Terminasem clasa a 8-a, intrasem la liceul dorit şi mă aştepta o vacanţă lungă, pentru care îmi făcusem planuri un an. Dar mama a hotărât să îmi petrec varala o mătuşa de-a ei, la Moreni. Nu m-a deranjat prea tare, pentru că bătrânica avea o gospodărie mare într-un orăşel cu trei blocuri. Întâlneam la tot pasul flori deosebite, vedeam vacile întorcându-se de la păscut, aveam o prietenă de aceeaşi vârstă cu mine şi mai ales găseam fructe din belşug.

Nemulţumirea mea era legată de zgârcenia acestei mătuşi, care nu îmi dădea bani nici de îngheţată măcar(dar mi-a lăsat moştenire 5000 de lei) şi care ascundea într-o cameră zeci, sute de borcane cu dulceaţă zaharisită, preferata mea. Mă servea după-amiaza cu o linguriţă de dulceaţă şi un pahar de apă rece, de parcă eram un musafir de altădată, venit în vizită pentru o jumătate de oră, ca în piesa lui Caragiale.

Am descoperit după câteva zile că avea beciul plin de sticle şi borcane goale. Din acel moment nu am mai dus dorul banilor. La ora 14, când mătuşa îşi făcea somnul de frumuseţe, eu şi Tatiana, prietena mea adolescenta, spălam de zor sticle şi fugeam să le vindem.

Cu banii câştigaţi, mergeam în centru, unde venise un fel de parc de distracţii în miniatură, compus din maşinuţe buşitoare şi lanţuri învârtitoare. Adoram să mă dau în acele scaune legate cu lanţuri, mi se părea că zbor, eram extaziată. Când terminam banii, fugeam înapoi la mătuşa, pe strada căreia erau nişte leagăne. Acolo ne pierdeam restul după-amiezii, dându-ne uţa şi cântând.

Într-o zi ne-au urmărit doi băieţi care lucrau la maşinutele buşitoare, au intrat în vorba cu noi, ne-au cântat şi ne-au împins leagănele. Aşa ne-a găsit mătuşa pornită în căutarea noastră.

De acolo a început coşmarul. I-a telefonat mamei mele, s-a făcut consiliu de familie, toţi m-au certat, mi-au vorbit despre morală, despre pericolele la care ne-am expus şi mi-au interzis să mai ies din casă. Am fost atât de jenată, m-am speriat atât de rău, încât am adormit plângând în hohote.

Am vrut să îi povestesc lui Vladimir cum le scurtam zilele mătuşilor în vacanţe şi am ajuns să povestesc cum mi-a furat această mătuşa o zi din viaţă.

Când m-am trezit, mi s-a spus că dormisem 34 de ore. Am pierdut o zi din viaţă, o zi în care nu am ştiut de mine, nu am fost prezentă şi pe care nu o voi recupera niciodată.