Nu am cunoscut-o foarte bine, dar am remarcat din prima clipă că avea o fire dificilă, că era susceptibilă. Am fost colege aproximativ o lună, timp în care nu  cred că am schimbat mai mult de trei cuvinte cu ea. Într-o zi, chiar înainte de a-şi da demisia, sătulă de ifosele şefei, ne-a spus o istorioară din copilăria ei:

 

“Fetelor, nu ştiu dacă v-aţi dat seama până acum, dar eu sunt ţigancă. Ştiu, nu se observă, însă lucrurile pentru mine sunt mai grele decât pentru voi, de obicei. Pe măsură ce m-am maturizat, am încercat să mă acomodez cu această idee şi cred că aproape am reuşit, dar în copilărie plângeam disperată, ţipam că eu nu vreau să fiu ţigancă. Am aflat că cei albi sunt români şi mi-am dorit să fiu româncă, să fiu albă ca şi voi, să nu fugă nimeni de mine, să nu îi fie nimănui scârbă să stea în apropierea mea.

Totul a pornit din ziua în care la ghena de lângă blocul nostru au apărut nişte ţigănci cu fuste lungi, care căutau prin gunoaie. Aveau codiţe împletite cu aţe, erau desculţe şi purtau pe umeri nişte saci de rafie slinoşi, plini cu resturi de mâncare. Copiii cu care eram, pui de români,  au luat-o la fugă spre scara blocului, ţipând cât îi ţineau plămânii că vin ţiganii şi ne fură. Eram năucă, nu ştiam ce se întâmplă, dar m-am speriat şi am alergat alături de ei, repetând cuvintele lor.

Am intrat tremurând în casă, fără să fiu capabilă să scot un sunet. Abia după ce mama mi-a adus apă şi mi-a vorbit blând, m-am calmat şi i-am putut spune că lângă bloc sunt nişte ţigani, care au venit să ne fure. Mama s-a uitat lung la mine şi a început să râdă:

-Păi bine, fă, da’ tu ce eşti? Nu eşti tot ţigancă? Ce ai avut, de urlai aşa?

-Nu, nu, nu!!! Eu nu sunt ţigancă, eu nu vreau să fiu ţigancă!!!

Am plâns, am rugat-o să spună că nu sunt ţigancă, dar mama nu s-a lăsat înduplecată. Nici nu avea de ce. M-am născut ţigancă şi ţigancă voi muri.”

 

Povestea spusă de acea fată ne-a făcut în primul moment să râdem. Apoi ni s-a  făcut milă de ea, din cauza faptului că nu îşi găsea locul nici printre ai ei, nici printre ai noştri.