Skip to main content

Metamorfoză

Am revăzut-o acum câţiva ani. Din fata banală, care îşi zeificase iubitul şi care nu mai avea păreri proprii, nu rămăsese nimic. Era total schimbată, de nerecunoscut. Cred că nu exagerez prea tare dacă spun că din buruiana nebăgată în seamă  de nimeni se transformase într-o floare gingaşă, care atrăgea toate privirile.

Ne-am cunoscut pe când trăia alături de un bărbat mai în vârstă decât ea, pentru care şi-ar fi dat şi viaţa. Îi oferea tot ce îşi poate dori o femeie, dacă ne referim strict la partea materială a vieţii. Îi cerea în schimb supunere totală. Personalitatea îi fusese strivită, călcată în picioare, redusă la zero. Pentru orice nimic îi cauta privirile, pentru a-i cere aprobarea. Îi suporta grosolăniile, îi accepta nestatornicia şi îl diviniza.

Măcinată de gânduri, distrusă psihic din cauza geloziei, neputând să vorbească cu nimeni despre problemele pe care le avea, şi-a petrecut ultima noapte în singurătatea camerei, fumând şi plângând. A înţeles că viaţa ei este stearpă, că bucuriile nu vin din lucruri materiale, din maşini scumpe şi haine elegante, ci din dragoste împărtăşită, din respect şi împlinire.

Impulsionată de filmul văzut seara, ca şi de noua aventură a bărbatului cu care împărţea patul, şi-a aruncat de-a valma câteva haine într-un rucsac, a luat o mână de bani din sertar, a lăsat un bilet pe care scria doar ADIO şi a plecat. A plecat după zece ani de convieţuire alături de un om care nu ştia ce este respectul sau iubirea. Nici ea nu îşi explică prea bine de ce a ales Germania, mai ales că nu cunoştea limba.

A pornit de jos. A spălat vase într-un restaurant, a vândut reviste, a îngrijit bătrâni şi a adunat leu peste leu. Şi-a deschis o mică afacere. Nu i-a fost deloc uşor, dar se simţea în sfârşit stăpână pe viata ei, putea lua decizii. După câţiva ani l-a cunoscut pe actualul soţ. Din acea clipă a început să se transforme în floarea care este astăzi. Iubirea pe care acest bărbat i-o oferă zi de zi, atenţia cu care o tratează, comuniunea dintre ei, toate contribuie la această metamorfoză.

Ar vrea să uite cei zece ani irosiţi, să uite de felul în care a fost tratată, să uite de umilinţele pe care le-a îndurat, de lacrimile care i-au mânjit de atâtea ori obrajii.

Comments
 • Ioana K-Man January 11, 2013 at 7:18 am

  Din pacate nu va uita. Iar frumusetea vietii ei de azi e cladita pe multa mizerie. 🙂

 • Roxana Neagu January 11, 2013 at 7:27 am

  E important că a avut curajul să schimbe totul. Sunt femei care rămân și trăiesc așa toată viața…

  • mixy January 14, 2013 at 10:46 am

   exact. o femeie demnă de toată admirația !

 • Radu January 11, 2013 at 7:47 am

  Asta a fost cu noroc. Mai ales ca nu au fost implicati copii.
  Cunosc multe cazuri care nu s-au finalizat bine.
  Oricum e un articol bun pentru moralul fetelor! 😛

 • Geanina January 11, 2013 at 7:57 am

  Frumos! E o poveste de viata care poate ajuta pe oricine care se afla intr-o situatie de acest gen.

 • cotos January 11, 2013 at 8:09 am

  Va trece peste cei 10 ani..Alaturi de sot poate trece fara probleme peste toate..Iubirea invinge orice..Chiar si trecutul 🙂

 • Minnie January 11, 2013 at 10:58 am

  Fara uitare cred ca nu am exista! Poti spune ca a înviat ca si pasarea Phoenix din propria cenusa… 🙂

  • Intuneric January 11, 2013 at 12:05 pm

   Eu as spune ca, din contra, ea nu a uitat nimic. Tocmai de-acolo i-a venit puterea de a se redefini.

 • Rolling Ideas January 11, 2013 at 12:22 pm

  Nu va putea uita, dar e bine că a renăscut ca pasărea Phoenix

 • simsim January 11, 2013 at 2:51 pm

  cam mult 10 ani, dar e dovada clara ca niciodata nu e prea tarziu sa o iei de la capat.

 • Vladimir January 11, 2013 at 5:07 pm

  Vezi? Nemtii sunt material bun de sot 😛

  • Rudolph Aspirant January 12, 2013 at 1:19 pm

   Culmea e ca si eu am auzit asta, insa eu nu sunt de loc familiar cu lb si cultura germana, inclusiv gay, iar pe cultura gay am auzit si citit mai mult povesti total horror cu ciudati bolnavi mintal de nivel tabloid decat chestii asa mai concrete si posibil si mai realiste ! Si efectiv am ramas cu frica-n san, mai ales in ceea ce priveste activitatile BDSM, ca eu sunt totusi mai timid si sperios in legatura cu astea…adica, de ex, prefer doar 1 catusa nu 2, just in case, doar ff recent am indraznit cu 2, dar era un britanic, nu era un neamt…nici cu un american destul de echilibrat nu am avut incredere cu 2 !

