S-au scris multe lucruri despre monetizarea blogului, s-au dat sfaturi despre cum ar putea bloggerii sa castige bani din blog, s-a discutat in lungul si in latul blogosferei pe aceasta tema. De ce as mai scrie si eu despre cum poti face bani din blog si care sunt dezavantajele acestei alegeri? Pentru ca vreau si pot, clar. Putini, foarte putini sunt cei care spun cinstit cati bani castiga cu ajutorul blogului. Nici eu nu fac exceptie. Tot ce vreau sa spun in aceasta privinta este ca nu exista sume fixe, nu exista nici o garantie ca vei mai avea si maine aceiasi bani. Mai pot spune sigur ca nu vor veni banii din prima zi, oricata nevoie ai avea de ei, oricat de mult ti-ai dori.

Si totusi, cum poti monetiza un blog? Cum poti ajunge sa faci bani cu blogul? Spuneam, intr-o discutie particulara, ca ”Nu știam … pe atunci că nu te poți ridica prea sus fără sprijin de la cei deja mari. Am muncit enorm. Am scris, mi-am făcut prieteni, am încercat să nu mă cert cu nimeni și să nu jignesc pe nimeni. M-am bucurat de colțul meu mediocru, dar călduț. Răbdam (la propriu) de foame în casă, încercând să îmi găsesc locul în blogosferă, fără să îmi calc pe principii. Trăiam din salariul soțului meu, încercam să mănânc puțin spre deloc, pentru a-mi putea ține copilul în liceu și a-mi plăti facturile.

După vreo șase luni, au apărut primele oferte, ca o dovadă că se pot câștiga bani stând acasă și făcând ceea ce îți place. Nu erau mulți, nu veneau regulat, dar pentru noi păreau o adevărată comoară pe atunci. Pentru a scrie un articol plătit, aveam nevoie de câte 4-5 ore, căci tremuram toată de emoție, rușine și teamă. Trăiam pentru și prin blog. Visam că scriu, mă trezeam și scriam. Nu descoperisem nici roata, nici apa caldă. Nu aduceam nimic nou pământului, dar scrisul îmi făcea și îmi face bine, mă eliberează de toți demonii ce îmi dau uneori târcoale.”

Acesta a fost inceputul. Am primit pe mail oferte de la persoane ce reprezentau diverse firme. Pe unii i-am refuzat, pentru altii am scris cu mare placere. Unii mi-au dat libertate deplina si au platit atat cat am cerut, altii au venit cu zeci de pretentii si au negociat la sange. Am colaborat bine o perioada cu o firma cunoscuta in online, ce face intermedierea intre bloggeri si firme. Dupa ce blogul a crescut, am primit invitatii la diverse evenimente, am primit cadouri, am avut parte de diverse surprize placute. Sigur, am si castigat mai multi bani.

Am participat la multe concursuri in blogosfera. Uneori, pentru ca imi placea tema si aveam senzatia ca mi-ar fi usor sa o abordez. Alteori, pentru ca ma atragea premiul oferit. Am castigat multe concursuri, lucru care m-a facut cunoscuta si mi-a adus diverse beneficii materiale. Inca mai particip la concursuri, daca ma atrag tema sau premiul pus la bataie. Dar nu imi pun speranta in ele. Nu ma pot baza nici pe ofertele venite pe mail, pentru ca ele sunt mereu neasteptate. Se intampla sa fiu intrebata de pretul unui advertorial. Raspund … si astept, astept, astept. Unii nu mai revin. :)

Se asteapta sa scrii pe degeaba, iar altii probabil doar testeaza piata. In blogging, daca vrei sa iti monetizezi blogul, trebuie sa nu uiti nici o clipa ca nu exista garantii pentru ziua de maine. Dar asta nu inseamna ca nu poti incerca sa pui un banner pe blog, sa testezi afilierea cu firme sau sa scrii advertoriale. Poti incerca orice doresti, daca vrei sa faci bani cu blogul. Faci bani, dar pierzi prieteni! Tu esti cel ce alege, tu stii ce iti lipseste mai mult!

Acest lucru nu trebuie sa-l pierzi din vedere: un blog plin de bannere, linkuri de afiliere sau advertoriale alunga cititorii fideli, adica tocmai pe cei care iti erau dragi, pe cei pe care ii numeai prieteni, care te incurajau si te faceau sa te simti intr-un mare fel. Putini sunt cei care iti raman alaturi. Inainte de a te apuca de scris pe bani, intreaba-te daca iti doresti sa te vezi abandonat, pe rand, de prieteni. Si afla ca se vor gasi intotdeauna si maimutoi care nu au alta treaba decat sa scrie pe blogurile lor despre cat de mizerabil esti pentru ca scrii pe bani. Sa nu ii bagi in seama! Ei sunt mai singuri chiar si decat tine, cel ce iti monetizezi blogul.