat soțul meu la muncă în străinătate, de teamă că voi rămâne fără bani până când trimite el, am ales să cumpăr un sortiment foarte ieftin de hrană pentru câini. Probabil o porcărie care nu îi oferea toți nutrienții necesari. Apoi am continuat să îmi hrănesc animalul cu mizeria aceea.
Tratament – hrana de bună calitate
Fără să mai stau o clipă pe gânduri, am revenit imediat la Equilibrio. În mai puțin de o săptămână papilomul s-a înnegrit, s-a desprins puțin câte puțin din barbă și apoi a căzut. Fără medicamente, fără vreun tratament. Numai cu hrană bună.
Povestea unui papilom
Acest articol nu e reclamă. E doar povestea unui papilom care m-a speriat rău într-o perioadă. Puteți totuși să cumpărați hrană bună intrând de pe bannerele de mai jos. În acest fel vă asigurați că aveți animale sănătoase și, în același timp, susțineți un om care are în îngrijire șase animale.
Al meu isi face singur selectia. Am incercat si eu sa ii cumpar o hrana mai ieftina si a facut foamea multe zile pana a ajuns sa ceara paine numai sa nu manance boabele alea, Am trecut inapoi pe preferatul lui de la Royal. La fel si cu niste batoane pe care i le luasem din Cora. Mai bine il bateam decat sa ii cer sa le manance.
Si al meu a stat nemancat vreo doua zile, pana s-a decis sa guste porcariile alea. Sper sa nu mai fiu nevoita vreodata in viata sa repet experienta. Mi-a tremurat sufletul asa cum imi tremura cand aveam copilul bolnav.
Ma bucur mult ca a fost o intamplare cu final fericit,cum se spune !
Sanatate lui Bruno si stapanei lui !
Multumim din suflet! Asemenea iti doresc!
Eu nu am animalute, dar nu vad de ce nu s-ar comporta la fel ca noi, in ceea ce priveste imunitatea. Oricum, sunt fan antibiotice unguent, pentru ele. Asa am scapat de o infectie la un deget care nu mai imi trecea cu nimic.
Cu Mibazon! A fost ideea unei prietene care are pisica.
Sanatate tuturor!
Cu drag!
Am inteles ca ar exista si niste medicamente pentru cai care sunt foarte bune la oameni. :)
Eu ma feresc (pe cat posibil) si de medicamentele destinate oamenilor. :)))
Noi hrănim ”fetele” cu 3/4 hrană ”gătită” pentru ele (gâturi și spinări de pui – uneori pipote – fierte, apa aruncată și bucățile amestecate cu orez fiert cu legume – morcovi, fasole verde – , alteori cu mămăligă fiartă în apă cu lapte) și numai 1/4 boabe sau biscuiți pentru pui de la Hornbach. N-am avut nicio problemă cu ele, slavă Domnului! E drept că nu ies pe stradă niciodată, iar iarba din grădină e super-curată.
Îi doresc multă sănătate lui Bruno! Și ție, ca să poți avea grijă de toți! ☺
Am incercat si eu la inceput sa il hranesc pe Bruno cu mancare gatita, dar am descoperit rapid ca sunt o puturoasa care azi gateste, maine nu, asa ca am ales cea mai comoda varianta. :)
Noi traim intr-un cartier de-a dreptul infect. Voi face intr-o zi un articol in care sa se vada clar pe unde calcam zilnic. :(
Multumim din suflet, Zina! Multa sanatate va dorim si voua!
Cand am vazut tittlul m-am crispat , credeam ca a fost diagnosticat cu ceva mai grav….Citind am rasuflat usurat…
Lui Denis i se inrosea blanita de la anumite bobite care aveau un grad ridicat de proteine…Acum ii dau Royal Canin Derma Confort si i-a revenit blanita la normal.Cu mancarea umeda e mai problematic, nu gasesc la toate Pet Shop-urile pliculete Royal Canin Urban Life….Am inceput sa ii comand de pe innternet.
Bine ca e Bruno okay.Pe de alta parte , nici nu stiu pe unde sa plimb catelul ca sa fie in siguranta…
Eu am fost la un pas de stop cardiac cand a deschis medicul gura si a rostit cuvantul “papilom”.
Da, am patit si noi cu niste boabe, era alergic la ele. Isi prindea botul intre labe sau se freca de cearsafuri sa scape de mancarime…
Nu cred ca exista in tara asta un loc in care cainii sa fie intr-o siguranta deplina. De fapt, nici oamenii nu sunt. Daca iti spun ce aer respiram la Ploiesti, te ingrozesti…
Și yorkisorul meu a avut un papilom. Eram în Franța pe vremea aceea. A fost operat de urgență. Au trecut cinci ani de atunci, n-a mai avut probleme!
Noua in Romania ne-au spus ca trece singur. Acum doua luni a facut si catelusa. Chiar si aici, in Scotia, au decis ca e mai bine sa il lasam sa cada singur. Si asa s-a intamplat. Probabil catelul vostru a avut ceva mai grav, poate doctorilor li s-a parut ca ar putea fi malign… Ma bucur ca e bine acum.