Îmi surâde tot mai mult ideea de a încheia săptămâna într-o notă lejeră, de a da deoparte grijile măcar pentru un minut, o oră, o zi. Şi cum pe mine mă amuză  felul în care unii ajung pe blogul meu, cu asta voi începe seara de vineri, când programul multora s-a încheiat şi nimeni nu mai vrea să audă de facturi, serviciu, vecini nesuferiţi şi şefi necruţători.

Căuta cineva pe blogul meu un cuvânt să âncepă cu literele poli. Hai să lămurim întâi treaba cu litera î. La începutul şi la sfârşitul oricărui cuvânt folosim î din i. În interiorul cuvântului, folosim î din a. Şi acum, cuvinte care să înceapă cu literele poli: politehnica, poliuretan, polivalent, poliţie,  polimer, poliartrita, poliamida, policlinica, policarbonat, policolor, poliedru, polietilena, poligon, poliloghie, polimorfism, polinom, policandru, poliomielita, polipi, polistiren, polizor. Sunt politicoasă şi nu îţi spun că nu trebuie să fii poliglot pentru a cunoaşte câteva cuvinte de acest fel.

Dacă aş fi altcineva mi-ar place să fiu prieten cu mine, spune cineva. Aş vrea să am ocazia de a cunoaşte această persoană, pentru a vedea cât de bun/ă prieten poate fi, cât de simpatic/ă este.

Cei mai haioşi mi se par cei care pun întrebări de acest fel: cum faci diferenţa dintre pisică şi motan? Dacă te uiţi cu atenţie, observi că motanii au capul rotund şi talia mult mai mare decât a pisicilor. Dar dacă nu ai în casă pisică, pentru comparaţie, aşteaptă ca animalul să ridice coada, sub care la motani poţi vedea cu uşurinţă două biluţe.

O doamnă precaută caută un program pentru a urmări ce vorbeşte soţul pe calculator. Doamnă dragă, nu ştiu dacă s-a inventat aşa ceva. Sinceră să fiu, nu prea cred, pentru că toate chestiile legate de calculator sunt inventate de bărbaţi. După cum învăţăm de mici, corb la corb nu-şi scoate ochii.

Tot gelozia o îndeamnă pe aceeaşi doamnă (sau alta?) să întrebe: soţul meu e plecat la Sebeş la lucru , mă poate înşela? Scumpa şi drăguţă doamnă, soţul dacă vrea, vă poate înşela şi stând alături de dumneavoastră. Atenţie la semne: orice schimbare în comportamentul faţă de dumneavoastră (atât în bine, cât şi în rău), orice ban care dispare nejustificat, orice ieşire dubioasă, orice telefon ciudat poate însemna că vă înşeală. Dar vreţi să trăiţi aşa, cu această teamă?

O persoană întrebă pe google cum îmi rad mustaţa ? băiat. Băiat, te duci în baie, te aşezi în faţa oglinzii, dai drumul la apă, te speli bine pe faţă, dai cu spumă de bărbierit şi treci uşor cu aparatul de ras peste mustaţă. Dacă nu te descurci, o poţi lăsa să crească şi o tunzi periodic.

Şi fetele au nelămuriri. Cum să devin faimoasă? Iubita, e simplu. Haine cât mai scurte şi mai puţine, tupeu de mahalagioaică, priviri languroase, sutien cu două mărimi mai mic decât ai nevoie şi o întâlnire cu Cătălin Măruţă.

Multe, multe întrebări: de ce trebuie să cumperi un fermoar? În primul rând nu este obligatoriu să cumperi fermoar. Dar dacă îl cumperi, înseamnă că ai nevoie să îl înlocuieşti pe cel defect sau să îl montezi la gura unei persoane care vorbeşte prea mult.

Am ajuns şi la partea drăguţă. Căuta cineva informaţii despre ghinda ca aliment. Nu am auzit până acum despre oameni care să mănânce ghinde, deci căutătorul a fost sigur o veveriţă sau un porc mistreţ. Eu adun ghinde pentru diverse ornamente, nu pentru mâncat. Când era mic băiatul meu, l-am ajutat să facă la abilităţi practice un scorpion din castane, ghinde şi boabe de porumb.

A fost cel mai frumos din şcoală şi a rămas în dulăpior, la vedere. Pe o bucată de sârmă am băgat două castane, care reprezentau corpul scorpionului. Pentru picioare şi cleşti am folosit boabe de porumb, iar coada am făcut-o din capace de ghindă. În vârful cozii am pus puţină plastilină maro. Nu am făcut poze, dar îti las una găsită pe Pinterest, să vezi cum arată un scorpion.

În încheiere, să spunem două vorbe şi despre neuronul animal, căutat de  cineva pe vienela.ro. Nu îl cunosc, dar cred că acest neuron este responsabil pentru toate relele care se întâmplă pe pământ: certuri, bătăi, minciuni, furturi, violuri şi crime. Nu ai vrea să îl laşi să doarmă?