Nu a trecut prea mult timp de când l-am auzit pe soţul meu spunând că a urmărit un meci de fotbal din Cupa Africii pe naţiuni. Mi-a rămas în minte numele  unei ţări, Burkina Faso, pentru că băieţii mei îl repetau fără oprire, încercau să facă rime cu el, spunând că are muzicalitate. Puteţi spune că nu am cultură generală, că geografia şi istoria nu sunt punctele mele forte, puteţi spune ce doriţi. Nu auzisem până acum de această ţărişoară. Acum ştiu că este situată în Africa de vest şi că s-a numit Volta Superioară până în anul 1984.

Nici nu a trebuit să mă gândesc prea mult pentru a întreba cum se numesc locuitorii ei. Am căutat pe google şi am aflat că numele Burkina înseamnă “oamenii integrităţii”, iar Faso “casa tatălui”, iar Burkina Faso, după unii, ar însemna “ţara cu locuitori onorabili”. Ce noroc pe ei! Ce bine ar fi dacă şi românii ar avea un supranume care să spună tuturor popoarelor lumii că nu suntem hoţi, prostituate şi criminali. Dar nu am aflat cum le pot spune acestor locuitori când vorbesc despre ei. Am presupus că românii le spun burkinezi, burkina-faşi sau chiar burkina-fasezi. :))

Pe această temă ne-am amuzat aproape o oră, căutând ţări cu nume ciudate şi încercând să ne imaginăm cum ar putea fi numiţi locuitorii lor. Prima care ne-a venit în minte a fost Republica Capului Verde (cred că este permisă această cacofonie) . Cum se numesc locuitorii acestei ţări? Celor care trăiesc în Republica Coasta de Fildeş bănuiesc că li se spune ivorieni (parcă am şi auzit această denumire undeva), de la numele francez Cote d’Ivoire. Dar celor care locuiesc în Guineea-Bissau? Există o insulă în Oceanul Pacific, Pitcairn, care are mai puţin de 50 de locuitori. Cum să le spunem acestor oameni? Situată în arhipelagul Caraibe, Sfânta Lucia mă face să mă întreb: locuitorii acestei ţări insulare cum se numesc?

Mă lămureşte cineva?