Skip to main content

Magnolie

Cred că vreme de vreo treizeci de ani am trăit pe o altă planetă. O planetă în care magnolia exista numai în cărți. Nu avea chip și nici parfum, ci doar litere împletite melodios, ca într-o vrajă ce cuprinde pe nesimțite sufletul cititorului neavizat. Exploda primăvara devreme, își împrăștia mireasma prin tot locul și devenea o floare de nu-mă-uita pentru orice îndrăgostit. M-am străduit să nu mi-o imaginez în nici un fel, ca nu cumva să fiu dezamăgită la întâlnirea pe care simțeam că o vom avea cândva. După care am uitat, probabil pentru că viața m-a aruncat ba printre păpădii, ba printre crini imperiali, ba printre flori de câmp, ba printre gladiole.

Era o dimineață senină de martie. La întâlnire au participat ochii mirați ai copilului meu, o creangă înmugurită de zarzăr, câteva gâze trezite la viață, zefirul, trei raze de soare, palmele mele – desfăcute a îmbrățișare –  și ele, florile de magnolie, superbele flori de magnolie. Mă încerca o senzație de irealitate și mă întrebam dacă nu cumva copăceii din care tot răsăreau boboci de magnolie au fost scoși din solul lor de baștină, dintr-un univers îndepărtat, apoi transportați pe planeta noastră, pentru ca oamenii să li se închine ca unor zei ai frumuseții, ai perfecțiunii. 

Mi-a înflorit zâmbetul pe chip. Magnoliile zâmbeau și ele. În palmă am prins o floare, una singură, pe cea mai mare și mai parfumată. Trebuia să mă asigur că este reală, să-i simt nervurile, să-i inhalez parfumul, să îmi întipăresc pe mână forma ei unică, ireală. Magnoliile și-au scuturat pletele și mi-au așternut la picioare covor de petale – cale spre o nouă viață, promisiune de mai bine, mai frumos, mai parfumat.

De atunci durează relația noastră și-n fiecare an o celebrăm în același fel: eu merg la întâlnire cu mirarea în ochi și cu palmele făcute căuș, iar ele, magnoliile, îmi aștern la picioare întreaga lor frumusețe – miracol primăvăratic.

floare de magnolie

floare de magnolie

floare de magnolie

floare de magnolie

floare de magnolie

floare de magnolie stelata

floare de magnolie

 

Comments
 • Claudia March 26, 2017 at 12:33 pm

  Sunt superbe.Mi am cumpărat şi eu o magnolie Lili Nigra.Sper să se prindă,să nu o pierd.Dacă aş avea unde să le plantez mi aş lua mai multe.

  • Vienela March 26, 2017 at 12:47 pm

   Stiu ca, la mama pe strada, vecinii bagau in pamant o creanga lunga, vie, si o lasau acolo pana cand prindea radacini, dupa care o taiau si o replantau. Se prindea sigur. Tin pumnii sa ii mearga bine si Liliutei tale!

 • Lory March 26, 2017 at 2:11 pm

  Ce frumos! M-am regăsit mult în textul tău, până anul ăsta nu știam cum arată magnolia, chiar dacă e pe o stradă apropiată…

  • Vienela March 27, 2017 at 3:15 am

   Multumesc, Lory!
   Trebuie sa recunoastem ca, imediat dupa ce vezi cum arata magnolia, niciodata nu o mai uiti si o remarci oriunde. 🙂

 • Oana March 26, 2017 at 9:39 pm

  Și eu sunt îndrăgostită de magnolii…

  • Vienela March 27, 2017 at 3:16 am

   Adevarul este ca magnolia face spectacol oriunde ar inflori. 🙂

 • Flori de primăvară | Iubesc Viaţa April 30, 2017 at 7:51 am

  […] mi-au ieșit în cale niște magnolii. Ireal de frumoase, așa cum sunt toate magnoliile – reginele neîncoronate ale florilor de […]

 • Daniela March 26, 2018 at 9:52 am

  Si eu m-am regăsit in ce ai scris. Foarte frumos surprins sentimentul!

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.