Vă povesteam acum vreo două săptămâni despre nişte prieteni ai băiatului meu, care s-au trezit peste noapte părinţi, la vârste mult prea fragede. După ce am scris articolul, m-am gândit să întreb de ei, să aflu cum se mai descurcă.

Copilul s-a născut prematur, a stat mult timp în spital, a avut grave probleme respiratorii, dar într-un final a venit acasă, grăsun şi rumen la faţă. Părinţii lui, fără serviciu, fără prea multă şcoală, se descurcau cu greu, dar erau uniţi în dragostea lor. Au trecut cu bine peste multe încercări, s-au plimbat cu chirie din casă în casă, au mâncat o dată pe zi, au adormit plângând. Puiul creştea, avea aproape un an, era voinic şi isteţ.

În timp ce mama stătea acasă, îl îngrijea şi îl învăţa să se joace, tatăl pleca pe la cunoştinţe, cu speranţa că va găsi ceva de muncă şi se va întoarce cu bani la familie. Dar în drumurile lui a cunoscut o fată. Una chiar mai mică de vârstă decât soţia lui. Cu minţile sucite, îndrăgostit lulea, a uitat de familie, a uitat că o mamă şi un copil şi-au pus speranţa în el. Banii se duceau pe ţigările şcolăriţei amantei, pe fardurile ei, pe ieşirile în baruri.

Prietenii lui, cei care săriseră cândva să îl ajute, acum erau de partea soţiei. O respectau pentru grija cu care creştea copilul, pentru blândeţea şi resemnarea cu care aştepta ca el să se plictisească de acea fată. Şi au găsit soluţia. Când unul dintre ei a plecat la muncă în străinătate, l-a luat şi pe proaspătul tătic. Abia acolo şi-a dat seama că nu îi este dor de şcolăriţă, ci de nevasta şi copilul lui.

Ca să o împace şi să se scuze pentru imensa greşeală făcută, băiatul s-a întors acasă. S-a angajat la o firmă serioasă, a început să câştige bani, a convins-o pe mama lui să îi primească acasă. De curând au mai făcut încă un copil (am înţeles că s-ar fi născut luna aceasta), au mobilat camera lor, au cumpărat pătuţuri şi carucioare pentru copii. Prietenul băiatului meu şi-a schimbat total comportamentul faţă de soţie şi continuă să îi dovedească zi de zi că o iubeşte, că o respectă, că este un soţ şi un tată model. I-a explicat că ceea ce a făcut atunci a fost o greşeală care nu se va mai repeta şi ea l-a iertat demult.