În ultimele zile am râs văzând că oamenii chiar cred că lămâia sau pătrunjelul pot vindeca o boală nou apărută, căreia cercetători din toată lumea nu ii dau de cap. Apoi aproape că am plâns de nervi. Cum să îți treacă prin cap să te întorci în țara care are un sistem medical vai de steaua lui, cum să îți expui familia, prietenii și poporul pericolului? Cum să te plimbi pe străzi și prin spitale știind că vii dintr-o zonă unde coronavirusul face ravagii?

Astăzi am înțeles. Am pe facebook 2700 de prieteni. Din ei, cel puțin jumătate distribuie tot felul de căcaturi mincinoase găsite pe site-uri dubioase. Nu pot deosebi o știre reală de una falsă. Le place spectaculosul, le plac vindecările miraculoase. Le plac, în general, știrile-bombă, minciunile gogonate și căile simple, care în viața reală nu există.

Tot astăzi am postat pe blog și apoi pe fb un comunicat preluat de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al României. L-au citit 16 oameni și l-a dat mai departe un singur om. Era prea banal. Nu vorbea nici despre pătrunjelul miraculos, nici despre lămâia atoatetămăduitoare, nici despre conspirații planetare sau chiar galactice. Vorbea despre chestii de bun-simț, care ar trebui învățate în primii ani de viață.

Deschideți ochii, oameni buni! Informați-vă! Învățați să triați știrile! Nu vă mai lăsați păcăliți de tot felul de mizerii mincinoase care vă pun în pericol pe voi, pe cei dragi vouă, pe noi toți!