Aveam de ales între a merge pe munte, ca în fiecare săptămână şi a conduce la unitate pe unul dintre prietenii prietenilor noştri. Primise ordin să se prezinte la unitatea militară din Câmpia Turzii. Stătea în faţa blocului, rezemat de un gard, cu valiza de lemn la picioare, cu ţigarea în gură, palid şi trist.

Nu îl cunoşteam, nu îl văzusem niciodată. Era vecin cu nişte băieţi din Câmpina, cu care obişnuiam noi să urcăm pe munte. Una dintre fetele cu care eram a propus să îl însoţim pe viitorul soldat până la Câmpia Turzii, iar nouă ni s-a părut o idee grozavă. Faţa palidă a băiatului s-a luminat, văzând că va fi condus de peste 20 de tineri.

Tot drumul s-au făcut glume, s-au spus bancuri, s-a mâncat (noroc că aveam rucsacurile pline) şi s-a cântat. Ni s-a părut că am ajuns foarte repede la destinaţie, în micul orăşel plin de bărbaţi cu lanţuri de aur la gât, cu pălării pe cap şi mustăţi imense. Vorbeau doar ungureşte.

L-am aşteptat pe băiat la poarta unităţii. A ieşit de acolo tuns şi speriat. Avea învoire până seara, să se plimbe prin oraş. Nu îl puteam lăsa singur. Am rătăcit în neştire pe străzi, am mâncat mici, am băut bere şi ne-am întâlnit cu alte grupuri de tineri care veniseră la unitate. Cântau pe străzi “şi în ziua liberării, m-am dus pe peronul gării”, deşi ei abia se înrolau. :))

La întoarcere, lucrurile nu s-au mai petrecut la fel de bine. Banii se cheltuiseră, mâncare nu mai aveam, trenul era foarte aglomerat, iar naşul abia s-a lăsat convins să nu ne dea jos din tren. Stăteam pe coridorul trenului, aşezaţi în fund pe nişte ziare, cu maţele chiorăind de foame, rupţi de somn. La fiecare staţie eram nevoiţi să ne ridicăm în picioare, pentru a face loc oamenilor să urce sau să coboare.

Când am ajuns acasă, am jurat că nu voi mai repeta experienţa. La distanţă de mai mult de 20 de ani, încă mă mai întreb ce naiba a fost în capul meu când am acceptat să bat atâta drum pentru a mă chinui într-un tren jegos.