Nu l-am crezut pe Ionuţ în primele secunde. Nu era de crezut. Un băiat de seama lui, înalt, frumuşel, cu ochi superbi, mereu bine dispus, aparent radiind de sănătate, dintr-o dată se confruntă  cu o boală misterioasă, descoperită în urma unui leşin. De la ce poate leşina în bar un băiat de 19 ani? M-aş fi gândit la orice, dar nu la un vierme care îi parazitează organismul de câţiva ani, fără ca el să ştie.

Nu aş fi crezut că ceea ce învăţam în şcoala generală despre tenie se mai poate întâmpla şi astăzi, la atâţia ani distanţă. Tenia este un parazit ce trăieşte în intestinul uman sau al unui animal. Este atât de parşivă, încât nu îşi anunţă prezenţa. Poate fi descoperită la un examen coproparazitologic, dar câţi dintre noi fac asemenea controale? Tenia acestui băiat (coleg de clasă şi unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Ionuţ) s-a distrat ani buni prin intestinele copilului, apoi şi-a trimis larvele spre inima lui.

Nu suntem nici noi prea bine lămuriţi în privinţa problemelor apărute. Ceea ce ştim sigur este că organismul lui nu reuşeşte să elimine acest parazit, deşi face tratament. Mai ştim că doctorii care se ocupă de cazul lui spun că nu poate fi operat, din cauză că i-a fost afectată inima şi nu îl pot anestezia. Ar mai avea vreo două soluţii, dar nici astea nu garantează reuşita totală. Nu vreau să mă gândesc la ceea ce o fi în sufletele părinţilor lui, dar ştiu sigur că familia mea va face în zilele următoare analize, pentru a fi siguri că apropierea de acest copil nu ne-a adus vreun musafir prin organisme.

Mă întrebam mereu de ce acest băiat este slăbuţ. Dădeam vina pe creşterea bruscă în înălţime, pentru că nu vedeam alte motive. Familia lui este bine situată financiar, iar el face parte din generaţia internaută, nu se deranjează să facă prea mult efort fizic. Acum ştiu că tenia este de vină. Ştiu şi cum am putea să ne întâlnim cu acest vierme intestinal:

-lipsind corpul de o igienă strictă; dar asta avem deja grijă să nu se întample, nu?

-apropiindu-ne de animale infestate sau de fecalele acestora;

-călătorind în zone ale lumii unde igiena este deficitară;

-consumând carne de porc, vită sau peşte, dacă este crudă sau nepreparată termic corespunzător.

Situaţia acestui băiat, prieten cu Ionuţ de patru ani (de când au intrat la liceu), nu pare prea roz. Sper din toată inima ca medicii să găsească o soluţie pentru a-l salva, pentru a-l ajuta să ducă o viaţă normală. Mă uit la cele două poze în care a fost surprins distrându-se alături de băiatul meu şi mă cuprinde frica gândindu-mă că este grav bolnav, deşi nu pare.