Oglinzi si lumini pentru camioane
Cumnatul meu este sofer de tir, om cu o experienta la volan de peste 20 de ani. Am avut norocul, de cateva ori in viata, sa merg cu el pe soselele patriei, atat pe timp de zi, cat si de noapte. I-am admirat stapanirea de sine in fata situatiilor neasteptate, dar si priceperea in manevrarea camioanelor pe care le-a condus de-a lungul timpului. Stiu ca majoritatea celor care conduc masini mari sunt la fel.
Mai stiu si faptul ca, fara ei, mare parte din ceea ce cunoastem astazi nu ar fi la fel. V-ati imaginat vreodata cum ar fi aratat situatia in anul 2020, anul pandemiei, daca nu ar fi existat camioane si soferi care sa le conduca? Planeta chiar s-ar fi oprit in loc daca ei nu ne-ar fi aprovizionat cu absolut tot ce avem nevoie pentru a trai intr-o lume moderna, civilizata.
In prima perioada de dupa mutarea mea in Scotia am lucrat in satul unde locuiesc acum. Ca sa ajung aici, faceam naveta pe autostrada, pe un drum de aproximativ 16 mile. Pe atunci nu aveam masina, asa ca veneam la serviciu cu un microbuz. Unul dintre soferi se plangea mereu de camioanele pe care le intalneam in drum. Ba ca au lumini prea puternice (faruri si proiectoare) care ii orbesc pe soferii din masinile mici, ba ca degeaba au o multime de oglinzi, ca tot nu te pot vedea.
Eu nu sunt sofer. Nu am permis de conducere. Nu stiu daca este sau nu adevarat, insa am auzit de multe ori spunandu-se ca la camioane, la tiruri in mod special, exista un punct mort, un punct din care soferul nu te poate vedea atunci cand il depasesti, oricat de multe oglinzi ar avea masina. Chiar m-as bucura sa aflu de voi cat este adevar si cat legenda in aceasta afirmatie.
Cumva, mie mi se pare ca nu poate fi adevarat. Suntem in anul 2020. Mi se pare incredibil ca producatorii de camioane sa nu fi reusit inca sa monteze suficiente oglinzi in locurile cheie, in asa fel incat soferii de tir sa te poata vedea atunci cand ii depasesti.
O alta teama a soferului de microbuz cu care mergeam la serviciu era legata de faptul ca pe autostrada nu e bine sa mergi intre doua tiruri, unul in fata ta, iar altul in spatele tau. Spunea ca soferii de tir sunt mereu obositi si ca se poate intampla sa adoarma la volan, caz in care ai toate sansele sa mori strivit intre colosii de pe sosea. Afirmatia ar putea fi adevarata, cel putin partial. E greu sa scapi daca te prind tirurile intre ele. Dar obositi pot fi chiar si soferii care conduc masini mici spre casa dupa 12 ore de munca, nu-i asa?
Am observat, cu mirare, ca piesele pentru camioane nu sunt exagerat de scumpe, asa cum imi imaginam. De exemplu, un Proiector LED Exterior Partea Stanga SCANIA R costa 184 lei.
De asemenea, o Oglinda Panoramica SCANIA R Partea Stanga costa numai 118 lei. Pe mine, chiar si numai cuvantul panoramic ma duce cu gandul la faptul ca soferul ar trebui sa poata vedea din camion absolut tot ce misca in jurul sau pe sosea.
Pentru ca am vorbit despre oglinzi si lumini pentru masini mari, vreau sa va spun si de unde pot fi ele cumparate, alaturi de multe alte piese pentru camioane de orice marca: https://www.camioane-autoexpress.ro/ este locul potrivit. Firma este pe piata romaneasca a autocamioanelor de 18 ani. Piesele pe care le comercializeaza sunt de fabricatie vest-europeana. Iata si datele lor de contact:
S.C. Sing Sing S.R.L, Bulevardul Ferdinand I, Nr. 60, 510114, Alba Iulia, Jud. Alba.
Telefon +40 746 204 794.
E-mail: office@camioane-autoexpress.ro.
RO 10745070, J01/295/1998.
Luni-Vineri: 9-17, Sambata: 9-12.