Avem chiar în faţa blocului o brutărie, de unde se răspândesc arome de pâine caldă din oră în oră, arome care ne fac să cumpărăm ba o lipie plină de sare, ba un covrig uns cu sirop din zahăr, ba o baghetă unsuroasă şi plină de susan, semănând mult la gust cu “turistul” de altădată. Sau cel puţin aşa făceam până acum câteva zile, când am redescoperit pâinea, pâinea adevărată, făcută din apă, sare, drojdie şi făină. Vine tocmai de la Târgu-Mureş, cântăreşte aproape un kilogram şi are gustul inconfundabil al pâinii făcută în casă.
Îmi răsfăţam băieţii duminica cu pâine făcută de mânuţele mele, dar vara asta a fost prea călduroasă pentru a risca să ţin prea mult timp cuptorul aprins, iar blogul mi-a ocupat şi el destul din timpul liber.
Am mâncat o felie întreagă de pâine, goală, savurând fiecare înghiţitură din pâinea mureşeană, atunci când am descoperit-o şi văd că în fiecare zi cantitatea se măreşte, mănânc tot mai multă.
Am avut o perioadă de un an în care mâncam 2-3 feliuţe de pâine toată ziua, fără a simţi nevoia de mai mult. Nu numai că mi-a fost bine aşa, dar chiar m-am îngrăşat, ca pentru a infirma teoriile despre curele de slăbire în care prima dispărută este pâinea. Însă, cu tot efortul meu, nu m-am simţit mai deşteaptă în acel an, dovadă că sunt nişte mincinoşi cei care spun că pâinea prosteşte. Sau poate trebuie luate măsuri aspre încă din copilărie, poate trebuie să privăm copiii de acest aliment, pentru a scoate din ei doar genii.
Îmi amintesc de recreaţiile din generală, când fugeam în piaţă să cumpăr un “turist” mic şi castraveţi murati, a căror zeamă se prelingea pe mânecile cămăşii , de toate plăcintele cu brânză dulce şi stafide, de ştrudele cu mere, de toţi covrigii şi chiflele pe care le-am mâncat. Oare chiar mi-au făcut vreun rău?
Întrebarea este preluată de la G_Cojocaru. Pâinea chiar prosteşte? Voi ce părere aveţi?
Pâinea noastră cea de toate zilele
Pâinea, acest aliment simplu și esențial, a fost întotdeauna o prezență centrală în viața noastră. Din timpuri străvechi și până în prezent, ea a fost simbolul hranei și al comuniunii dintre oameni. Pâinea noastră cea de toate zilele nu este doar un element din dieta noastră, ci o legătură cu tradiții vechi și o expresie a ospitalității noastre.
În fiecare dimineață, aroma proaspătă a pâinii proaspete ne întâmpină în bucătărie, amintindu-ne de rutina zilnică și de caldura unui nou început. Înainte de a fi doar o masă, pâinea este un simbol al muncii și răbdării. Din momentul în care grâul este semănat în pământ, până la recoltare, măcinare și coacere, fiecare pas este un efort al omului și al naturii în armonie. Fără pâine, gustul bogat al efortului și al muncii noastre ar fi pierdut într-o lume în care totul pare a fi efemer.
Pâinea este, de asemenea, un simbol al solidarității umane. Atunci când împărțim o bucată de pâine cu cei din jurul nostru, întărim legăturile dintre noi. Fie că este vorba de o masă de familie sau de o întâlnire informală cu prietenii, pâinea este mereu în centrul atenției. Ea ne amintește că hrana nu este doar o necesitate fizică, ci și un mijloc de a împărtăși bucurii și tristeți, de a consolida prietenii și de a cunoaște mai bine ceilalți.
În era tehnologiei și a inovației, pâinea rămâne ancorată în trecutul nostru. Chiar și cu toate opțiunile moderne de alimentație, simplitatea și autenticitatea pâinii rămân seducătoare. Este o dovadă că, în ciuda schimbărilor rapide din jurul nostru, există elemente de bază care ne reamintesc de rădăcinile noastre și de ceea ce este cu adevărat important în viață.
În concluzie, Pâinea noastră cea de toate zilele este mult mai mult decât un simplu aliment. Este o oglindă a muncii noastre, a solidarității noastre și a legăturilor noastre cu tradițiile. Ea continuă să ne hrănească nu doar trupurile, ci și sufletele, fiind o prezență constantă în călătoria noastră prin viață.
