Aşa cum un copil ce creşte fără mamă va fi mereu rătăcit prin viaţă, şi noi, românii, fără o bună educaţie, fără un plan de redresare bine pus la punct, umblăm rătăcind şi dând vina pe alţii şi pe soartă pentru tot ceea ce este rău în vieţile noastre.

Dar încrederea mea nemărginită în oameni îmi spune că va veni, mai devreme sau mai târziu, momentul în care vom vedea partea bună din noi şi vom pune umărul la schimbare.

Noi, românii, am fost capabili să păstrăm cu grijă castele şi mănăstiri ridicate de înaintaşii noştri, “Învăţăturile lui Neagoe Basarab…” au reuşit să ajungă până la noi, la fel şi scrierile lui Miron Costin. Încă mai sunt aici ‘Monumentul triumfal”  de la Adamclisi, bisericile rupestre din Buzău şi “Coloana Infinitului”;  încă ne mai mândrim cu M. Eminescu, H. Coandă sau G. Enescu.

Să nu uităm că orice pădure are uscături, dar ele sunt în minoritate, deşi atrag mai repede atenţia. Majoritari suntem noi, românii, cei care vrem să mergem cu capul sus, aici şi aiurea. Dar pentru a reuşi trebuie să încetăm cu lamentările, cu sentinţele date chiar şi în necunoştinţă de cauză.

NU poţi spune că avem oraşe murdare dacă şi tu ai aruncat vreodată pe jos un bilet de tramvai compostat sau o gumă gata mestecată.

NU poţi spune că românii sunt hoţi, ştiind că vecina lucrează din greu să îşi poată trimite copilul la şcoală.

NU poţi spune că românii sunt corupţi dacă şi tu mergi la doctor cu cadouri.

NU poţi spune că românii sunt puturoşi când vezi în jurul tău atâtea grădini îngrijite, din care îţi zâmbesc flori de toate culorile.

NU poţi spune că românii sunt proşti; gândeşte-te câţi tineri lucrează şi sunt apreciaţi prin ţările dezvoltate.

NU poţi spune că românii ne fac ţara de râs. Când spui asta, tu eşti primul care aruncă cu noroi, uitând că mulţi încearcă să străpungă această barieră, muncind prin străini, plini de zel şi dornici să arate lumii întregi că ne condamnă pe nedrept.

NU poţi spune toate astea pentru că şi tu eşti tot român.

Nu trebuie decât să te uiţi atent în jurul tău, în inima ta, pentru a şti ce ai de făcut, aici şi aiurea.

Această temă a fost aleasă de Elly pentru un concurs la care eu nu particip. Dar subiectul mi-a plăcut şi am ales să scriu pe blogul meu despre mine şi despre tine, despre noi, românii, aici si aiurea.