Gelozia este un sentiment chinuitor și obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că fiinţa iubită ii este necredincioasă, spune măria-sa, DEX-ul, dicţionarul explicativ al limbii române.

Adică cel care este gelos îşi chinuie sufletul, este obsedat de gândul că ar putea fi înşelat. Treaba lui, dacă este masochist. Dar ce se întâmplă când gelozia preia controlul într-o relaţie? Daca cel gelos este barbatul, femeia probabil va suferi mult, caci uneori violenta face casa buna cu gelozia.

Cel care este gelos (fără motive evidente) va fi întotdeauna şi posesiv, îşi va dori ca persoana de lângă el să fie doar a lui, îşi va dori ca el să fie în centrul atenţiei, să fie cel mai luminos bec din brad, fără să-i mai pese de dorinţele partenerului.

Dacă este în doze mici (acele pişcături de o clipă ale inimii), gelozia nu poate decât să aducă un sentiment de împlinire, garanţia că nu îi eşti indiferent partenerului.

Dar dacă accepţi să te închidă în colivie din cauza geloziei, lumea ta se va micşora tot mai mult şi va deveni tot mai săracă în sentimente. Va încerca să te schimbe, să-ţi schimbe modul de a gândi şi de a te purta, apelând la metode subtile, directe sau chiar la violenţă.

Persoana geloasă va încerca să se justifice spunând că gelozia înseamnă iubire. Credeţi că este adevărat? Oare iubirea dintre doi oameni nu înseamnă încredere şi dorinţa ca celălalt să fie fericit, să aibă libertatea de a se deschide ca o floare la soare?

Fiind femeie, am scris acest articol cu gândul la bărbaţii geloşi, la cei care, fără motive, îngrădesc libertatea femeii.

 

Un împărat a prins un tânăr supus care vâna pe domeniul lui. L-a aruncat în temniţă şi i-a spus că îl va elibera dacă va răspunde la intrebarea: Ce vrea de fapt femeia?Tânărul şi-a chemat şi a întrebat mama, sora, verişoara, vecina, dar nici una n-a putut să-i dea un răspuns corect. în fine, a chemat şi o vrăjitoare bătrână şi urâtă. Aceasta i-a promis că-i spune răspunsul corect cu condiţia ca după ce va fi eliberat să o ia de soţie.
Neavând altă soluţie, tânărul a acceptat. Răspunsul dezvăluit de vrăjitoare a fost: Femeia, de fapt, doreşte să fie stăpâna propriei sale vieţi!
Împăratul l-a eliberat imediat.
A urmat nunta şi noaptea nuntii. Însă nu mică i-a fost mirarea când în pat a găsit o fată tânără şi deosebit de frumoasă care i-a spus:
-Pentru că te-ai ţinut de cuvânt, jumătate de zi voi fi bătrână şi urâtă, iar cealaltă jumătate voi fi ca acum. Urmează ca tu să alegi în care jumătate de zi să fiu tânără şi în care să fiu bătrână.Tânărul căzu pe gânduri: să râdă toţi de el văzându-l cu o bătrână urâtă, iar noaptea să petreacă cele mai plăcute clipe alături de o tânără fermecătoare sau să se plimbe ziua cu cea mai frumoasă fată printre oameni, iar noaptea…
În cele din urmă tânărul i-a spus să aleagă ea cum crede că e mai bine.
Imediat a venit şi răspunsul: Voi fi tot timpul tânără şi frumoasă pentru că am găsit bărbatul care mi-a dat libertatea de a fi stăpână pe propria mea viaţă.
Morala : Dacă femeia nu este stresată de gândurile şi acţiunile unui bărbat gelos, zi şi noapte îşi va face partenerul fericit!