Orice moment al vietii este o sarbatoare! Am aflat întâmplător că pe data de 15 octombrie s-a sărbătorit Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Nu ştiu cine a decretat şi nebunia asta, dar pot spune că a  reuşit să mă uluiască. Adică noi, oamenii, chiar avem nevoie să ni se reamintească într-o zi anume că trebuie să ne spălăm pe mâini? Sărbătorim isteţimea de care am dat dovadă când am băgat pentru prima dată mâinile în apă? Sau avem nevoie să scăpăm de stresul acestui secol nebun şi atunci inventăm câte o sărbătoare pentru fiecare moment al vieţii?

Trebuie să vină reprezentanţii UNICEF să îmi amintească importanţa spălatului pe mâini? Să mă înveţe că trebuie să mă spăl de câte ori merg la baie, după ce pun mâna pe bani, înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea, după ce duc gunoiul şi de câte ori mă întorc acasă?

Când eram copil, aveam doar câteva sărbători pe an şi le aşteptam cu sufletul la gură, ne bucuram intens de fiecare dintre ele. Fetele primeau mărţişoare pe 1 Martie, pe 8 Martie ştiam că trebuie să cumpăr un mic dar pentru mama, ne bucuram pe 1 iunie, de Ziua copilului, urma Ziua Aviaţiei, cred că pe 20 iulie, când mergeam la mitingul aviatic de la Strejnic, pe 23 August defilam în cinstea eliberării de sub jugul fascist, venea pe 6 decembrie Moş Nicolae cu câteva dulciuri băgate în cizmuliţe sau cu nuieluşa, dacă nu erai cuminte şi încheiam anul cu mult aşteptata sosire a lui Moş Gerilă, mereu bun şi cu sacul plin de cadouri.

Mă miram de vestici, care sărbătoreau săptămânal sau chiar mai des câte ceva: ziua ciocolatei, ziua nu ştiu cărui peşte, ziua diabetului, ziua apei, a mediului, a turismului, a animalelor, a bucuriei, a prieteniei, a pisicii, a tineretului, a habitatului, a non-violenţei, a curăţeniei şi încă vreo câteva sute.

Acum ne-a ajuns din urmă si pe noi febra sărbătorilor. Cu puţin timp în urmă am aflat despre Ziua Mondială a Zâmbetului, acum despre cea a spălatului pe mâini. Pe când sărbătoarea hârtiei igienice şi a activităţilor care necesită acest produs?