Pădurea Beecraigs, Scoția, văzută într-o zi senină și geroasă (17 ianuarie 2019). Copacii sunt atât de înalți și deși, încât pe anumite porțiuni pădurea pare scufundată în beznă. Un firicel de apă rece ca gheața face deliciul lui Bruno. Nu știu dacă natura sau omul a făcut această potecă, dar e de-a dreptul fantastică. Există o mulțime de alei pe care te poți plimba, dacă nu vrei să te afunzi în pădure. Dar prin pădure poți vedea distrugerile provocate de furtuna din 2012. Poți verifica dacă apa este potabilă. Poți vedea utilajele care taie copacii căzuți la pământ, la fel cum poți vedea puieții plantați în locul brazilor omorâți de furtună.

Pe alei te poți întâlni oricând cu alți căței ieșiți la plimbare. Dar pădurea e uriașă, e loc pentru toți. Apa e rece și dulce, însă nu poți sta mult cu lăbuțele în ea. Cauți locurile însorite și te bucuri de mireasma brazilor bătrâni. Te simți mic și neînsemnat la Beecraigs. Pădurea te copleșește. Pe anumite porțiuni drumurile sunt închise. Încă se lucrează la curățarea și refacerea pădurii. Te cuprinde spaima: cât de puternică a fost furtuna din 2012 dacă a putut trânti la pământ mii de copaci sănătoși, uriași, crescuți unul lângă altul?

Adulmeci fiecare fir de iarbă. Simți mirosul animalelor sălbatice și lași, la rândul tău, mirosuri, să știe că ai trecut pe aici. Măreția naturii îți umple sufletul. Pădurea a uitat deja câte a pătimit. Ești primit cu brațele deschise, fie că mergi pe alei, printre copaci sau pe firul apei. Pădurea este a tuturor, indiferent de specie sau de naționalitate. Zâmbești și mulțumești soartei că te-a adus în Scoția. Te bucuri de soarele orbitor și de viață. Te simți ca un explorator care descoperă o lume nouă, fascinantă.

Ai vrea să-ți urli fericirea, dar te oprești la timp, ca nu cumva să tulburi pacea pădurii. Te plimbi, neobosit, prin toate locurile, atent să nu îți scape ceva. Mami, tati, să mă mai aduceți la Beecraigs! E atât de frumos aici! Stau de strajă la porțile pădurii și mă întreb ce am făcut ca să am atâta noroc. Se respiră în condiții de iarnă, însă nici că îmi pasă. Viața e atât de frumoasă!

Haideți cu mine, să vă arăt Beecraigs-ul de aproape!