Skip to main content

Ochii mari şi albaştri îmi zâmbesc iar

Ne retragem speriate şi revoltate în cameră. Bucuria acestei zile însorite, în care ne-am jucat prin faţa blocului şi am alergat până la gara de vest pe burlane (cineva ne-a spus că sunt conducte care transportă agentul termic) ne-a fost întunecată  de cum a intrat tata pe uşă. A văzut vasele în chiuvetă, nespălate, coşul de gunoi plin şi chiar paturile nefăcute. S-a enervat cumplit. Am încercat să ne scuzăm spunând că nu ne-am dat seama cum a zburat timpul, că ne-am dorit să ne jucăm mai mult în prima zi a vacanţei de vară, ba chiar am promis că le facem pe toate imediat. Degeaba!

Fiind mai mare, toată responsabilitatea a căzut pe umerii mei. Eu sunt vinovatul principal, ca de obicei. Tu ai scăpat uşor, cu plânsul de pisoi speriat şi rugăminţile fierbinţi. Te vede mică, slabă, supusă şi speriată şi te iartă imediat. Cu mine lucrurile stau altfel. Era de datoria mea să te pun la treabă sau chiar să fac singură ceea ce era de făcut, dacă tu nu ai fi vrut. Îl deranjează privirea mea, spune că este sfidătoare. Probabil se aşteaptă să îmi cer scuze, nu să caut scuze. Îmi dă o palmă de văd stele verzi şi tu plângi iar, de mila mea. Eu rămân neclintită. Nu vreau să plâng.

Ajunse în cameră, ne aşezăm pe pat şi ne luăm în braţe. Tu îmi mângâi obrazul lovit şi plângi fără oprire. Acum plâng şi eu, mai mult din revolta şi de mila ta. Mă doare plânsul tău. Suntem pline de praf. Îl simt cum ni se întinde pe obraji, amestecat cu lacrimi sărate. Astăzi aş vrea să am o putere, să te iau de aici şi să fug cu tine undeva, să te adapostesc de spaime şi de lacrimi. Te strâng mai tare în braţe şi încerc să te calmez. Te duc la baie şi te spăl cu apă rece pe faţă, îţi dau să bei din pumnul meu. Plânsul ţi se opreşte, ochii mari şi albaştri îmi zâmbesc iar. Ce bine că te am! Tu eşti cea care îmi dă putere şi mă face să fiu curajoasă!

Bagă tortul la rece, că venim la tine! La mulţi ani, Romi!

 

Comments
 • psi June 5, 2013 at 5:20 am

  aproape că îmi vine să tac… pentru că orice aş spune, cred eu, are gust de indecenţă. ca atunci când ştii că eşti martor din întâmplare (şi poate nepoftit) al sufletului atins de lumină, de prea multă (dacă multă poate fi) sinceritate.
  la mulţi ani! pentru sora cea mică a surorii celei mari în faţa căreia mă înclin.

  • Vienela June 5, 2013 at 5:24 am

   Multumim mult, din suflet iti multumim!

 • Raluca M. June 5, 2013 at 5:25 am

  La multi ani si de la mine!

  Frumos ai scris…

 • Bianca Badea June 5, 2013 at 5:45 am

  Cand e ziua unei persoane iubite simti aerul acela de sarbatoare chiar daca pentru altii e doar o zi obisnuita.
  La multi, multi ani!

 • Mirela June 5, 2013 at 6:01 am

  Pentru cei pe care-i iubim, suntem în stare să mutăm și munții din loc! …”să te adapostesc de spaime şi de lacrimi”…
  Ce surori frumoase, surori întru suflet și toate celelalte! Oare știi cât ești de bogată având așa o soră?! Romeea știe cât de imens de fericită este, avându-te pe tine?! Întrebarea e pentru mine, voi știți de o eternitate toate acestea. La mulți ani frumoși surorii tale, dragă Vienela!

 • Cuvânta June 5, 2013 at 6:03 am

  La multi ani celei mici! Vorba vine, ca e mai mare ca mine :))

 • Dana Lalici June 5, 2013 at 6:35 am

  La multi ani pentru surioara ta! La multi ani inainte de scris asemenea povesti. Romeea, ce nume frumos! Ca si al tau…Tare sunt curioasa cum erau parintii vostri.

 • irealia June 5, 2013 at 6:43 am

  La mulţi ani, Romi! Vienela, cât simţi aşa, ai lumea la degetul mic. Să vă tot bucuraţi una de cealaltă!

 • Alexandra June 5, 2013 at 6:58 am

  La mulţi ani fericiţi şi din partea mea! 😉

  • pop romy June 5, 2013 at 3:10 pm

   multumesc Alexandra!

 • alma nahe June 5, 2013 at 7:25 am

  Am încasat o singură bătaie în viaţa mea de la taică-miu, de mi-a dislocat un rinichi. După tratamente lungi, usturătoare şi pentru buzunar, şi pentru funduleţul meu, a înţeles lecţia, treaz fiind. Că era beat când a făcut-o. Nu am înţeles niciodată de ce palmele unui om, în loc să mângâie, învineţesc. Nici nu vreau să înţeleg violenţa, căci nu e de înţeles.

