Soţul meu face parte din categoria bărbaţilor care nu prea îşi bagă nasul în “treburi de femei”. Nu are idee cum se spală un tricou şi până termină de spălat o farfurie consumă 20 l de apă. Nu cred că ştie exact cu care soluţie se spală geamurile şi cu care parchetul. Face nişte grătare de stă mâţa în coadă, dar nu se descurcă să facă o supă. Dacă i se rupe un nasture la cămaşă şi nu sunt acasă, moare cu el în mână, pentru că nu ştie să îl coasă. Dar este plin de bunăvoinţă şi vrea mereu să mă încurce ajute şi să îmi facă surprize.

Se întâmpla acum vreo 5 ani, de 8 martie. Am rămas peste program să rezolv o problemă şi am ajuns pe la ora 19 acasă, ruptă de oboseală. Mă treceau fiori gândindu-mă că trebuie să fac ceva de mâncare. Ar fi vrut să mă arunc în pat îmbrăcată şi să dorm până a doua zi.

Când am intrat în casă, Mihai al meu mă aştepta cu un buchet de flori în mână. Făcuse ordine în casă şi pregătise o masă aşa cum văzuse în filme. Friptura aburindă, salata potrivită exact de sare şi acreală, lumânări aprinse în mijlocul mesei, vinul numai bun de pus în pahare. Era şi el epuizat, pentru că înroşise telefonul, cerând sfaturi de la mama lui. Dar reuşise să o scoată la capăt cu brio.

M-a emoţionat peste măsură gestul lui, mai ales că ştiam cât de tare evită să gătească. Înainte de orice altceva, m-a trimis la baie, să mă relaxez. Cada plină de apă caldă, acoperită de o spumă parfumată, în jurul căzii lumânări parfumate, iar pe calorifer un set de lenjerie intimă plin de dantele, cadoul lui pentru mine, pentru ziua femeii. M-am simţit răsfăţată, m-a înduioşat până la lacrimi gestul lui.

Ne-am aşezat la masă. Aveam şi muzică, aveam şi friptură delicioasă, a pus şi câte un strop de vin în pahare. Părea să fie seara perfectă. Am mâncat, am râs, am povestit, am băut un pahar de vin. Entuziasmat, mi-a mai turnat un pahar. Vinul bun, atmosfera plăcută, nici nu ştiu când am terminat şi al doilea pahar. M-am ridicat de la masă, am aprins o ţigară şi m-am aşezat pe un fotoliu.

M-am trezit dimineaţa în pat, când a sunat ceasul să plec la serviciu. Oboseala şi al doilea pahar de vin au stricat cea mai frumoasă seară din viaţa mea, făcându-mă să adorm cu ţigara în mână. Niciodată de atunci, Mihai nu mi-a mai făcut asemenea surprize complicate. :))