Skip to main content

O întâlnire atipică

Am încercat mereu să evit conflictele (de orice fel), să nu ma bag în discuţii şi probleme inutile, obositoare, păguboase. Poate că uneori am lăsat impresia că sunt lipsită de inteligenţă, pentru că preferam să tac decât să mă bag în polemici, în certuri, în scandaluri. Mă ghidez tot mai des după o vorbă cu care mama ne împăca, pe mine şi pe sora mea, atunci când ne certam ca nebunele: “Viaţa este atât de scurtă! De ce vreţi să o trăiţi trecând de la o ceartă la alta, în loc să vă bucuraţi de ceea ce este frumos?”

Mă cert tot mai rar cu oamenii. Îi evit pe cei care caută scandal cu orice preţ, pe cei care nu se lasă convinşi de nici un argument, care de multe ori nici nu ascultă argumentele altora… De ce mi-aş pierde timpul cu ei, când am atâtea lucruri frumoase de făcut? Doar cu sora mea mă cert în continuare, aproape la fiecare întâlnire. Probabil a devenit un mod de a ne arăta iubirea, poate ne testăm puterea de a ne ierta după fiecare ceartă. Spre surprinderea mea, ieri am avut o întâlnire atipică; nu ne-am certat deloc, deşi am petrecut mai mult de 12 ore împreună, la ziua nepotului meu.

Conflicte am mai avut şi probabil voi mai avea. Unele se vor rezolva de la sine, altele mă vor face să mă enervez rău. Vor fi situaţii în care voi simţi că este nevoie de un mediator, de o părere imparţială, obiectivă, pentru a lămuri lucrurile şi a le aşeza pe făgaşul lor normal. Vor fi situaţii în care prietenii îmi vor fi atacaţi verbal… În astfel de situaţii chiar nu mă pot abţine. Trebuie să spun şi eu câteva cuvinte, să fiu scut pentru cei dragi.

Până acum nu mi s-a întâmplat niciodată să ajung la conflicte de nerezolvat. Nu am nimic de împărţit cu alţii, nu m-am trezit niciodată în situaţii atât de urâte, încât să fiu nevoită să apelez la mediul juridic sau la un mediator autorizat, care să transforme un litigiu într-o înţelegere. Pentru cei care s-au văzut puşi în astfel de situaţii, există un mediator autorizat bucuresti, care va încerca metode alternative de soluţionare a conflictelor, în afara procedurii judiciare.

Comments
 • raul rual April 29, 2013 at 2:59 pm

  Hai sa trecem unele din discutiile de pe bloguri pe la acest mediator! :))

 • Irealia April 29, 2013 at 3:50 pm

  Vienela, să știi că nu caut scandal, dimpotrivă. Am avut un of, el a crescut mare și-a născut monștri, din nefericire. Faptul c-ai mai adăugat și tu un link, o să-i mai adauge vreo 7 capete, ceea ce nu-i de dorit în prag de sărbători. Pentru că, vorba aia, noi să fim sănătoși, altele-s prioritățile în viață!

  • Vienela April 29, 2013 at 4:34 pm

   Doamne, asa s-a inteles? Eu am pus link spre tine din cauza comentariilor…

   • Irealia April 29, 2013 at 7:15 pm

    La cât mi-au fost de răstălmăcite vorbele, suflu și-n iaurt. Modul în care ai ales tu formularea ar putea fi ușor interpretabil, îți dai seama, nu? 🙂 Eu știu de ce ai pus linkul și-ți mulțumesc că-mi stai alături, dar zău, mi s-a făcut așa o lehamite să fiu târâtă prin toate lăturile acesteia, încât cred că i-am dat, oricum, prea multă importanță. N-a priceput nimic din ce-am avut de zis, dar cred că asta-i și ideea, să nu priceapă, că altfel s-ar plictisi până la Crăciun, de ce s-ar mai agăța?! 🙂 Eu mi-am spus să n-o mai ajut, atâta tot.
    Te pupific, numai bine!

 • javra April 29, 2013 at 3:54 pm

  Nu am fraţi şi surori, dar nu ştiu de ce m-aş certa cu ei.
  Poate exista vreun diferend bazat pe gelozia unuia pentru atenţia
  mai mare pe care o primeşte celălalt din partea părinţilor şi/sau a fetelor?
  Cum adică, dacă ţin la cineva, hai să mă cert cu el ca să-i arăt asta?!

 • IanculescuHimself April 29, 2013 at 4:02 pm

  Da, sunt câteva soluţii de mediere bune în online şi mă bucură faptul că s-au înmulţit.
  Şi eu rezolv toate divergenţele încă din faşă. Şi nici eu nu am avut conflicte nerezolvabile. Nu până acum.

 • Vladimir April 29, 2013 at 4:21 pm

  Si mediatorul ala are bata de burete ca la gradinita? 😛 Mie mi se pare penibil sa tocmesc arbitru. E ca si cum as admite ca nu sunt in stare sa joc fair-play si sa administrez cu propriul meu creier un conflict. Asa ceva e inacceptabil in opinia mea petru cineva care are pretenii ca e rational.

  • Vienela April 29, 2013 at 4:35 pm

   Mediatorul ar trebui sa aplaneze conflicte pentru a nu se ajunge in instanta. Este pentru cazuri grave, nu pentru certuri intre frati. :))

 • Floarea April 29, 2013 at 7:31 pm

  Unde dai si unde crapa!Nu?Eu cred ca ai fost gresit inteleasa.Cu sora ta nu te certi,te contrazici,cred si mediatorul e un leitmotiv.

 • cotos April 29, 2013 at 7:42 pm

  Pe cat posibil evit conflictul, iar cand dau totusi de el apelez la mediatorul din mine.

 • Radu April 29, 2013 at 8:18 pm

  Nodul si Alexandru cel Mare . 😛

 • Nice April 30, 2013 at 7:05 am

  Evit si eu conflictele, nu mereu imi iese schema, mai ales in offline. In online ma abtin bine de tot. Cand sunt insa provocata pe teren propriu…ies scantei(se intampla totusi rar). Mediatorul e intotdeauna binevenit. 😀

 • Cristi April 30, 2013 at 7:09 am

  Deci ca sa nu te doara capul, iti angajezi mediator si se cearta el pentru tine 🙂

 • elly weiss May 10, 2013 at 4:09 pm

  Costa destul de mult astfel de mediatori. Chiar am vorbit cu o cunostinta care vrea sa treaca de la avocatura la mediere…

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.