N-am cerut nimic de la viaţă. Am avut noroc să primesc o picătură din ceea ce e bun în lume! Desigur, pe lângă miraculosul lichid am primit uneori şi picături de fiere, probabil pentru a putea aprecia la justa valoare mierea. Neavând multe pretenţii, tot ceea ce am primit a fost considerat cadou de la viaţă, un bob de noroc adunat în brăţara anilor. Puţină scorţişoară deasupra orezului cu lapte, o ramură de corcoduş în floare, o ceaşcă de cafea răspândind parfum amărui, o literă venită în completarea cuvântului, un bec aprins în întuneric; pe toate le-am primit cu bucurie. N-am cerut nimic de la viaţă. Am avut noroc!

De la viaţă nu am cerut nimic, probabil pentru că am învăţat să cer de la tine. De trei luni te rog să întinzi un cablu în sufragerie pentru a conecta încă un televizor, să nu mai stăm claie peste grămadă în dormitor. Din luna august aştept să montezi cuierul pe hol. S-au împlinit două săptămâni de când a mai cedat o baterie la baie şi tot nu ai schimbat-o. Balamaua aia încă aşteaptă să îi prinzi un şurub. Îţi amintesc mereu să nu mai atingi obiecte când eşti uleios pe mâini. Câinii latră, caravana trece… Vienela cere, soţul ei cască. Cu toate astea, nici unul dintre ei nu stă ascuns în carapace. Nu îi leagă o oală de ciorbă sau un cui bătut în perete.

Moment de maximă sinceritate: adevărul este că nici unul dintre noi nu dă doi bani pe convenienţe. Nu trăim pentru a-i mulţumi pe alţii. Ne iubim la fel de mult şi în zilele când chiuveta e plină de vase murdare sau când umplem cada cu ligheanul pentru că e bateria de la duş spartă. Astăzi îl iubesc cu o zi mai mult, o zi tare importantă pentru noi. N-am cerut nimic. Am avut noroc să îl am în viaţa mea!

La multi ani, iubitul meu!

Păstram aceste 12 cuvinte (surub, bec, litera, scortisoara, bratara, carapace, lichid, cablu, picatura, casca, uleios, ramura) într-un draft. Astăzi am simţit că se potrivesc mănuşă stării mele. Mi-e cam lene să caut ediţia la care colegii mei le-au folosit. Plus că am de ciocnit pahare şi de împărţit cadouri. Pe al meu l-am primit deja. :)

cadou