Skip to main content

Nu mă închide în colivie

Gelozia este un sentiment chinuitor și obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că fiinţa iubită ii este necredincioasă, spune măria-sa, DEX-ul, dicţionarul explicativ al limbii române.

Adică cel care este gelos îşi chinuie sufletul, este obsedat de gândul că ar putea fi înşelat. Treaba lui, dacă este masochist. Dar ce se întâmplă când gelozia preia controlul într-o relaţie? Daca cel gelos este barbatul, femeia probabil va suferi mult, caci uneori violenta face casa buna cu gelozia.

Cel care este gelos (fără motive evidente) va fi întotdeauna şi posesiv, îşi va dori ca persoana de lângă el să fie doar a lui, îşi va dori ca el să fie în centrul atenţiei, să fie cel mai luminos bec din brad, fără să-i mai pese de dorinţele partenerului.

Dacă este în doze mici (acele pişcături de o clipă ale inimii), gelozia nu poate decât să aducă un sentiment de împlinire, garanţia că nu îi eşti indiferent partenerului.

Dar dacă accepţi să te închidă în colivie din cauza geloziei, lumea ta se va micşora tot mai mult şi va deveni tot mai săracă în sentimente. Va încerca să te schimbe, să-ţi schimbe modul de a gândi şi de a te purta, apelând la metode subtile, directe sau chiar la violenţă.

Persoana geloasă va încerca să se justifice spunând că gelozia înseamnă iubire. Credeţi că este adevărat? Oare iubirea dintre doi oameni nu înseamnă încredere şi dorinţa ca celălalt să fie fericit, să aibă libertatea de a se deschide ca o floare la soare?

Fiind femeie, am scris acest articol cu gândul la bărbaţii geloşi, la cei care, fără motive, îngrădesc libertatea femeii.

 

Un împărat a prins un tânăr supus care vâna pe domeniul lui. L-a aruncat în temniţă şi i-a spus că îl va elibera dacă va răspunde la intrebarea: Ce vrea de fapt femeia?Tânărul şi-a chemat şi a întrebat mama, sora, verişoara, vecina, dar nici una n-a putut să-i dea un răspuns corect. în fine, a chemat şi o vrăjitoare bătrână şi urâtă. Aceasta i-a promis că-i spune răspunsul corect cu condiţia ca după ce va fi eliberat să o ia de soţie.
Neavând altă soluţie, tânărul a acceptat. Răspunsul dezvăluit de vrăjitoare a fost: Femeia, de fapt, doreşte să fie stăpâna propriei sale vieţi!
Împăratul l-a eliberat imediat.
A urmat nunta şi noaptea nuntii. Însă nu mică i-a fost mirarea când în pat a găsit o fată tânără şi deosebit de frumoasă care i-a spus:
-Pentru că te-ai ţinut de cuvânt, jumătate de zi voi fi bătrână şi urâtă, iar cealaltă jumătate voi fi ca acum. Urmează ca tu să alegi în care jumătate de zi să fiu tânără şi în care să fiu bătrână.Tânărul căzu pe gânduri: să râdă toţi de el văzându-l cu o bătrână urâtă, iar noaptea să petreacă cele mai plăcute clipe alături de o tânără fermecătoare sau să se plimbe ziua cu cea mai frumoasă fată printre oameni, iar noaptea…
În cele din urmă tânărul i-a spus să aleagă ea cum crede că e mai bine.
Imediat a venit şi răspunsul: Voi fi tot timpul tânără şi frumoasă pentru că am găsit bărbatul care mi-a dat libertatea de a fi stăpână pe propria mea viaţă.
Morala : Dacă femeia nu este stresată de gândurile şi acţiunile unui bărbat gelos, zi şi noapte îşi va face partenerul fericit!

28 thoughts to “Nu mă închide în colivie”

 1. hmmm, as zice ca o femeie care nu-i stresata de ce ai spus tu, va gasi un alt motiv sa se streseze si viata ii va fi oricum o agitatie continua din diverse motive. dar poate ca sunt eu o acritura! ma duc sa vad unde am pus mierea de albine sa-mi dau pe limba cu ea :D

  1. Eu cred ca femeia poate oferi o viata minunata barbatului care are incredere in ea. Abia atunci se deschide si isi arata frumusetea sufletului.

 2. Evident ca barbatii vor spune pas. :lol:
  “Cel care este gelos(fără motive evidente) va fi întotdeauna şi posesiv ” – nimic mai adevarat. Am trait pe pielea mea gelozia ce tindea lejer spre posesivitatea, din pacate!

