Skip to main content

Maidanez sau câine de rasă?

Citeam în această seară la o doamnă că i se par respingătoare persoanele care dau la montă câinii de rasă numai pentru a pune mâna pe puii lor (pentru a-i vinde și a se umple de bani, desigur). Ieri văzusem că se ridică lumea împotriva magazinelor care adăpostesc în condiții improprii câini de rasă ce urmează să fie vânduți. Știu deja că străzile sunt pline de câini maidanezi.
petmart.ro
Pe unul dintre ei l-am luat în casă și l-am făcut membru cu drepturi depline în familia mea. Mai știu și faptul că unele cățele (de rasă) trăiesc în condiții groaznice din cauza stăpânilor care le dau mult prea des la montă din dorința de a câștiga bani, fără a le lăsa timpul necesar refacerii. Cu toate astea, chiar nu mi-aș dori ca, peste ani, rasele de câini din prezent să dispară, înlocuite fiind de maidanezi. Nici nu înțeleg de ce trebuie să ne revoltăm împotriva celor care dețin câini de rasă și vor să își suplimenteze veniturile din vânzarea puilor. Nu înțeleg de ce unii consideră că orice pui de rasă ar trebui donat și nu vândut. 

Să ai un câine este în primul rând o bucurie. Eu am avut noroc să găsesc un câine frumos și să nu mă coste nici un ban aducerea lui în casă. Chiar și așa, întreținerea (vizite la veterinar, vaccinare, microcipare, deparazitare, hrană, jucării, pungi pentru efecte, șampoane…) înseamnă niște bani cheltuiți. În întreaga lume există foarte mulți iubitori și crescători de câini. Unii se atașează de o anumită rasă. Îți pot spune totul despre ea. Aleg să crească numai câini cu pedigri pentru că apreciază calitățile respectivei rase. Dintre ei, o parte își deschid canise. Din dorința de a transmite mai departe genele animalelor pe care le au și, poate, pentru a câștiga bani făcând exact ceea ce le place. Sunt ei de judecat și condamnat? Întreținerea unei canise la standarde ridicate costă o mică avere. Această investiție trebuie cumva amortizată, nu-i așa?

În plus, aș putea recomanda un mic experiment. Se invită un copil în casă. Poate avea vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Se deschide o pagină nouă în google. Se tastează cuvântul “câine” sau “câini“. Se întreabă copilul care dintre câinii din imagini îi place mai mult. În 90 % dintre cazuri, copilul va arăta spre un câine de rasă, indiferent dacă în casa/familia/cercul său au mai avut sau nu loc discuții despre câini. În 99 % dintre cazuri va alege un pui de câine, nu un adult. Desigur, copilul poate fi ușor influențat să iubească maidanezii, însă nu cred că ne dorim ca în viitor să afle doar din cărți că pe pământ au existat cândva boxeri, dalmațieni, bichoni, ciobănești mioritici, husky, ogari… Ideal ar fi să putem iubi toate animalele, fie ele de rasă ori ba. Ideal ar fi să le putem oferi copiilor câinele pe care și-l doresc. Tot ideal ar fi să nu mai vedem pe străzi cum maidanezi flămânzi se bat pe un colț uscat de pâine. Ideal ar fi ca în magazinele unde se vând câini să existe condiții bune pentru bieții de ei. Tot ideal ar fi ca toți puii câinilor de rasă pură să fie donați, nu vânduți.

Dar să nu uităm că aceasta nu este lumea ideală, ci lumea reală. Pentru a supraviețui și a putea trăi fericiți trebuie să ne acceptăm în primul rând pe noi, cu defecte și calități, apoi și pe cei din jurul nostru, cu pasiunile și extravaganțele lor. Să ne abținem de la a-i mai judeca pe ceilalți după propriile noastre bareme. Să încercăm să le înțelegem motivele pentru care aleg să facă unele lucruri. Să acceptăm faptul că unii pot iubi orice câine, iar alții se atașează numai de anumite rase. Să nu ne cramponăm de faptul că unii aleg să își ia câini gratis, de pe stradă, făcând astfel și o faptă bună, iar alții sunt dispuși să plătească oricât pentru a avea alături câinele care lor li se pare perfect. Să învățăm că noi, oamenii, suntem diferiți și avem gusturi și păreri diferite. Să îi lăsăm și pe alții să trăiască, dacă vrem să trăim fericiți!

Maidanez sau câine de rasă? Cu bani sau gratis? Mi-ar plăcea să vă aflu părerea, chiar dacă nu coincide cu a mea. Sau mai ales dacă…

caine maidanez frumos

(Bruno la varsta de 8-9 luni)

17 thoughts to “Maidanez sau câine de rasă?”

