Moș Crăciun există? Copilul când ar trebui să afle?

Sunt întrebări pe care mi le pun abia acum, după ce copilul a crescut. Vă pun și vouă aceleași întrebări astăzi. Moș Crăciun există? Copilul când ar trebui să afle? Moș Crăciun există Copilul așa știe și frumos ar fi așa să rămână mereu.

Învățase Ionuț să scrie și să citească, așa că primul lucru pe care l-a făcut în acea iarnă a fost să îi scrie lui Moș Crăciun o lungă scrisoare în care își exprima toate dorințele. A muncit o zi întreagă pentru a-și ilustra exact cerințele, ca moșul să nu mai încurce borcanele, cum făcuse cu un an în urmă.

Cerea în primul rând jucării, așa cum fac mai toți copiii. L-am pus să îmi povestească unde văzuse acele jucării, am luat scrisoarea și desenele și am plecat în cercetare. Mama mea, dornică să contribuie cu ceva la cadourile moșului, a mers cu mine. Să cumpărăm ceea ce trecuse pe listă a fost ușor și a mers repede, însă noi ne doream mai mult. Am fi vrut ca Moș Crăciun să îi răspundă copilului la scrisoare și nu puteam, pentru că ne cunoștea scrisul.

Mamei mele i-a venit ideea de a ruga o vânzătoare să scrie ceea ce i-am dictat noi. Fericirea lui Ionuț a fost maximă când a găsit sub bradul împodobit jucăriile cerute și scrisoarea de la Moș Crăciun. Ce copil nu se bucură când vede cadouri sub pomul împodobit? Ce părinte rămâne insensibil când își vede copilul țopăind de fericire?

Am încercat să prelungesc iluzia că Moș Crăciun există cât mai mult timp, iar astăzi, după atâția ani, mă întreb cum este mai bine? Să îi spui de mic copilului că moșul nu există sau să îl lași să viseze frumos cât mai mult timp? Oare dezamăgirea pe care o simte copilul când află că a fost mințit, că totul a fost o iluzie, nu este cumva prea dureroasă, prea greu de suportat? Nu cumva din acea clipă copilul începe să își piardă încrederea în vorbe, în promisiuni, în părinți?

Este mai bine să îi spui de la început că Moș Crăciun nu există și să nu te poți bucura de bucuria lui, să îl vezi cum le strică și celorlalți copii bucuria? De unde știm că nu îl va afecta faptul că îi spunem adevărul atunci când nu îl poate înțelege pe deplin? Cum am putea fi siguri că ne va crede dacă îi spunem că moșul nu există?

Știu sigur că, pentru părinte, bucuria pregătirii cadourilor pe ascuns este foarte mare, tot atât de mare pe cât este a copilului când le desface, dar… Ați văzut vreodată reacțiile pe care le au copiii când li se spune că totul a fost o minciună alimentată an de an, că Moș Crăciun nu există și că toate darurile primite au fost cumpărate de părinți?

Vă amintiți dezamăgirea pe care ați simțit-o când ați aflat? Pe fețele tuturor copiilor poți citi întâi neîncredere, apoi dezamăgire, furie, de foarte multe ori lacrimi.

Când vezi lăcrămioarele șiroind pe fața copilului și auzi cum neagă cu vehemență și cum susține că Moș Crăciun există, îți vine să te iei la palme și să îl iei la palme pe cel care l-a inventat pe bătrânul darnic ce vine iarna pe horn cu povești de Crăciun și lasă cadouri sub brad.

Voi ce credeți? Moș Crăciun există? Copilul când ar trebui să afle?

Moș Crăciun există? Copilul când ar trebui să afle?

Moș Crăciun există Copilul din mine susține cu tărie acest lucru.