Nu m-aș fi gândit niciodată că niște harti operative ar putea reprezenta cadoul ideal pentru o firmă parteneră de afaceri sau pentru aranjarea unui birou modern, a unei săli de conferințe sau a holului unei instituții. Nu m-aș fi gândit niciodată că aceste hărți ar putea fi chiar personalizate, în așa fel încât să reprezinte un puternic mesaj publicitar, pentru ochii celor ce le observă. Dar alții s-au gândit și au pus în practică aceste idei, folosindu-le ca pe un instrument eficient de promovare a produselor sau serviciilor.

În ochii mei, hărțile erau numai pentru școli, ca profesorii să poată exemplifica cele predate, și pentru birourile unde necesitatea le cerea. Ideea mi s-a părut drăguță și, cel puțin pentru o clipă lungă, mi-am dorit să pot face și eu asemenea cadouri prietenilor și colaboratorilor, ba chiar, dacă s-ar fi putut, să primesc eu așa ceva. După ce a trecut acea clipă lungă, mi-am dat seama că în casa mea nu ar fi foarte potrivită o hartă operativă mare, oricât mi-ar plăcea mie să mă uit la ea și să visez. Camerele sunt prea mici, pereții trebuie împușcați, iar asta ar fi prea mult pentru băieții mei.

Cred că ar trebui întâi să îmi fac rost de o cameră numai a mea, pe care să o mobilez numai după gustul meu, apoi să așez tot ce îmi place pe pereți, fără ca soțul și copilul să râdă sau să se mire de micile mele nebunii. Oare chiar pare o nebunie ideea de a așeza pe un perete o hartă operativă care nu îmi folosește de fapt la nimic, dar îmi aduce o plăcere deosebită atunci când o privesc, amintindu-mi de copilărie, de cercetările pe care le făceam, de visurile pe care le aveam? Parcă nu îmi vine să cred. Și, chiar de ar fi așa, cui îi pasă că sunt eu puțin sărită de pe fix?

Îndrăznesc totuși să vă întreb și pe voi, cei care mă citiți: aveți în casă, atârnate pe pereți, hărți care să vă bucure sufletul? V-ați pune așa ceva în casă? Ați mai văzut la cineva în casă așa ceva? Dar la birou? V-ar plăcea ca, atunci când intrați într-o instituție, într-un birou, într-o casă, să dați cu ochii de o hartă frumos lucrată, care să vă poarte, după caz, spre trecut sau chiar spre viitor? Și, poate cea mai importantă întrebare (în ochii mei): când ați studiat cu atenție ultima dată o hartă operativă?