Primim note încă de la naştere. Ne intră în cap ideea că notele sunt importante, că ele reflectă valoarea noastră, pe care o putem uşor compara cu a celor din jur. Ni se dau note pentru felul în care arătăm, pentru felul în care gândim, pentru felul în care vorbim, pentru felul în care trăim. Ni se face o medie a notelor, ca fiecare dintre noi să ştie exact unde este situat pe scara valorică a societăţii. Muncim pentru aceste note, alergăm pentru a le prinde pe cele bune, ba chiar jucăm şi teatru pentru ele.
Rar, şi în general doar când suntem nemulţumiţi de notele primite, ajungem să ne întrebăm cine sunt cei care deţin catalogul, cine i-a investit cu puterea de a ne clasifica. Timp de o clipire din gene obişnuim să ne revoltăm, să susţinem că nu ne pasă de notele primite pentru viaţă, după care ne grăbim să revenim în coloană, să mărşăluim alături de ceilalţi pe drumul greu al luptei pentru o nouă notă bună. Separaţi de coloană rămân doar cei care au învăţat cum să mituiască profesorii…
…şi să obțină astfel note favorabile. Ne întrebăm deseori în sinea noastră cum de a devenit acest sistem atât de rigid, în care valorile noastre personale și creativitatea noastră sunt măsurate și cuantificate în funcție de un set prestabilit de criterii. În timp ce urmărim cu atenție această cursă frenetică pentru puncte și clasificări, uităm să ne întrebăm dacă această competiție constantă pentru a obține “aprobat” ne definește cu adevărat și ne aduce fericirea pe termen lung.
Pe parcursul anilor de școală, ne aflăm sub o presiune continuă de a ne conforma normelor impuse de sistemul de învățământ. În încercarea de a satisface așteptările impuse de notele școlare, uităm adesea să explorăm adevăratele noastre pasiuni și să ne dezvoltăm în direcții care ne-ar aduce împlinire autentică. În această goană după reușite academice, riscăm să ne pierdem identitatea și să ne limităm potențialul creativ și inovator.
Este important să ne amintim că notele sunt doar o măsură subiectivă a performanței noastre într-un anumit context, nu o evaluare a valorii noastre intrinseci. În loc să ne focusăm exclusiv pe obținerea de puncte, ar trebui să ne îndreptăm atenția către dezvoltarea abilităților noastre, către înțelegerea profundă a materiei și către cultivarea unei mentalități de învățare continuă.
În final, este esențial să ne amintim că fiecare individ este unic, cu propriile sale talente și daruri. Încurajarea diversității și aprecierea eforturilor depuse pentru a învăța și a crește ar trebui să fie mai importante decât un simplu număr pe o foaie de hârtie. Este timpul să ne eliberăm de grilă și să privim educația ca pe o călătorie personală de descoperire și dezvoltare, mai degrabă decât ca pe o competiție constantă pentru a atinge standarde predefinite.
Competitivitatea omoară România și românii.
Nu cred că degeaba sistemele de învățământ din țările nordice nu au un sistem de notare. :)
Sincer, nu cred că sistemul de învăţământ de înainte de 1989 chiar a scos absolvenţi necompetitivi. Pentru comparaţie putem să aruncăm o privire acum.
Competitivitate exista și atunci :)
Nu existau note înainte de ’89?
Competitivitatea nu este un lucru rău în general. Faptul că se joacă deloc ”fair play” e buba. Zic.
notele sunt bune in momentul in care arata in mod real treapta pe care te situezi. este un fel de scala la care ne raportam si cum au spus si ceilalti te-ar putea motiva, multumi, promova, determina….
e mai dificil cand notele se cumpara iar unii se catara pe locuri nemeritate si ii arunca pe altii in prapastie. aici e aici
Eu as scoate fara probleme notele. Oricum sunt in 90% subiective, asa ca la ce bun?! Mai avem mult pana sa intelegem, in primul rand parintii si apoi elevii, ca nu inveti pentru note…
:) :) Mi-a păsat şi-mi pasă de note cum îi pasă stâncii de ploaie… Mi s-a reproşat, uneori, şi mi-a păsat… tot la fel. Deh, nu-s competitivă, sunt o leneşă care vrea o viaţă cât mai uşoară. :)
Are cineva ceva împotrivă că port, uneori, tenişi la costum? Primesc nota 3 pentru asta? Foarte bine, dar eu mă distrez de nota zece de feţele lungi ale celor care mă văd ciudat îmbrăcată. :)
:)))) Stiam eu ca esti de-a mea!
Bag picioarele in catalogul lor. Mie mi-e suficient sa stiu ca sunt buna. Nu trebuie neaparat sa fiu mai buna decat X.
Subscriu. :)
Si eu! :D