 1. Care ți se prinde de suflet, dacă tu ești mort după pufoșenii clar nu o să te gândești să iei acasă un maidanez cât de drăguț ar fi el. Pe de altă parte al dracului de trist e că văd pe stradă câini de rasă care evident au crescut în casă, au fost abandonați și sunt complet pierduți în lumea de afară

  1. Apropo de luat acasa maidanezi. In urma cu cativa ani am dat la un colt de strada de doi pui de maidanez. Singuri, aparent abandonati de mama. In nebunia mea i-am luat pe amandoi acasa, desi nu imi puteam explica prea bine impulsul. I-am hranit, le-am facut baie, i-am dragalasit. Ai mei m-au pus sa ii duc inapoi a doua zi pe motiv ca nu ne permitem doi caini (stateam al naibii de prost cu banii) si ca miroseau ingrozitor, a lup, a gradina zoo. Cu inima sfasiata i-am inapoiat strazii. Au avut noroc. Au fost adoptati de oamenii bisericii de cartier si au crescut in curtea bisericii. Timpul mi-a dovedit ca am facut bine. Eu nu as fi putut sa imi permit sa cresc doi dulai cat toate zilele, cum au crescut ei in ograda comunitatii. Uriasi, nu altceva. Fiecare dintre ei undeva la peste 40-50 de kilograme.
   Ah, cainii de rasa ratacind aiurea pe strazi, pierduti in lumea noastra periculoasa, imi rup inima. Parca maidanezii, nascuti acolo, par sa stapaneasca mai mereu situatia, pe cand ei, bietii…

 2. Eu am 2, ambii maidanezi. Pentru că așa a fost să fie. Depinde de situație. Nu pot trece pe lângă un cățel maidanez si sa nu il iau pentru ca mai apoi să cumpăr unul de rasă. Dar dacă eram la oraș și voiam un bichon, spre exemplu, îl cumpăram . Depinde.

  1. Da, si eu cred ca depinde de foarte multi factori. Ceea ce e bun pentru mine, poate ca altuia nu i se potriveste. Citeam zilele trecute pe facebook cum ca o doamna a gasit pe un camp o catea cu pui. A salvat puii si a lasat mamica acolo, sa isi urle in singuratate frica si disperarea de a-si fi pierdut cateii. :(((

 3. Am avut si caini de rasa si maidanezi, pardon “Tomberonez Imperial” :)
  Acum am un Jack Russell Terrier pentru ca asa am vrut.
  Si pentru ca primele mele amintiri sunt cu si despre caini sper ca si ultimile sa fie tot asa.

  1. Imi aduc aminte ca am vazut cu niste ani in urma pe blogul tau niste poze foarte frumoase cu un catel. Probabil era chiar cel din rasa despre care spui. Mi-ar placea sa citesc povesti despre el…

 4. Nu as vrea sa fiu pusa in situatia de a alege intre doi catei, unul de rasa si unul maidanez. Totusi, daca m-as regasi in aceasta situatie as alege catelul maidanez. Cel de rasa ar fi ales fara probleme de cineva. As da astfel o sansa maidanezului. :)
  Referitor la dilema pe care o ai tu Vienela: sunt de acord ca cei care detin caini de rasa sa isi suplimeneteze veniturile prin astfel de proceduri, dar nu as vrea ca acesta sa fie singurul motiv pentru care s-au decis sa creasca si sa aiba grija de un caine… In schimb gasesc ca este normal ca un pui de rasa sa fie vandut.

  1. Probabil as proceda la fel daca as fi pusa in situatia de a alege.
   E greu pentru un om sa dovedeasca faptul ca si-a facut canisa (doar) din iubire pentru caini. La fel de greu de dovedit este si pentru ceilalti. Dar atata timp cat cainii sunt ingrijiti bine, chiar nu vad de ce nu ar putea sa aiba…

 5. Am trecut prin toate ipostazele. Am avut câini de rasă, teckel, din care una era femelă. A făcut pui pe care i-am dăruit unor iubitori de animale. Acum avem două maidaneze. Pe toți i-am iubit la fel de mult și nu am făcut nicio diferență între ”de rasă” și ”maidanez”. E drept că eu duc dorul teckelilor pentru că îi aveam tot timpul lângă mine, în casă. Comunicam mai mult cu ei. Fetele pe care le avem acum sunt mari și blănoase, nu stau în casă decât când vremea e foarte vitregă.

  Zi frumoasă, Vienela!

Leave a Reply