Negii sau verucile sunt excrescente ale pielii, de natura benigna (nu sunt canceroase) care apar atunci cand un virus infecteaza unul din straturile superficiale ale epidermului. Virusii care determina aparitia verucilor poarta denumirea de papilomavirusi umani (HPV). Infectia cu HPV este cauzata, cel mai adesea, de existenta unei leziuni ale pielii (taieturi).
In general, virusii ce cauzeaza verucile pot fi extrem de contagiosi. Negii se raspandesc prin simplul contact cu un obiect sau suprafata ce a fost atinsa de o veruca. Acestia sunt de culoarea pielii si duri la atingere, insa de asemenea este posibil sa fie si inchisi la culoare, in forma plata si moi.
De mii de ani, oamenii au fost afectati de negi – fiind descoperiti chiar si la mumii de 3000 de ani si mentionati in diverse scrieri ale scriitorilor din secolul al XVII-lea. Cu toate acestea, negii sau verucile nu prezinta vreun pericol pentru sanatate, fiind o problema de natura estetica, care devine, adesea, stanjenitoare si in anumite situatii sunt contagiosi.
Cele mai intalnite tipuri de veruci sunt cele vulgare si verucile plantare. Verucile vulgare sunt prezente pe degete, palme, brate sau picioare. Aspectul lor este similar cu cel al unor umflaturi cu suprafata dura. Negii de pe picioare sau cei plantari se formeaza doar pe talpile picioarelor. Daca sunt netratati, ei pot dobandi un aspect extrem de neplacut si creeaza o senzatie dureroasa.
Simptomele verucilor
Inainte de a ne indrepta catre cabinetul de dermatologie Suceava, este important sa stim care sunt simptomele specifice negilor. Ei pot aparea intr-o varietate larga de forme si dimensiuni. In interiorul negului cresc mici vase de sange (capilare) care il alimenteaza. In cazul unei veruci plantare, aceste capilare pot aparea ca puncte intunecate in centrul sau.
- Verucile comune apar individual sau grupate pe orice parte a corpului, insa preponderent pe maini.
- Verucile plantare pot sa para in orice zona a talpii piciorului. In masura in care batatura si verucile se maresc, pot aparea dureri in timpul mersului, asemanatoare cu cele provocate de o piatra in pantof.
- Verucile plate sunt prezente pe fata, brate sau picioare – sunt de mici dimensiuni si sunt prezente intr-o singura zona.
- Verucile periunghiulare se intalnesc sub unghiile de la maini sau picioare.
Verucile acopera contururile si cutele de la nivelul pielii, acesta fiind un mod de a diferentia verucile de alte patologii ale pielii, cum sunt nevii pigmentari.
Diagnosticul si tratamentul verucilor
Identificarea unei veruci se face de catre dermatolog chiar de la prima vizita. Medicul poate sa aiba nevoie de prelevare de tesut pentru biopsie, insa aceste cazuri sunt rare.
Contrar opiniei generale, negii nu dispar de fiecare data fara aplicarea unui tratament, mai ales la adulti. Daca negii nu dispar de la sine si continua sa creasca ca numar si devin prezenti pe suprafete tot mai intinse ale pielii, este nevoie neaparat de un consult de specialitate din partea medicului dermatolog. Dermatologii dispun de mai multe moduri de tratare a negilor. Tratamentul utilizat este dictat de varsta pacientului, starea acestuia de sanatate si tipul verucii.
Medicul dermatolog poate apela la una dintre urmatoarele forme de tratament:
- Aplicatii medicamentoase;
- Crioterapia;
- Chiuretarea;
Echipa medicala Alma Clinic asigura servicii dermatologice complete pentru orice tip de afectiune, inclusiv cele cauzate de prezenta negilor. Experienta medicilor specialisti si tehnologia moderna de care dispune Alma Clinic (dermatoscoape Heine Delta 20 si Delta 20 plus) determina realizarea unor investigatii corecte si aplicarea unor tratamente sigure si eficiente.