   • Rudolph Aspirant January 12, 2013 at 1:22 pm

    Oare depinde de regiune ? Adica pe Hamburg sa fie mai OK decat la Berlin sau mai la sud ?

    • Vladimir January 13, 2013 at 3:02 pm

     Mai, nemtii sunt foarte diferiti depinzand de regiune, da. Ca in orice tara mare. Eu faceam misto 😀

 • Razvan January 11, 2013 at 5:47 pm

  Adevarat, ai dat dovada de foarte mult curaj si tarie de caracter.
  Oricum nu e bine sa uiti trecutul. E bine sa il accepti si sa mergi inainte. Cam cum ai facut pina acum 🙂

 • Cristina January 11, 2013 at 9:05 pm

  E placut sa te simti iubit si sa iubesti, dar mai greu este acceptat sentimentul de dezamagire, tristete si umilinta.

 • Madleene January 11, 2013 at 9:22 pm

  Da,o situatie financiara buna poate oferi multe placeri dar ele sunt simtite numai pe jumatate daca afectiunea si simplul fapt ca iubesti si stii ca esti iubit/a la randul tau lipsesc.

 • g.cojo January 11, 2013 at 10:47 pm

  nu va uita, dar asta o va face sa aprecieze mai mult ceea ce are acum.

 • […] ianuarie 2013 Scrie un comentariu A ajuns la mine zilele trecute, într-un pachet alb trimis de Vienela. Mignonă, delicată și modestă, s-a supus multor perechi de ochi- cititori care mai de care mai […]

 • Mirela January 12, 2013 at 9:11 am

  E mai bine să nu uite. Cred că noi toți uităm prea des ceea ce suntem și de unde am pornit…Așa că nu, să nu uite, doar aceste amintiri o vor stimula să fie altă persoană, mai ales că, spălând vase în străini, nu e chiar o realizare profesională. Dar acum spui că e stăpână pe propriul destin și dacă a ajuns să aibă afacerea ei, e bine. Vienela, să ai o zi frumoasă!

 • elly weiss January 12, 2013 at 9:47 am

  Nu stiu…eu cred ca nu trebuie sa se chinuie sa uite nimic. Oricum acei ani fac parte din viata ei. Buni, rai…oricum ar fi fost. Si ea n-ar fi fost azi ceea ce este fara acei ani traiti chinuit. Nimic in viata nu se petrece fara rost… Mereu zicem ca se putea fara…Nu e adevarat, asa a fost sa fie.

 • Rudolph Aspirant January 12, 2013 at 1:29 pm

  Eu nu inteleg de ce sunt alese pt prezentare totusi atatea povesti (nu numai aici, dar asa si in literatura/filme), cu amarate inselate si abuzate numai de oameni bogati, ca dupa parerea mea vasta majoritate reala a amaratelor inselate si abuzate sunt casatorite cu oameni chiar destul de saraci, plus la nivel statistic nr saracilor din lume este totusi MULT mai mare decat nr bogatilor lumii, (chiar daca NU cred in procentul chiar exagerat de 99 %).

  • Vladimir January 13, 2013 at 3:01 pm

   Pai fiindca e modul cel mai simplu prin care poti face pe cineva antipatic :D. Invidia e un sentiment foarte raspandit in populatie si ca atare mergi aproape la sigur daca vrei sa faci dintr-o fraza, intr-o nuvela, un personaj nepopular. Pai hehehehe, cele trei reguli pe care trebuie sa le stie un om avut sunt:
   “(1) toata lumea mai putina avuta decat tine stie mult mai bine pe ce si cum ar trebui sa-ti cheltui bani proprii
   (2) nu conteaza pe cati ajuti, sigur motivele tale sunt dubioase si ai un interes ascuns.
   (3) nimeni nu poate avea banii tai fara sa fi savarsit, de fapt, vreo ticalosie”
   Pur si simplu subliminal, oamenii au tendinta sa-i considere pe cei mai bogati ticalosi si egoisti. E o idee preconceputa foarte raspandita asadar e de asteptat (de catre public) ca unul care-i ofera totul sotiei, fiindca-si permite, sa fie de fapt un nenorocit egoist :D. Povestea asta se foloseste de parerea preconceputa majoritatii. In final un scriitor bun va oferi publicului ce vrea sa citeasca :D. Dupa cum vezi nimeni nu si-a pus problema ca domnisoara ar fi fost altfel decat perfecta :D.

 • Mala January 13, 2013 at 5:44 pm

  Datorita ei s-a intimplat tot ce i s-a intimplat bun …dupa. Abia cind a facut pace cu ea insasi a reusit sa ia o decizie in favoarea ei. Bravo ei ! Iar de uitat, ehei, nici poveste. Trecutul va fi cel care-o va motiva sa nu se intoarca din drum.

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.