Răscolind printre nişte hârtii mai vechi pe care le păstrez ca pe o comoară, am dat de o rugăciune care circula şoptit pe vremea lui Ceauşescu

Tatăl nostru

 

Tatăl nostru care eşti în Bucureşti!

Facă-se epoca ta ca-n America.

Pâinea noastră de-un sfert şi neagră,

Dă-ne-o nouă astăzi caldă şi întreagă.

 

Şi nu ne duce pe noi în ispită,

Dă-ne nouă carne de porc şi de vită.

Şi ne iartă nouă greşelile noastre,

Precum şi noi iertăm minciunile voastre.

Casele noastre întunecate şi reci,

Fie ale voastre pe veci!

Amin.

Probabil pentru părinţii noştri erau vemuri grele. Probabil făceau mari eforturi să aibă ce pune copiilor pe masă, dar noi nu simţeam. Chiar şi statul la cozile interminabile era o plăcere, pentru că ne jucam, spuneam bancuri, aflam lucruri noi, cunoşteam oameni noi.

Când îi spun băiatului meu că se vindeau şi sferturi de pâine se uită la mine ca la marţieni, ştiind că el mănâncă o pâine la o masă. La fel se uită şi când povestesc despre nopţile pe care copiii le petreceau aşteptând la cozi de sute de persoane să se deschida măcelăria, să prindă un kilogram de carne.

Face ochii mari când îi spun că citeam şi mâncam la lumina lămpii cu gaz la întoarcerea de la şcoală, pentru că statul făcea economie la curent electric, că păstram apă în cadă, pentru a turna în wc, dacă ne apuca vreo nevoie după ora 12 noaptea, când se oprea apa.

Nu îi vine să creadă că ne pierdeam vacanţa de vară făcând pregătiri în curtea şcolii, pentru defilarea din 23 August, de la care ne era frică să lipsim.

Într-una dintre veri, la antrenamentele pentru defilare, am nimerit lângă băiatul unui coleg de-al tatălui meu, un tip simpatic, care a făcut ca lunile de vară să treacă imediat. Pentru fiecare situaţie avea o glumă, pentru fiecare nouă mişcare de dans pe care o învăţam, el inventa alte două mişcări, făcându-ne să râdem în hohote stridente, aşa cum râd fetiţele de 13-14 ani. După defilarea din 23 august, mi-a făcut cinste cu o îngheţată Polar.

Cu câtă mândrie feciorească am mâncat acea îngheţată! :))

Ce vremuri!