Bacalaureatul este o chestie îndepărtată, care se va întâmpla tooomai la vară, deci are timp suficient să se pregătească, să înveţe la toate materiile.  Nu este nici o grabă. Nu ştie de ce este deranjat de părinţi, de ce nu se mai poate juca la fel de mult ca înainte, de ce îl cicălim. Notele sunt bunicele, materia nu pare a fi grea, chiar dacă matematica îi dă ceva bătăi de cap. Ştie că poate lua bacul, ştie că nu trebuie să îl plictisim cu insistenţele noastre.

Dar are o problemă care cere o rezolvare imediată. A mai rămas foarte puţin timp până la banchet, care este programat pentru la vară. Nu are timp suficient să se pregătească, mai ales că au intervenit nişte probleme la şcoală. Conducerea a decis să organizeze banchetul pentru toate clasele de a XII-a în Bulgaria. Trei zile, cu cazare, masă şi transport, totul la doar 115 euro. Pare convenabil. Doar pare. Pentru că rebelii de la XII E nu vor cu turma şi nu vor în Bulgaria. Nu vor ca profesorii să se plimbe pe banii noştri, nu vor să fie supravegheaţi ca la grădiniţă, nu vor nimic din ceea ce li s-a propus.

În afară de câteva fete din clasă, cărora le surâde ideea de a face plajă la bulgari, elevii clasei XII E vor la munte, undeva pe Valea Prahovei. Ar vrea să stea cam două, trei zile, să nu îi coste mai mult de 150 ron de persoană, cu mâncare inclusă şi să poată chefui fără profesori (se permit excepţii, pentru profesorii care sunt de gaşcă). Misiunea mea este să le caut repede acel loc frumos şi ieftin, să negociez preţurile şi condiţiile, eventual să dau o fugă până acolo, pentru a mă convinge că este totul ok. Sugestii?

Mă distrează logica liceanului meu. Bacalaureatul şi banchetul vor fi în aceeaşi perioadă. Şi totusi, bacul pare atât de îndepărtat, iar până la banchet a rămas atât de puţin timp… :))