Momente sinistre pe podul de peste Teleajen

Am trăit momente sinistre pe podul de peste Teleajen, cu foarte puțin timp înainte ca furtuna să îl măture și să îl arunce la mal, destrămat, cu mulți ani în urmă. Sper că voi reuși, în rândurile care urmează, să redau măcar o parte din dramatismul situației prin care am trecut.

Nici nu bănuiam că voi trăi momente sinistre pe podul de peste Teleajen

Fac primii paşi încrezătoare şi grăbită, mânată de la spate de furtuna care se apropie. Ionuţ mi se zbate în braţe, dornic să meargă pe jos. Vrea să calce cu săndăluţele noi pe scândurile putrede ale podului de peste Teleajen. Nu avem timp de joacă şi nici nu mi se pare locul potrivit. Pe măsură ce înaintez, podul este tot mai instabil, scândurile tot mai rare, iar vântul ne leagănă dintr-o parte în alta ca pe nişte frunze.

În faţa mea merge tatăl lui Ionuţ, cu plasele pline de struguri. Plasele se smucesc de parcă fructele ar fi prins viaţă. Bărbatul pare sigur pe el. Calcă pe scânduri cu toată talpa, fără să îi pese că înclină podul. Îi strig să meargă mai uşor, însă nu mă aude. Zgomotul făcut de ape și de vânt este infernal. Pe anumite porţiuni lipsesc nu doar scândurile, ci şi cablurile de susţinere.

Podul este vechi şi a fost încercat în multe rânduri de ploi şi vijelii. Un tronson de pod se înclină spre stânga, unul spre dreapta. Râul umflat de ploaie vuieşte. Vântul mă împinge înainte, duşmănos. Cerul s-a înnegrit. Spaima creşte, şi creşte, şi creşte… Să fie asta realitatea mea? Sau e doar un coșmar din care mă voi trezi curând?

Pericolul crește pe podul de peste Teleajen, sporind în intensitate momentele sinistre

Copilul pare atât de greu! Podul este interminabil! Apa se află departe sub noi, la peste 8 metri. E înspumată, furioasă, și face valuri ca marea. Prin vuietul furtunii se aude ţipătul meu, acoperind pentru o clipă infernul de sub noi. Tatăl lui Ionuţ cade ca în filmele proaste, după ce o scândură i se rupe sub piciorul stâng. Se ridică repede. Podul se înclină periculos. Îmi spune că nu a păţit nimic. Încearcă să mă liniştească. Nu reușește.

În vocea lui simt toate spaimele care îmi macină și mie inima. Nu mai am curaj să înaintez. Nici nu am curaj să mă întorc înapoi. Țip isteric. Suntem la jumătatea podului. Estimez că are cam 30 de metri lungime, însă îmi par a fi 3000 de kilometri. Îmi dau jos din picioare sandalele cu toc înalt şi potolesc copilul care plânge hohotit, speriat de ţipătul meu.

Începe să plouă torenţial. Picioarele îmi alunecă des pe scândurile vechi. Iau plasele cu struguri şi îi dau lui copilul. Înjur des în gând, cu inima bătând să îmi rupă pieptul. Îmi reproşez că nu am chemat o maşină să ne ia de la vărul meu. Înjur urlând și mă cert că nu am rămas la el până a doua zi.

Mă simt aşa cum probabil se simt acrobaţii care merg pe sârmă fără să aibă sub ei plase de siguranţă. Stânga, dreapta, stânga, dreapta, ca într-un joc sinistru în care eroii sunt torturaţi înainte de a fi aruncaţi în volbura apelor furioase. Încă doi paşi, apoi călcăm pe pământ ferm. Scăpăm teferi! Tremurăm din cap și până în picioare. Suntem albi ca varul. Ploaia îmi spală lacrimile.

În acel moment îmi promit că nu voi mai pune piciorul pe acest pod niciodată!

Povești scrise mai bine găsești AICI (libris.ro)

Podul de la refractare a fost luat de vijelie. Nimeni nu va mai trăi momente de groază încercând să îl traverseze

Nici nu mi s-a mai ivit vreodată ocazia. A doua zi, la prima oră a dimineţii, m-a sunat vărul meu să îmi spună că podul de peste Teleajen a fost luat de vijelie, că zace destrămat în apă, la aproape un kilometru de locul unde îl ştiam.

PS1: Este vorba despre podul care lega Refractare Bucov de Ploieștiori (cred).

PS2: Nu am poze cu respectivul pod, din păcate.

Nu uita că mă găsești și pe:

Dacă ai timp, poate vrei să citești și:

Pe ape și mai tulburi, carte de Tim Powers

Vreau o altă realitate!

Plastinarium

Ronda, orașul construit pe stânci

Pe Dâmbu în jos, pe un mal frumos

O lacrimă pentru Sânziana cea frumoasă, dar fără de noroc

Natura dezlănţuită

Un Atlas modern – poveste imaginară

Momente sinistre pe podul de peste Teleajen