  La mulţi ani surorii tale! Să vă bucuraţi una de alta mulţi ani de-acum înainte!

 • […] Citiți și: Vania Apollo, Irealia Păpușarii, Zina FEMEI IN OGLINDA 25 – Mary Cassatt,  -X- oscilație, Elly Fermier Danone – Aventurile încă există, lili Biserica de la Draganescu, Vienela Ochii mari şi albaştri îmi zâmbesc iar. […]

 • Adriana June 5, 2013 at 8:16 am

  Mi-am închipuit clar, unul dintre episoadele cu sora mea cea mica. Nu mi-a plăcut sa fiu “cea mare”, dar acum e o binecuvântare. Te iubesc pentru ceea ce eşti şi vă doresc sa fiţi împreuna mulţi,mulţi ani ,de acum încolo. La mulţi ani şi o zi minunata!

 • Scorpio June 5, 2013 at 8:19 am

  La multi ani, sora de Vienela! Si…opreste niste firimituri si pentru noi :)) .

 • Adrian Manea June 5, 2013 at 8:26 am

  Emoţionantă declaraţia ta. La Mulţi Ani!

 • Alexandra Ali June 5, 2013 at 8:28 am

  Sora cea mare intotdeauna trebuie sa fie cea responsabila pentru tot, chiar si pentru ceea ce face sau nu face sora/fratele cel mic. Stiu pentru ca si eu am trecut prin asta. Dar, daca din asta, ati iesit mai unite si nu dezbinate, ma bucur enorm. La multi ani surorii tale! La multi ani pe maine cumnatului tau! Ei sunt cei norocosi ca te au pe tine alaturi.

 • pop romy June 5, 2013 at 11:22 am

  iti multumesc vie,si voua la totii pentru urari.

 • adelinailiescu June 5, 2013 at 12:51 pm

  Esti fericita ca inca ai o sora si ca ati ramas prietene…Si mama are doua fete dar, din pacate, eu prefer sa zic ca nu mai am nici o sora.
  Sa va bucurati cat mai mult una de alta si sa serbati minunat impreuna! La multi ani si distractie maxima!

 • Javra June 5, 2013 at 1:58 pm

  La mulţi ani, Romi! S-i trăiască şi surioara mai mare!

  • pop romy June 5, 2013 at 3:08 pm

   multumesc frumos’javra’.

 • Javra June 5, 2013 at 1:58 pm

  Să-ţi…

 • Andreea D. June 5, 2013 at 2:32 pm

  La mulţi ani frumoşi şi sănătoşi!

 • pop romy June 5, 2013 at 3:10 pm

  multumesc mult inca o data la totii!

 • Roxana A June 5, 2013 at 5:00 pm

  Foarte frumoasa prietenia voastra; cand eram copil ii invidiam pe cei care aveau frati si surori, acum insa nu, dar asa o prietenie e de invidiat. S-o pastrati asa in continuare. Felicitari surorii tale si tie. Pe aici e o traditie, daca e ziua cuiva, primesc felicitari, pe langa sarbatorit si restul familiei. Deci felicitari pentru sora ta.

 • Ana-Maria June 5, 2013 at 5:13 pm

  Iata cum se adevereste ca ceea ce nu te doboara , te intareste!
  La multi ani surorii tale , Vienela!

 • silavaracald June 5, 2013 at 7:33 pm

  La mulţi ani sorei tale! Şi soţului ei, pentru mâine!
  Şi un gând pios pentru tatăl cel aspru.
  🙂

 • Greenleaffy June 7, 2013 at 9:40 am

  Vienela, eu citesc cu voce tare ceea ce imi place, ce e bine scris. Textul tau mi-a sugrumat vocea, am izbucnit in plans inainte sa-l termin.

 • […] cu articolul “Ochii mari şi albaştri îmi zâmbesc iar” – despre sentimente […]

 • Vladimir June 7, 2013 at 9:49 pm

  Tare nasol :(. De cand e lumea si pamantul plozii si femeile au fost paratraznete pentru frustrari, frustrati si neajunsuri. Imi pare tare rau :(. Sper sa-mi dea Dumnezeu minte sa nu fac vreodata asa ceva. Mai bine mor.

 • Adrian Balan June 7, 2013 at 11:30 pm

  Si eu am alergat pe burlanele respective :)) Un loc mai bun de joaca era liziera 😀
  Cat despre bataie……..In toata viata mea am luat un singur K.O. si ala a fost la 4 ani cand s-a indreptat unul dintre peretii apartamentului spre mine foarte rapid. Noroc cu tata ca m-a tinut de brat si in acelasi timp a oprit zidul proptindu-se cu piciorul in posteriorul meu. S-a lasat doar cu o operatie ce imi aminteste din cand in cand ca nu exista nici un motiv pentru violenta.

 • elly weiss June 10, 2013 at 2:35 pm

  Si eu am o sora, stiu cum e sa fii pedepsita doar fiindca esti cea mare si, chipurile, mai responsabila :))
  La noi mama era responsabila cu trasul de cozi, cu nuiaua si cu altele 😉 🙂

  Un sincer La multi ani cam intarziat! Sorry, Vienela!… N-am stiut …timpul e si pentru mine aiurea…foarte ciudat, nu-mi ajunge decat cu greu. 🙁

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.