Omul dispune de avalanşe de cuvinte,
pe care le eliberează din vârf de munte şi care adună în drumul lor alte şi alte cuvinte. Omul are nevoie de exemplificări pentru fiecare idee în parte, pentru a vedea tabloul complet, pentru a avea o imagine de ansamblu.

El, omul, s-a bucurat că geometria a oferit atâtea nume şi a jonglat cu ele, pictând din cuvinte privelişti clare, care s-au împământenit şi care astăzi ne permit să desenăm pe pânze diferite imagini identice. Cine nu a auzit de cap pătrat, de femeie rotundă, de a pune punctul pe i, de chip oval, de cerc vicios, de triunghi conjugal, de sferă de influenţă, de păstrarea liniei de mijloc şi cine nu le ştie semnificaţia?

Cuvintele ne sunt jucării, cu ele imaginăm lumi inexistente si nu doar online, de multe ori din dorinţa de a avea un refugiu într-un loc mai bun, cu ele descriem lumea reală, aşa cum o percepe fiecare dintre noi, cu ele lovim acolo unde doare cel mai tare şi tot cu ele aducem alinare în clipele în care suntem buni sau doar vrem să ne pozitionăm în sfere înalte de bunătate şi smerenie  (după cum îmi spunea o persoană care a găsit uşa blogului închisă). Cuvintele ne sunt sclavi sau stăpâni, umblă în libertate sau rămân într-un prizonierat obscur, în funcţie de imaginaţie, de cultură, de inteligenţă.

Sună atât de bine minciuna cu românul s-a născut poet, însă în clipele noastre de sinceritate maximă realizăm că nu întotdeauna este uşor să aşternem pe foaie cuvintele, în aşa fel încât să dăm formă unui nou Luceafăr. Ştim că de cele mai multe ori cuvintele vedetă, frumoasele, deosebitele, rămân lipite de mătasea rece a jobenului,  refuzând să iasă la iveală. Poate consideră că nu a sosit încă momentul în care să le merităm. Poate nu îndrăznim încă să le scoatem la lumină (Rudolph, mă auzi?), arătându-le tiparul. Poate că nici timpul, tot mai comprimat în acest secol nebun, nu ne permite să ne concentrăm pe cuvintele vedetă, să le îngemănăm aşa cum le avem în gând.

Norocoşii pământului au găsit formula magică, cea care adună laolaltă cuvintele vedetă, dând formă şi culoare materiei, însufleţind tablourile, trezind totul la viaţă, trezind umanul din noi. Ei, norocoşii, şi-au văzut gândurile aşternute pe foaie şi ne aşteptă pe noi să ne bucurăm de lumile pe care le-au creat cu sudoarea frunţii. Doar astăzi, 27.06.2013, Editura ALL ne oferă la jumătate de preţ o mică parte din comorile adunate în cuvinte, în cărţi scrise cu migală şi dragoste.

 

reducere pe www.all.ro

 

 

PS: Acest articol este un omagiu adus cutezătorilor, oamenilor care au îndrăznit să viseze în cuvinte alese, pentru ca noi să ne bucurăm de ele, să învăţăm şi să avem un refugiu pentru zilele grele.