Skip to main content

Muguri amari

Mă împingeau de la spate când şimţeam că nu mai pot. Mă sileau să fac ceea ce nu îmi plăcea. Mă ajutau când nu pricepeam. Mă certau când voiam să renunţ. În sinea mea, mă supăram rău pe ei. Ce tot vor de la mine? Uite, aşa vreau să rămân eu, proastă. Nu vreau să învăţ! E prea greu şi prea plictisitor! Nu îmi place şcoala! Mie îmi place să alerg şi să mă joc. Atât! Ei îmi spuneau că aşa e normal, să mă chinui în copilărie, dacă vreau să am o viaţă uşoară mai târziu. Nu înţelegeam. Cum ar putea pricepe un copil că “din muguri amari înfloresc potire grele de nectar”, după cum bine a spus Lucian Blaga în poezia Mugurii?

Am văzut la mine, la copilul meu, la nepoţii mei… Văd tot mai des la mămicile cu care sunt prietenă şi întreb… Cum faci copilul să îndrăgească şcoala, cu materia ei stufoasă şi aparent inutilă, cum îl convingi să înveţe, cum îi explici că “din muguri amari înfloresc potire grele de nectar”?

muguri amari

Comments
 • Mihaela Dămăceanu December 2, 2014 at 8:23 am

  Aşa este, tare amari sunt acei muguri. Toţi am trecut prin asta, copii fiind şi apoi părinţi. Dar nu ştiu un răspuns, altul decât cel pe care l-am pracicat toţi: tot spunem, explicăm, silim, intimidăm.

  • Vienela December 4, 2014 at 7:35 am

   … si speram sa avem succes cu una dintre aceste metode…

 • Floarea bunica January 8, 2015 at 8:01 pm

  Eu nu mi-am indemnat copilul sa invete,ba chiar o mai temperam in zelul ei nefiresc.Cred ca depinde de copii ,de parinti si de dascali.O seara buna!

  • Vienela January 11, 2015 at 7:33 am

   Ai fost o fericita, in acest caz! Baiatul meu doar la engleza invata fara sa fie impins de la spate, mai ales dupa ce a trecut entuziasmul primilor ani de scoala. 🙂

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.