 3. Nu demult eram si eu gelos si cum spui tu chiar ingradeam libertatea iubitei mele insa acum m-a convins si ii dau frau liber….stiu ca ma iubeste si gelozia mea nu-si mai are locul …. bine un gram mai exista dar doar un gram

 4. Super povestioara:)

  Uite eu sunt de parere ca gelozia apare atunci cand ai dubii in privinta locului pe care il ocupi in viata partenerului:-?? normal ca nu e doar vina ta, e si vina partenerului, dar daca exista respect si intelegere lucrurile se clarifica si astfel dispare si gelozia asta urataaaa!!!

  Acu’ de… in majoritatea cazurilor barbatii sunt posesivi pentru ca sunt egoisti:-?? si se tem ca nu cumva fomeia sa le puna coarne sa pice ei de prosti :)) dar sunt oameni si oameni:-?? eu sunt mic, nu stiu nimic!:))

 5. Povestea este foarte frumoasa :) cat despre gelozie…eu sunt de acord cu ea, dar in cantitati foarte mici…pentru ca asa cum ai spus si tu arata ca nu esti indiferent, arata ca iti pasa de persoana de langa tine sau ca persoanei de langa tine ii pasa si asa mai departe…insa in cantitati mari…mi se pare ceva absurd si deranjant

  1. Nu este deranjant, este groaznic. Sa fii nevoita sa-ti controlezi fiecare miscare, fiecare vorba, in asa fel incat sa nu i se para ca ai vrut sa faci sau sa spui altceva. Nu mai esti tu insati dupa un timp.

 6. Nu, gelozia nu inseamna iubire catusi de putin. Gelozia inseamna nesiguranta in fortele si valoarea proprie, dublata de egoism. Un barbat cu adevarat sigur pe el nu e gelos, fiindca nu are de ce. Apoi inselatul este un termen extrem de relativ. Sexul n-are legatura cu increderea. Increderea se incalca in alte moduri mult mai nasoale decat sexul. Dar intorcandu-ma la intrebarea ta ca sa nu divaghez, dragoste inseamna tocmai sa stii sa-i lasi partenerului libertatea sa aleaga. Sa stea cu tine fiindca vrea, doreste si nu exista alt loc mai bun pe lumea asta in mintea lor. Nu fiindca biata femeie e fortata si alta solutie nu are. De asemenea curiozitatea e absolut umana. Mie unul mi se pare normal ca sotii (indiferent de sex) sa-si satisfaca din cand in cand curiozitatile. Pe fata si fara ascunzisuri insa. Fiindca asta tine de respect. Un parteneriat presupune ca nu te ascunzi/ferestri de partener. Sotia e sotie nu mama ca sa te ascunzi de ea. Sotul nu e tata si nici vataf. Si mai e un aspect, cineva tinut in lesa vrea libertate si ocheste toate ocaziile sa si-o ofere. Cineva liber e MULT mai selectiv.

 7. Poveştile sunt frumoase!
  Din păcate, gelozia nu este DELOC o dovadă de iubire. Dacă nu am încredere în cel/cea pe care-l iubesc, în cine am?!
  Din păcate, de multe ori afli (de regulă, mult prea târziu!) că TOCMAI cel gelos a săvârşit faptele de genul celor de care l-a suspectat pe celălalt.

 8. M-ai pus pe gânduri. Acum cred că şi eu sunt gelos, din definiţia aia :-s. Chiar aşa de simplu să fie într-o relaţie dacă laşi gelozia la o parte? Logic şi mie îmi sună bine, practic – mai greu :-<

 9. Unii aleg sa-si manifeste iubirea in modul acesta, posesiv. Tata a avut o sora (a decedat de cativa ani, sarmana), care a avut o casnicie de iad, as zice eu. Barbatul pe care ea l-a ales a fost de-o gelozie feroce si numai faptul ca ea a tinut la el, asa nemernic cum era, a facut-o sa treaca peste toate, desi nu-i era usor. Nu avea voie nici macar sa ridice ochii din pamant cand mergea pe strada. Chiar si cand ajunsesera la aproape 60 de ani…cand numai frumoasa nu mai era, caci a fost si chinuita, a avut 6 copii.
  Eu cand ma gandesc la gelozie…vezi ce exemplu ingrozitor am.
  Si imi aduc aminte, cum copil fiind, mai venea sa se planga la mama. Odata, a fost alungata de acasa, tot din motivul asta. Dupa cateva zile a venit la noi dupa ea nemernicul. O iertase. I se paruse ca i-a zambit un barbat pe strada….nu unui barbat…un barbat…:(

  1. Am simtit si eu pe pielea mea ce inseamna un barbat gelos, desi nu chiar la nivelul asta. Dar un asemenea om nu va putea oferi nicicand o viata buna sotiei sale. :((

Leave a Reply