Sunt câțiva ani de zile de când, la fiecare 1 Decembrie, mă cuprinde o lehamite greu de explicat în cuvinte. Mi s-a aplecat de atâta patriotism fluturat prin drapele care, în restul anului, stau șifonate în sertare. Mi-e greață de toate urările pe care oamenii le fac, uitând că în zilele următoare își vor înjura iar conaționalii din cele mai tembele motive și vor mânji numele țării, în căutarea unui vinovat pentru eșecurile, greutățile și umilințele care îi îngenunchează.

Nu vreau să flutur slogane pe blog, dar trebuie să vă reamintesc un lucru: țara suntem noi, oamenii, țara e pământul pe care ne-am jucat când eram copii, țara e locul unde ne-am îngropat părinții și bunicii. Noi suntem cei care ar trebui să o apere, să o curețe de murdărie, să o ridice. Nu reușim, asta e clar, căci nu am fost educați în acest spirit. 1 Decembrie 2018 ne-a găsit mai dezbinați ca oricând. 

Ca să nu mă enervez stând pe facebook, în respectiva zi am preferat să citesc o carte și să studiez bloguri. În top 100 de bloguri din Scoția am descoperit câteva site-uri nișate pe politică, unul despre food, vreo cinci axate pe fashion și toate celelalte despre cât de frumoasă este Scoția și câte sunt de vizitat dacă ajungi aici în calitate de turist. A fost ca o palmă care m-a trezit la o realitate despre care uitasem că există.

O lecție de patriotism. Nu neg. Scoția este o țară frumoasă, însă România este mult, mult mai frumoasă. Prin ce se deosebesc aceste două țări? E atât de simplu. Vedeți ce se scrie pe cele 100 de bloguri românești aflate în top, apoi recitiți cele de mai sus. Noi nu povestim despre cât este de frumoasă România, nu ne lăudăm cu țara noastră, nu ne mândrim cu ea, nu încercăm să atragem turiști dacă nimeni nu ne plătește pentru asta.

Scoțienii, pe de altă parte, au în tot timpul anului drapele plantate prin curți, pe mașini, pe unde nici nu îți trece prin cap. În orice discuție și pe blogurile despre care vă povesteam își laudă fiecare pietricică și fiecare petic de iarbă, de parcă nicăieri în altă parte a lumii nu mai crește iarba și nu mai răsare soarele. Dacă nici asta nu e lecție de patriotism…