Luleaua turcului – plantă cățărătoare invazivă
O fotografie preferată…Floarea numită luleaua turcului. Este un soi de plantă cățărătoare foarte populară printre cei care vor să își orneze grădina sau pereții exteriori ai casei cu flori roșii care au formă de trâmbiță. Planta înflorește vara și arată spectaculos. Pasărea colibri iubește Luleaua turcului – plantă cățărătoare invazivă.
Florile de luleaua turcului fac păstăi cu multe semințe, din care puteți cultiva alte plante. Luleaua turcului se agață ușor de pereți și face tulpini viguroase, lemnoase.
Atenție! Luleaua turcului – plantă cățărătoare invazivă, va acapara totul în jur. Trebuie să o țineți sub control prin tăieri drastice. Poate dărâma stâlpi, copaci, garduri. Planta luleaua turcului are nevoie de soare pentru a crește și înflori spectaculos.
Aici gasiti informatii despre catalpa.
Astăzi (2 septembrie 2015)… am ezitat mult înainte de a apăsa tastele şi a completa o nouă pagină de jurnal (81). Multe poveşti îşi aşteptau/aşteaptă rândul, doar că mie încă îmi era/este greu să revin în online după două săptămâni de vacanţă. Nu mă pot acomoda cu ideea că toamna mi-a intrat în calendar, în oraş şi în casă, că s-a ascuns atât de bine încât nu o pot găsi decât în pozele fotoşopate de pe facebook, că reşedinţa mea de vară nu-i la ţară, că în prima zi a toamnei lui 2015 soţul meu a făcut insolaţie.
Mă gândesc…la toţi cei invidioşi pe bloggerii de travel. Oare au încercat vreodată să îşi imagineze ce înseamnă ca în fiecare zi să doarmă în altă parte, să mănânce pe unde apucă, să coboare din avion doar pentru a se urca în maşină? Noi ne-am călătorit în aceste două săptămâni numai până la Braşov, Râşnov, Brazi şi Bucov (Prahova) şi ne simţim epuizaţi.
Sper… să mă pot lăuda într-o zi că stăpânesc limba engleză foarte bine, atât de bine încât să îmi fie uşor să scriu măcar un articol corect dpdv gramatical şi să îi pot reda înţelesul exact aşa cum îl gândesc în limba română.
În casă… mă bucur de prezenţa mamei mele, care a dorit să stea câteva zile la parter. :)
Pisicile mele… abia aşteaptă să îşi scrie propriile memorii pe blogul de pisici. S-au întâmplat atât de multe în cele două săptămâni de vacanţă!
Câinele meu… munceşte de zor la propria educaţie. Stimulat de prietenii noştri, încearcă să ne dovedească zi de zi că înţelege ce înseamnă pas, şezi, stai, nu e voie, nu muşca…
Prin Ploieşti… e balamuc. S-a muncit doi ani la refacerea liniilor de tramvai. Întreg oraşul e un şantier. Acum se zvoneşte că lucrările au fost sistate pentru că s-au terminat banii.
Prin blogosferă… abia aştept să văd ce s-a mai scris. Îmi recomandaţi nişte articole interesante?
Un lucru plănuit pentru săptămâna viitoare… să îmi fac planuri în legătură cu o eventuală mutare. Deşi iubesc această ţară, tot mai des mă bate gândul să o abandonez.
Un citat/proverb favorit… Călătorul este activ – se străduieşte să meargă în căutarea oamenilor, aventurii şi experienţei. Turistul este pasiv – aşteaptă să i se întâmple lucruri interesante.
Într-o lume în continuă schimbare, oamenii călătoresc pentru a descoperi noi locuri, culturi și experiențe. Totuși, nu toți cei care pășesc pe cărările necunoscute pot fi numiți călători autentici. Un element crucial în definirea călătoriei autentice este atitudinea față de aventură și experiență. Acest eseu explorează diferențele fundamentale dintre călători și turiști, subliniind călătoria ca o căutare activă, în timp ce turismul este adesea asociat cu o așteptare pasivă.
Călătorul activ:
Călătorul este mereu în mișcare, însetat de cunoaștere și deschis la tot ce îl înconjoară. În călătorie, el se străduiește să exploreze, să înțeleagă și să se conecteze cu lumea din jur. Călătorul activează toate simțurile pentru a experimenta pe deplin atmosfera unui loc, pentru a se înfrupta din culorile, gusturile și mirosurile specifice fiecărei destinații. În căutarea oamenilor și a poveștilor lor, călătorul devine un participant activ în propriul său voiaj, cu dorința de a crea legături autentice și de a se îmbogăți cu fiecare întâlnire.
Călătorul își asumă riscuri și se deschide la experiențe neașteptate, știind că adevărata călătorie nu constă doar în destinații, ci și în călătoria interioară și dezvoltarea personală. Întâlnindu-se cu provocări și nevoia de a se adapta, călătorul devine o forță activă în modelarea propriei sale călătorii.
Turistul pasiv:
Pe de altă parte, turistul se adresează călătoriilor cu o atitudine mai rezervată și pasivă. Acesta se așteaptă ca evenimentele interesante să îi vină de la sine, călătorind adesea la destinații populare, unde toate experiențele par să fie pregătite și ambalate pentru consum. Turistul nu caută întotdeauna să exploreze în profunzime cultura locală sau să interacționeze cu oamenii din jur, preferând să rămână într-o zonă de confort.
Turistul poate fi mai preocupat de bifarea unor obiective turistice faimoase decât de a descoperi adevărata esență a locurilor pe care le vizitează. Așteptarea pasivă și urmărirea unui traseu deja stabilit pot limita înțelegerea și conexiunea cu mediul înconjurător, transformând călătoria într-o experiență mai superficială.
Concluzie:
Diferența dintre călător și turist transcende simpla semantica a cuvintelor. Este vorba despre mentalitate, deschidere și curiozitate față de lume. Călătorul este activ în căutarea cunoașterii și aprofundării experiențelor, în timp ce turistul adoptă o atitudine mai pasivă, așteptând ca experiențele să vină la el. Fiecare abordare are meritele sale, însă adevărata bogăție a călătoriei rezidă în capacitatea de a îmbina cele două perspective și de a aduce o contribuție activă la propria descoperire a lumii. Călătoria autentică este o căutare continuă, în care fiecare pas aduce cu sine o nouă poveste, iar fiecare întâlnire este o oportunitate de a învăța și de a crește.
Bine ai revenit. Mi-au lipsit poveștile tale.
Un LIKE virtual pentru cele scrise și pentru cele promise.
Bine te-am regasit! Pe blogul tau am intrat imediat ce am deschis calculatorul. :)))
Multumesc frumos si pentru like! Uneori mi-as dori sa am mai multa vointa, sa pot duce la capat tot ceea ce imi propun…
Onorată.
Multumesc mult! O voi citi neaparat!
uite ca nu stiam ca asa se cheama florile astea desi le am tot vazut inca din copilarie pe langa garduri.
vrei sa pleci din tara? atunci nu fa planuri cum sa planuiesti ci fi planuri cum sa pleci :).
uneori si eu zic ca as pleca …
Nici eu nu am stiut pana ieri cum se numeste. Credeam ca e un soi de iedera mai rasarita si chiar asa ii spuneam. Casa unei prietene este invelita in flori d-astea. O splendoare pentru privitori, un cosmar pentru ea. Isi strecoara prin caramizi radacinele si rasare in casa. :)))
E inca devreme, e doar un gand abia iesit la suprafata. Nu stiu unde as vrea sa erg, nu stiu cum as vrea sa imi castig banii acolo, nu stiu mai nimic… :))