Maia. O făptură străvezie, pe care vântul ar vrea să o facă să plutească. Noi ne amuzăm văzând-o că își pune un pos pe cap, îi face două noduri zdravene sub bărbie, după care se grăbește să iasă din casă, în gerul aspru de ianuarie, pentru a merge să cumpere lapte, pâine și poate un antricot proaspăt, dacă avem noroc. Râsul nostru este repede înăbușit de mama, care ne ceartă și ne trimite cu maia la piață.

Ușa de la intrare, dată de curând cu baiț, ne lasă mici amintiri pe mânecile paltonașelor. Încercăm să le ștergem din fugă, în timp ce coborâm treptele două câte două. O ajungem rapid pe maia din urmă și ne continuăm drumul mergând ca niște soldăței ascultători. O frământare surdă mă însoțește pas cu pas. Cum poate maia, care e o bunicuță de 80 de ani, fără pic de carne pe ea, să meargă mai repede decât noi, care suntem tinere și obișnuite să alergăm toată ziua?

Drumul de întoarcere este interminabil. Mâinile îmi îngheață pe sacoșă, nările mi se lipesc când respir, nu îmi mai simt picioarele, zăpada scârțâie strident sub tălpi. Acasă, mama probabil va trampa modesta prăjitură plănuită încă de ieri, o va carameliza, în timp ce noi ne vom ascunde sub plapumă, la căldură. Voi citi pe furiș din cartea pe care am găsit-o zilele trecute în biblioteca maiei. Abia aștept să aflu ce a mai făcut frumușelul Julien Sorel.

Mă descalț și îmi privesc uimită picioarele. Parcă ar fi stat la fezandat, bietele! Sunt aproape degerată, cu toate că nu am stat afară mai mult de o jumătate de oră. Așa frig nu am mai întâlnit. Și iar mă întreb, uitându-mă la maia: oare ea cum de nu simte frigul, deși este atât de slabă? Plănuisem să i dau mamei comandă, pentru mâine, să ne pregătească fructe glasate și turnedo, însă mă tem că nu are toate ingredientele în casă. Nu aș suporta să mă mai trimită o dată la piață, în acest ianuarie, cu sau fără maia…

Nu m-am priceput la mai mult de atât cu aceste cuvinte, ce-mi sunt străine și în bucătărie. Pentru a vedea ce au gătit colegii mei cu această duzină de cuvinte, aleasă de Kadia, vă invit să intrați pe linkul spre psi.