Acum câțiva ani am urmărit o emisiune (cred că pe TVR 1) despre economia pe care omul o poate face dacă își montează panouri solare. Nu mi-am bătut capul cu modul în care ele funcționează, dar am
reținut că există mai multe tipuri de panouri, toate din ce in ce mai căutate și utilizate. Se vorbea în acea emisiune despre panouri solare termice, care convertesc energia solară (căldura) în energie termică, și despre panouri fotovoltaice, care convertesc energia solară (lumina) în energie electrică.
Am apreciat în sinea mea inventivitatea oamenilor și mi-am spus că este modul cel mai ușor și mai inteligent de a folosi resursele pe care natura, în generozitatea ei, ni le pune la dispoziție. Soarele, acest corp ceresc fără de care noi nu am putea exista, ne vine încă o dată în ajutor, făcându-ne să economisim bani serioși, dar și să protejăm mediul înconjurător, pentru că panourile solare nu emană gaze și nu poluează aerul.
Sigur, aceste panouri nu sunt nici gratuite, nici foarte ieftine, dar la un calcul rapid, descoperim că investiția este amortizată destul de repede (5-6 ani), fie că folosim panouri solare termice pentru încălzirea apei menajere sau chiar a piscinelor, fie că montăm panouri fotovoltaice care produc energie electrică ce poate fi folosită atât pentru aparatele electrice din casă, cât și ca sursă de energie pentru centrala electrică.
Bine-nțeles că nu este indicat să ne debranșăm de la rețeaua publică de electricitate, dar putem profita de aceste panouri pentru a face mari economii. Mi-a venit să îmi scot pălăria în fața celui (celor) ce a avut ideea de a face suporturi dinamice pentru panourile fotovoltaice, suporturi care urmează poziția soarelui pe cer, rotind panourile solare pentru a obține cantitatea maximă de expunere directă pe întreg parcursul zilei.
Panourile solare sunt destul de ușor de instalat (nu, nu încercați singuri, ci apelați la specialiști, la firma de unde cumpărați aceste panouri- există mai sus un link ce vă poate fi de ajutor), iar întreținerea lor este foarte simplă, necesitând doar curățarea impurităților ce se depun pe suprafața panourilor. La cele mai multe tipuri de panouri solare, durata de viață garantată este de 25-30 de ani.
Celulele solare monocristaline folosite în panourile fotovoltaice sunt cele mai eficiente, producând de patru ori mai multă cantitate de energie electrică față de alte tipuri de panouri, ceea ce face ca și prețul lor să fie puțin mai ridicat (să nu uităm că și investiția se amortizează în funcție de economia pe care aceste panouri o aduc). Aspectul extern este colorat și uniform, datorită conținutului de siliciu de înaltă puritate.
Celulele solare policristaline sunt mai puțin eficiente la temperaturi crescute și în acelasi timp mai ieftine. Celulele solare cu strat subțire sunt și ele mai ieftine decât cele monocristaline, sunt flexibile, iar performanța nu le este afectată de temperaturile ridicate sau de umbră. Sunt ideale pentru suprafețele întinse, largi. Panourile solare hibride au un strat subțire de peliculă solară amorfă în spatele celulelor monocristaline, ceea ce le face să fie eficiente în special în condiții de lumină slabă. Nu sunt recomandate pentru suprafețele întinse și au prețurile puțin mai ridicate decât ale panourilor fotovoltaice.
Dacă vă permiteți această investiție, nu ezitați să vă instalați panouri solare (în functie de nevoile pe care le aveți). Veți sesiza diferența imediat și veți ajunge să faceți economii acolo unde nici nu ați visat.
e o idee care imi da de mult ocol, sa imi dotez viitoarea casa cu panouri solare, plus ca imi place foarte mult cum suna :)
Am vazut ca primaria din orasul meu chiar a montat astfel de panouri. Mi-ar placea sa imi pot permite si eu…
este o solutie viabila si, pentru Romania, dar nu stiu daca costurile face profitabila o asemenea investitie
Daca nu ar fi profitabila investitia, nu ai vedea peste tot astfel de panouri. Problema este ca deocamdata nu sunt accesibile chiar oricui…
Nu stiu ce sa zic, am vazut prin oras, dar inca e la inceput la noi…poate in viitorul apropiat, odata cu scaderea costurilor sa ia o mai mare amploare