De la primele pagini citite m-am gândit că este o carte pe care ar trebui să o citească şi Ionuţ. Dar cum el este certat cu acest gen, a preferat să asculte povestirea, în câteva cuvinte, atunci când am terminat Mărturia, carte scrisă de Anita Shreve.

Acestei cărţi i s-ar potrivi de minune zicala “din greşeală în greşeală, spre victoria finală”. Probleme mai mici sau mai mari în familie, o băută cruntă între prieteni, urmată de o orgie sexuală cu o minoră, ghinionul de a fi fost filmaţi în timp ce îşi făceau de cap şi avem toate ingredientele necesare dezastrului. Destine răvăşite, trei tineri promiţători eliminaţi din importanta Academie Avery din Vermont, familii distruse de nişte acţiuni în aparenţă nesemnificative.
elefant.ro

Faptele tinerilor şi consecinţele lor ne sunt dezvăluite în scurte capitole, prin mărturiile elevilor, părinţilor, profesorilor, poliţiştilor, la cererea unei studente la sociologie, care încercă să pună cap la cap evenimentele, pornind de la momentul în care directorul şcolii primeşte caseta compromiţătoare. Pentru a înţelege mai bine faptele, suntem uneori trimişi în trecut, inainte de momentul orgiei, prin mărturiile personajelor implicate.

Anita Shreve deschide subiecte sensibile. Comportamentul tinerilor în şcolii, plăcerea de a bea, iresponsabilitatea de care dau dovadă, adulterul părinţilor, care afectează grav copiii, dar şi greşelile pe care le fac profesorii. Am reuşit să mă ataşez de fiecare dintre personaje, să le înţeleg problemele, să le găsesc scuze, să sper că îşi vor rezolva problemele. Tuturor celor implicaţi direct sau indirect li se schimbă viaţa. Unii au norocul de a se regăsi, alţii nu.

Mi-a plăcut cartea, cu mesajul ei de a gândi de două ori înainte de a trece la fapte (ceea ce eu nu prea fac).

Mulţumesc Andra, mulţumesc editura All.