Mi-ai adus aminte de vremurile copilariei cand ma trimiteau ai mei dupa paine. Pana acasa, mancam jumatate din ea, mai ales ca aproape de fiecare data o cumparam calda:x
In copilarie, statea ore intregi la coada, pana aduceau paine si de multe ori se termina inainte de a-mi veni randul. Dar daca aveam pofta de paine calda, mergeam sa ne rugam de lucratorii de la brutarie, intr-un alt cartier.
:)))))) daca ar fi sa ne luam dupa fel si fel de vorbe din batrani sau cercetatori straini, oare exista ceva ce nu prosteste sau imbolnaveste? :)))
Nu stiu ce zic altii, dar parfumul painii este inconfundabil si de neinlocuit, sau cel putin pentru mine. Este adevarat, in exces nu face bine, dar cui nu-i place o felie de paine calda? Hehe!
Imi facusem intr-un timp obiceiul de a incalzi painea in cuptor. Devenea crocanta si raspandea un miros atat de placut in bucatarie… Cred ca voi reincepe sa fac asta, cu painea ramasa.
Ar trebui sa renuntam definitiv la mancare, pentru a trai sanatos. Cam doua saptamani, o luna… :-P
Eu nu-s mort dupa paine, cozonaci sau alte chestii din astea. Painea e suport si atat. Desi Kadia face ea painea si trebuie sa recunosc ca a ei uneori e divina. Dar si atunci e ca o felie de prajitura. Adica n-as manca mai mult de 1-2 felioare. Cred ca fetelor le place painea de-a dreptul iar pentru noi este balast. Ca pentru potai :D
La cum arata painicile facute de Kadia, daca le-as avea zilnic as deveni balena. :))
Dupa ce am scris despre paine, imi venise pofta de cozonac. As fi facut astazi, dar nu este Ionut acasa si nu vreau sa mananc fara el. Ramane pentru saptamana viitoare.
Mai degraba nu mananci multa paine pentru ca traiesti intr-o zona in care lumea este mai ponderata in legatura cu acest aliment.
Nu stiu daca painea prosteste, dar am auzit ca ingrasa. :D
Minciuni. Eu mananc multa paine si nu se cunoaste. :-P
norocoaso!
:)) Asa este. Sora mea mananca doar cu portia si are mereu probleme cu greutatea.
of! sunt obsedata de paine! Mai ales paine calda facuta de mine in casa si cu un pic de nuca sau seminte. Visez la paine calda si ador mirosul ce se degaja din cuptor si mor de ciuda cand imi da arsuri de stomac. Dar nu-i nimic. Iau Omez si ma lafai in senzatiile date de dumicatul plapand si cald.
Painicile tale ma fac sa lesin de pofta… Arata atat de bine… Dupa ce se intoarce Ionut din delta intru la tine, sa iti fur reteta aia de painici.
De ce oare iti da arsuri la stomac painea?
Nici n-am auzit pana acum faza asta cu painea prosteste.
Mie imi place painea aia proaspata, calduta. Daca nu-i proaspata, o mananc prajita.
La brutaria de langa noi gasim mereu paine calda, dar este cleioasa, se transforma in cocoloase. Baietii mei o mananca fara probleme, dar mie nu imi place decat mirosul ei.
Am avut de curand o controversa(desi e prea mult spus) cu Pato pe tema asta(chiar pe blogul lui). El spunea intr-un comentariu ca alimentele nu ne influenteaza modul de a gandi. Chiar in acea perioada mi-am cumparat un nou card de memorie pentru aparatul meu digital dintr-un magazin. Am vrut sa fac pe loc o poza sa vad daca merge bine. Am zarit o carte pe raft si am fotografiat-o rapid. Numele ei este ” Gandesti asa cum mananci” Noua alimentatie corecta pentru creier.
Nu am cumparat cartea, nici macar nu am rasfoit-o, am si acum insa poza iar pe coperta sunt niste fructe…
Hai mai Nice nu-mi spune ca aia care mananca chimicale au o inteligenta sporita sau invers… ori te nasti inteligent, ori iti antrenezi foarte mult capcitatile intelectuale… dar nu afectezi prin alimentatie asta. Sunt genii in africa? sunt… sunt genii in SUA sunt… sunt peste tot indiferent de ce mananca.
