S-a oprit pe la noi când a ieșit de la școală, așa cum obișnuiește să facă destul de des în ultima perioadă. Strănuta de zor, îi curgea nasul, avea dureri de cap și o stare de moleșeală, semne clare că răcise, motiv să îl tachinăm puțin pe temele ”omul sănătos răcește vara” și ”nu e om mai sănătos ca nepotul meu, care răcește de 12 ori pe an”. M-am grăbit să îi fac o supă gustoasă, ceaiuri cu lămâie și ghimbir, să îl cocoloșesc de parcă cine știe ce pățise.

Totusi, de ce racim vara? Pentru ca ne este cald si stam in curent, ne adapostim in locurile unde exista aer conditionat, bem lichide foarte reci, mergem in masini cu geamurile deschise, stam prea mult in apa, trecem brusc de la caldura excesiva la aer rece si invers, ploile de vara ce ne surprind pe strazi contribuie si ele la racelile de vara, hainele necorespunzatoare au si ele rolul lor, daca nu permit organismului sa respire.

Unii au sistemul imunitar slabit, altii, cum este nepotul meu, racesc din cauza ca au ceva probleme la amigdale…

O perioadă, nepotul meu și-a văzut de discuțiile cu băiatul meu, s-a plimbat pe internet, verificându-și toate conturile, s-a bucurat de tortul de biscuiti pe care îl făcusem, în timp ce își sufla de zor nasul și tușea tot mai urât. Din păcate, așa cum mi se întâmplă de obicei, nu aveam în casă nici o pastilă pentru răceală, ceea ce l-a făcut pe nepotul meu să mă întrebe dacă nu ar fi bine să căutăm o farmacie online, de la care să comandăm ceva produse medicamentoase.

M-am uitat lung la el, mirată. Dacă noi, adulții, facem comenzi online când găsim ceva ce nu am văzut prin magazine, când nu avem timp să ne deplasăm prin anumite locuri sau când există promoții de nerefuzat, se pare că cei foarte tineri consideră normal să comande de pe internet absolut tot ce au nevoie, chiar și când este vorba despre produse ieftine, care nu sunt necesare în cantităti mari sau care pot fi găsite prin apropiere. Oare acesta este viitorul?

A venit nepotul în vizită, a plecat nepotul… În urma lui, prin toate locurile unde se oprise, munți de șervețele folosite. O clipă m-am enervat, văzând că nu le-a aruncat la coșul de gunoi. Apoi am observat un șervețel plin de sânge proaspăt. Aoleu, nu cumva i-a fost rău copilului? Nu cumva din cauza asta a plecat acasă, în loc să îmi spună și să vedem ce se poate face? Sigur a suflat nasul ăla prea tare…

Îl sun, să aflu cum se simte și dacă i-a mai curs sânge din nas. Începe să râdă cu poftă și îmi spune că a avut o bubiță la picior și că i-a rupt coaja… De acolo sângele… Mătușă, iar ești paranoică (și-a spus probabil în sinea lui)! :D

Omul sănătos răcește vara