Am încercat mereu să evit conflictele (de orice fel), să nu ma bag în discuţii şi probleme inutile, obositoare, păguboase. Poate că uneori am lăsat impresia că sunt lipsită de inteligenţă, pentru că preferam să tac decât să mă bag în polemici, în certuri, în scandaluri. Mă ghidez tot mai des după o vorbă cu care mama ne împăca, pe mine şi pe sora mea, atunci când ne certam ca nebunele: “Viaţa este atât de scurtă! De ce vreţi să o trăiţi trecând de la o ceartă la alta, în loc să vă bucuraţi de ceea ce este frumos?”

Mă cert tot mai rar cu oamenii. Îi evit pe cei care caută scandal cu orice preţ, pe cei care nu se lasă convinşi de nici un argument, care de multe ori nici nu ascultă argumentele altora… De ce mi-aş pierde timpul cu ei, când am atâtea lucruri frumoase de făcut? Doar cu sora mea mă cert în continuare, aproape la fiecare întâlnire. Probabil a devenit un mod de a ne arăta iubirea, poate ne testăm puterea de a ne ierta după fiecare ceartă. Spre surprinderea mea, ieri am avut o întâlnire atipică; nu ne-am certat deloc, deşi am petrecut mai mult de 12 ore împreună, la ziua nepotului meu.

Conflicte am mai avut şi probabil voi mai avea. Unele se vor rezolva de la sine, altele mă vor face să mă enervez rău. Vor fi situaţii în care voi simţi că este nevoie de un mediator, de o părere imparţială, obiectivă, pentru a lămuri lucrurile şi a le aşeza pe făgaşul lor normal. Vor fi situaţii în care prietenii îmi vor fi atacaţi verbal… În astfel de situaţii chiar nu mă pot abţine. Trebuie să spun şi eu câteva cuvinte, să fiu scut pentru cei dragi.

Până acum nu mi s-a întâmplat niciodată să ajung la conflicte de nerezolvat. Nu am nimic de împărţit cu alţii, nu m-am trezit niciodată în situaţii atât de urâte, încât să fiu nevoită să apelez la mediul juridic sau la un mediator autorizat, care să transforme un litigiu într-o înţelegere. Pentru cei care s-au văzut puşi în astfel de situaţii, există un mediator autorizat bucuresti, care va încerca metode alternative de soluţionare a conflictelor, în afara procedurii judiciare.