Sa o intrebam pe Kadia. Cred ca este in masura sa ne dea un raspuns clar. Nici eu nu prea cred ca alimentatia ne poate influenta inteligenta.
Nu ne putem hrani doar cu fructe, avem nevoie si de alte alimente. Sau poate nu sunt eu la curent cu noutatile. Voi trece o fuga pe la Pato, sa caut discutia voastra. ;)
E o legenda. Si mama face paine acasa. La doua zile. Asta de vreo 7-8 ani :)
Am facut si eu, mai mult de un an, tot la doua zile. Cred ca voi reincepe. Era atat de gustoasa si de satioasa.
Mie nu’mi place painea facuta in casa decat atunci cand e calda pentru ca e crocanta coaja si miezul moale:x iar cand cumpar painea calda..o mananc aproape sau chiar jumatate goala:))
Cand este calda, mananc painea facuta in casa ca pe cozonac. :))
Bagheta despre care povestea se manca imediat, goala, pentru ca este cu seminte de susan su puin dulceaga. Dar mie imi era dor de painea de altadata…
cica painea e cancerigena.
si aia calda, e nenorocire, cica cea mai nemernica treaba.
si uite ca am mancat 32 de ani paine si n-am avut nimic.
de cand cu ue si nato ne-am tampit.
toate-s cancerigene.
halesti paine? ai sa mori de lepra.
ce faci, respiri? nu stii ca aerul te omoar, esti nebun???
ia d-aici aer imbuteliat, dupa normele ue, ca e mai bun…
mama lor de nenorociti…
Inţeleg că ne-am transformat într-o naţie eco!
Dau o mostră.
Am văzut eu azi un bănculeţ pe net.
Să văd repede dacă-l găsesc.
Gata!
– Alcoolul ucide!
– Si ce, apa te face nemuritor?
via http://stilumor.blogspot.ro/2012/09/ma-tin-de-bancuri.html
:)) Bun banc ai gasit, Radu. Merci pentru contributie.
Toate sunt cancerigene sau au gripa… :))
Mai bine nu mai mancam nimic, sa scape de noi…
Dar magazinele sunt pline de alimente care contin tot felul de tampenii. Pate de ficat, cu 5% ficat, gem de fructe fara fructe, mezeluri din sorici si oase…
mmmmm…sorici!!!!!! mama doamne!
Iti este pofta, nu? :))
pfoai…salivez…, mi-ai adus aminte de perioada in care eram mic si mergeam la tara la bunici si ma trimiteau sa cumpar paine de labrutarie si veneam acasa cu una din paini mancata pe jumatate, erau paini rotunde si calde… pfff. o sa scriu si despre asta un articol, e al doilea care ar fi inspirat de la tine :) sper sa am timp cat mai curand sa le scriu :) mi-ai adus aminte de o perioada placuta din viata mea, drumul la brutarie si intorsul acasa cu burta plina de paine calda …
Nu pot decat sa fiu multumita, vazand ca iti sunt “muza”. :)) Abia astept sa citesc.
Pe noi ne certa mama vazand ca mancam painea calda, spunea ca vom face cocoloase in burta. :)) Cred ca se supara ca eram satule si nu mai mancam ceea ce gatea. :))
Daca painea prosteste, sunt in pericol sa devin o idioata! Ca eu iau paine de-aia pe vatra de la brutaria noastra, jumate o mananc pe drum si jumate cand ajung acasa…Ca ingrasa? zi-mi ceva care slabeste, sa consum si eu! Si daca o sa ma ingrase prea tare, ma apuc de sumo!:))
Vrei reteta de slabit? Fumeaza un pachet de tigari pe zi, fa-ti griji pentru toata lumea, citeste la masa si dormi 5 ore pe noapte. Vei avea o silueta de invidiat. :-P
Cred ca sunt putine popoae care sa manance atat de multa paine, cata mancam noi. Oare suntem un neam de idioti? :))
Am scris si la ea pe blog…. eu îmi fac singura painea (am masina de facut paine) dar noi nu mai mancam paine prea multa. Asa ne-am obisnuit. Aici painea nu e aliment de baza! Asta e, cred ca daca ati manca si voi paine facuta ca aici la brutarie v-ar trece cheful de paine!
Am citit si la ea. Am si eu o prietena care are masina de facut paine… Iese la fel de buna ca si cea framantata la mana, dar se face mai repede, fara efort.
De ce spui asta? Ce are painea din brutariile voastre?
