Cu foarte mulţi ani în urmă mi-a spus o doamnă că ochii mei seamănă cu cei ai fecioarei Maria, aşa cum sunt ei reprezentaţi într-o nu ştiu care icoană. Părea impresionată de blândeţea pe care o vedea în ei şi mi-a oferit cadou poza care, în opinia dânsei, atesta acest lucru. Eram tânără şi rebelă, însă nu m-am îndurat să îi stric femeii plăcerea şi bucuria sufletească. Oare mi-a trecut prin cap atunci că ar putea fi o simplă tehnică de manipulare, menită să mă îndrepte încotro dorea doamna? Nu mai reţin… Am zâmbit îngereşte, am mulţumit şi am privit-o aşa cum credeam eu că privea sfânta din fotografie. Fusesem deja îndoctrinată într-o altă religie şi nimic nu îmi putea clinti convingerile. Probabil a înţeles şi doamna la a doua vizită, când am renunţat la a mai juca teatru, iar dumneaei a renunţat la armele psihologice. 

De-a lungul timpului am observat că sunt un soi de magnet pentru genul acesta de oameni. Probabil par foarte naivă la prima vedere. Sau poate că ceva din atitudinea mea le dă false speranţe. În zilele când nu sunt foarte plină de mine îmi amintesc că nu sunt singură pe planeta albastră, că întreg Pământul este plin de misionari ce îşi propovăduiesc credinţa oricui este dispus (sau nu) să asculte. Nu aş vrea să fiu înţeleasă greşit. Respect credinţa fiecărui om, respect alegerile fiecăruia, îmi plac discuţiile din care pot învăţa ceva, orice ar fi acel ceva. Ceea ce mă deranjează sunt oamenii care se bagă în seamă neîntrebaţi, mai ales dacă fac acest lucru în mod agresiv sau tratându-i pe ceilalţi ca pe nişte fraieri.

În această dimineaţă mă aştepta pe pagina de facebook a blogului un mesaj de tot râsul, pentru care nici măcar nu m-am putut supăra, deşi am răspuns pe jumătate serios.

“Pentru a va rezolva conflictele interioare și pe ale planetei sunt suficiente axiome. Nu vă pierdeți timpul cu teoreme că viața e scurta. În acest sens va propun sa citiți gratuit adouavenirealuiisus (am şters o parte din nume şi linkul) o intrare prin mijloc a trilogiei ceasul. Vei vedea ansamblul sau nu vei vedea nimic. Romanul vindeca dar cine vrea sa fie vindecat?? Merita încercat e cool.”

Iată şi răspunsul meu:

Să înţeleg că tu ai citit deja romanul? Ai putea rezolva problema balenelor? Dar pe cea a copiilor africani? Sau măcar să faci o vrajă ca fiecare om în ţara asta să aibă zilnic hrană suficientă şi baia în casă, nu în fundul curţii…

Recitind mesajul primit, observ lecţia pe care o conţine şi care trebuie să-mi fie permanent reamintită: Nu vă pierdeți timpul cu teoreme că viața e scurta. :D

 ceasuri timp prea scurt