Stresat de colindătorii care au tot urlat pe la geam în zilele trecute, Bruno a renunțat la orice urmă de rațiune și a lătrat (din înălțimea fotoliului) spre fiecare trecător, fie el copil sau adult, alb sau negru, gras sau slab etc. Petardele aproape că l-au înnebunit. Ar fi mușcat din geam pentru a ajunge la cei care le pocneau parcă în ciuda noastră, fix în dreptul sufrageriei. L-am văzut, la un moment dat, lătrând chiar și spre un lampion care traversa cerul.
Stăteam cu el în brațe și cu ochii pe ceas, spunându-i tot timpul: hai că mai sunt 9 minute și gata, hai că mai sunt 8 minute și se potolesc, hai că mai sunt 7 minute și se termină toată nebunia, hai că mai sunt 6 minute… Nu înțelegea, dar vocea mea calmă îl liniștea pentru câteva secunde, până când simtea că un alt trecător ne călca teritoriul sau până când un nou set de artificii își urca luminile spre cer. Atunci se smucea, sărea pe fotoliu, de acolo pe calorifer și, cu ochii spre geam, lătra înfiorător.

În tot acest timp am uitat de pisicuțe, căci ele nu latră și nu își pot striga spaimele. Abia imediat după miezul nopții ne-am amintit de ele. Le-am căutat prin casă. Miți era ascunsă sub birou, cu blănița ridicată pe spate. Ursula se tot pitea printre picioarele noastre, așteptând să o luăm în brațe și să îi spunem că nu va păți nimic. Pe Pufi am reușit să o găsim, pe la 12, 15, în spatele mașinii de spălat, în baie. Se ferea de mâinile noastre și închidea ochii, parcă dorind să devină invizibilă. Despre Vrăbiuța abia acum ne-am dat seama că a stat ascunsă în mașina de spălat, cu toate că am încercat să o momesc cu pliculețe de hrană umedă. A ieșit singură din ascunzătoare, când totul s-a liniștit.
Le-am dat să mănânce cărnița lor preferată. La cel mai mic zgomot lăsau totul și se pregăteau să fugă, terorizate de ideea că bombardamentul va reîncepe. Încă nu și-au revenit pe deplin.
Ce am înțeles din această noapte? Oricât de mult îmi place momentul trecerii de la un an la altul, oricât de mult îmi plac artificiile date la miezul nopții, cu greu pot accepta că animalele mele, de obicei vesele, încrezătoare și curajoase, s-au transformat în câteva minute în ființe îngrozite, incapabile să se mai comporte normal.
Ce îmi doresc pentru viitor? Ca artificiile, petardele și toate celelalte “jucării” pentru revelion să fie silențioase ori ca oamenii să înțeleagă într-un final că distracția noastră de moment dă peste cap liniștea multor viețuitoare care trăiesc pe lângă noi.
Nici nu am curaj să îmi imaginez ce simt animalele care își duc traiul în zonele unde este război. :(