Uite că eu locuiesc exact la Târgu Mureș și nu prea găsesc decât pâine de-aia ”de burete” cum îi zic eu… :(
Mie-mi place foarte mult un tip de franzelă pe care doar la București am mâncat-o. Era o brutărie lângă căminele noastre studențești din Regie, aproape de Politehnică…
A luat Mihai o paine ieri, tot de la voi, care chiar pare de burete. Este cu fulgi de cartofi.
Aveam si noi o brutarie in Ploiesti, care facea o paine foarte buna, dar cred ca au inchis-o, ca nu am mai gasit prin oras. Era cam scumpa, dar avea un gust bun…
Da, e buna asta ca painea prosteste…:)).
Eu am acasa masina de facut paine si fac uneori. Nu des, ca sa nu ne ingrasam :)). Mirose demential cand fac si mereu imi aminteste de copilarie….cand stateam la coada sa “bage pita” si aveam cartela pe care primeam doua franzele pe zi, la 4 persoane :). Jumate dintr-una o mancam pe drum, era delicioasa. Acum imi place cu unt si cu dulceata, atunci cand e proaspata, sau cu unt si miere. Si cu o cana de lapte. Mmmmmmm….
Cred ca imi cumpar si eu pana la urma o masina de facut paine…
Chiar, uitasem pentru un moment de cartele cu care luam paine, de cele pentru lapte, ulei sau zahar.
Iti amintesti ca puteam cumpara si cate un sfert de paine? :))
Da, dar asta cred ca era deja in studentie, dupa “regim” :).
Am si eu o brutărie..una care face o painee foarte buna , se numeste Baron si iau de acolo aproape in fiecare zi.
Unde locuiesti tu, Sebi? Vezi sa nu mananci totusi prea multa, ca ingrasa. ;)
Eu mi-am adus cand mergeam la brutaria din sat si cumparam Lipii si covrigi… Covrigi inca se vand bine dar lipiile au iesit de pe piata, si erau atat de bune :(
La brutaria de langa noi inca mai fac lipii, dar pun o lingura de sare grunjoasa pe fiecare. Vai de rinichii nostri…
Cred ca decat sa-mi dau cu parerea, ar prinde mai bine o opinie avizata, aici
Deci asa imi mentin eu silueta. Mancand paine multa. :))
Este greu sa mananci friptura fara paine, cum recomanda ei. Dar ce nu face omul pentru a fi sanatos…
Merci, Dana.
Vreau si eu sa gust!!!!!
Ce anume? Paine de casa sau de la brutaria de peste drum?
Pâinea de casă nu e periculoasă. După spusele unui profesor de biologie, pâinea nu îngraşă, ci ceea ce serveşti cu ea. Ne plângem de efectele pâinii, dar nu suntem în stare să depăşim stadiu de sedentarism. Între patru pereţi e mult mai bine! Pe lângă toate astea, pâinea e tot mai scumpă
Painea de casa nu, dar cea de la brutaria din fata blocului meu? Cand este calda pare cleioasa, cand este rece e oribila, baga in ea tot felul de prafuri, mai gasim un fir de rafie…
Sedentarismul este efectul vietii moderne. Cand stai 8-10-12 ore la servici pe un scaun, vi acasa si mai stai 2-3 ore la calculator, cand sa mai faci si miscare?
Mananc paine dintotdeauna si sunt tot scleptzomana
Acum…nici nu cred c-ar fi indicatsa bag 3 sandwichuri pe zi.
Ideea e sa mananci putin din orice….
Acum, ca traiesti in alta tara, tot atata paine mananci?
Depinde ce ascund sandwichurile alea… :))
Ce poftă mi s-a făcut de pâine! Și de covrigi calzi… La liceu, în recreația mare, dădeam fuga pe rând și umpleam ghiozdanul cu covrigi pentru toată clasa. Țin minte și acum ce bine mirosea ghiozdanul meu… :)
La noi nu prea se mancau covrigi, dar cand a aparut turistul a fost isterie… :))
Am incercat sa mananc dupa revolutie, cand a reaparut, dar nu mi-a mai placut la fel de mult.
Mi-ai adus aminte cum fugeam în pauze la scoală să cumpărăm pâine caldă. Câtă paine am mâncat atunci! Ce bună era !
Si nu ai patit nimic… La fel cum nici eu, nici altii nu au patit nimic.
Ce miros avea… si ce gust…