De când cu reclamația la poliție, crescuse mult faima lui Panseluță, Bărbat din Flori. Nimeni nu știa dacă Flori se referea la localitatea cu acest nume, la celebra expresie rușinoasă ori dacă așa se numise mama lui și nimeni nu îndrăznea să întrebe, de teamă că se va alege cu vreo plângere, așa cum pățise biata Nona X. Singur și de bună voie publicase apoi în ziarul local reclamația, convins fiind că va fi decorat imediat cu ordinul Păpădia Urbană sau măcar cu medalia Spiritus Civicus.

Domnule Comandant,

Cu profundă și justificată indignare cetățenească vă aduc la cunoștință următoarele fapte: în data de 01. 05. 2017, numita Nona X. și-a plimbat animalul (în speță câinele) pe trotuarul drept (cum vii dinspre centru) al străzii Îngăduinței și i-a permis acestuia (câinelui) să urineze pe o biată păpădie. Recunosc faptul că păpădia creștea prin asfalt, nu era a mea personal și stropirea ei nu mă afecta cu nimic, însă nu mi se pare legal și nici moral ca un câine să aducă o asemenea jignire unei flori care crește pe pământ de atâta vreme și care, prin faptul că trăiește, aduce mari beneficii aerului pe care îl respirăm noi toți, cetățeni ai acestei urbe. De aceea vă rog, domnule comandant, să tratați cazul cu maximă seriozitate și să luați măsurile care se impun pentru a-i pedepsi exemplar pe vinovați, în speță pe numita Nona X. și pe câinele său.

Cu profund respect,

Panseluță, Bărbat din Flori.

Acum putea merge pe străzi cu fruntea sus, așa cum visase mereu, ca un adevărat erou al vremurilor moderne, fără teamă că statura sa pipernicită și ochelarii așezați pe-un nas mai mult lat decât lung vor mai naște antipatie în sufletele concitadinilor. E atât de important să iei atitudine, să te implici în problemele orașului, să stârpești răul din rădăcină, își spunea cu mândrie Panseluță, umflând pieptul și aruncând în vânt, cu o mână fermă, cele câteva fire de păr care mai supraviețuiau pe scalpul amenințat cu abandonul tocmai de către podoaba capilară pe care o îngrijise cu atâta dragoste mereu.

*

PS: Textul de mai sus e doar un hohot de râs și se adresează celor care urlă de la ferestre când văd câte un câine că stropește stâlpii de pe trotuare.