Vreau să îmi cumpăr o carte. Cu și despre vampiri. O găsesc în format electronic. Mă chinui  să o plătesc și nu pot. Motivul este serios și întemeiat. Cel puțin așa crede google, care îmi dă un mesaj uluitor: nu e ok să am cont paypal făcut în România și totuși să vreau cartea atâta timp cât locuiesc în Scoția. Mă consolez recitind Fantoma de la miezul nopții. (o voi cumpăra oricum, desigur; cel mai probabil sub formă de cadou trimis pe mailul fiului meu)

Cum să folosești în mod cu adevărat eficient cartea cu gramatica limbii engleze? Pornești centrala termică după-amiaza. O lași aprinsă până târziu în noapte. Respirația îngreunată a câinelui îți atrage atenția. Te deranjează chiar, căci îți dai seama că bietul animal moare de cald. Întinzi mâna spre bibliotecă și iei prima carte din raft. Gramatica limbii engleze. O vânturi în sus și în jos, în încercarea de a răcori câinele.

În urmă cu vreo trei luni mi-am cumpărat o geacă. Am apucat să o port o singură dată. În acea zi m-am întors acasă dărâmată de oboseală. M-am descălțat, am aruncat haina pe marginea patului și m-am lungit puțin, să-mi trag sufletul. M-a furat somnul imediat. Geaca a căzut lângă pat, în culcușul câinelui. Bruno, fericit, a cărat din bucătărie bucățile de carne de pui din castron și le-a mâncat cu mare poftă fix pe haina mea. Petele de grăsime nu vor să iasă la spălat. Ies, în schimb, culorile din geacă.

Vienela butonează de zor la calculator, atentă la ceea ce scrie. Câinele, tolănit la picioarele ei, dormitează. Mihai se trezește, tușește cu simț de răspundere, își suflă nasul și își roagă nevasta să facă un ceai. Ea spune da, însă nu se clintește de la birou. El repetă cererea. Vienela îi răspunde cu un nou da și continuă să scrie. Trec câteva minute în care numai tastele se aud. Apoi vocea lui Mihai:

-Bruno, dă-te repede la o parte, ca nu cumva să te opărească mă-ta cu ceaiul pe care l-a făcut!

Planuri pentru viitorul foarte apropiat – adică pentru ziua de 2 februarie (sau cât a mai rămas din ea): să facem curat în casă, să scoatem câinele la o plimbare lungă, să spălăm mașina interior și exterior, să facem gogoși, să băgăm rufe la spălat, să căutăm un nou serial pe care să îl urmărim, căci tocmai am terminat de văzut Merlin, să ne odihnim pentru mâine, când intrăm în tura de noapte.

Anunț pe un grup de fb:

Salut ! Se caută electrician in constructi ! Detali in privat !

Răspuns venit de la un alt membru al grupului:

Ce p**a mea înseamnă “constructi”???
Dar “detali”???
Jur că nu știu, pentru că nu înseamnă nimic fără 2 “i”. Adică, construcții, detalii.
Hai, marș la școală! Marș am spus!