Locuri de muncă în străinătate – țeapă?

Se caută de muncă în străinătate

De câteva zile, un prieten de-al nostru își tot caută pe internet ceva de muncă în străinătate. Oriunde: Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania, Norvegia, Olanda, Grecia, Suedia sau Finlanda. Problema este că se teme. Mai toți am auzit că e riscant să pleci la muncă în afara țării. Așadar, vrem să auzim și varianta voastră. Locuri de muncă în străinătate – țeapă? Înregistrare pe youtube.

Ar munci orice. În agricultură, într-o fabrică sau la particulari. La orice fel de firmă, dar să fie sigur că nu ia țeapă. Nu are nici un fel de pretenții, pentru că nici pregătire nu are. Nu vrea să meargă pe meseria lui. Vrea un job simplu, unde nu se cere cunoașterea limbii. Nu are nici timp, nici posibilitatea de a învăța rapid germana sau finlandeza. Are nevoie urgentă de bani. Asta i se pare cea mai la îndemână soluție.

Mulți au fost păcăliți cu nerușinare. Diverse taxe și comisioane fictive

Prima zi de căutări i-a adus mari speranțe în suflet. Și mari cheltuieli la factura de telefon. Dar și temerea că mai toate anunțurile de pe internet sunt țeapă. Din câte a înțeles citind comentariile lăsate de alții, situația e gravă. Mulți au fost păcăliți cu nerușinare. Nu își mai pot recupera banii plătiți pentru diverse taxe și comisioane fictive.

Este internetul plin de anunțuri mai mult decât atractive. Locuri de muncă în fabrici din Germania. Se caută muncitori în agricultură în Spania și Italia. Locuri de muncă în fabrici din Austria sau Marea Britanie. Nimeni nu cere ca omul ce își caută de muncă să cunoască limba țării în care va pleca. Nu li se cere să aibă habar ce înseamnă o fabrică de jucării. Nici măcar o fermă de porci sau o livadă de portocali.

Nimeni nu întreabă ce vârstă are viitorul angajat. Toți insistă pe ideea că plecarea este urgentă, în maxim zece zile. În acest timp omul trebuie să meargă la un soi de interviu. Trebuie să aducă niște acte. Va semna contractul și va face niscaiva analize.

Comision pentru traducerea actelor? Bani de transport?

De aici se ridică semnele de întrebare. Majoritatea spun că nu cer comision sau că cer un comision foarte mic. Mulți spun că banii (în jur de o sută, două sau chiar trei sute de euro) sunt necesari pentru traducerea diverselor acte. Li se cere oamenilor să aibă bani pentru drum. Ceea ce ar fi perfect normal, după părerea mea. Nu te duce nimeni cu avionul particular la muncă în agricultură.

Ideea este că firma intermediară obligă viitorul angajat să meargă cu o anumită mașină până în țara de destinație. Chipurile pentru că îl va duce până la locul de muncă, unde îl așteaptă angajatorul. Dacă omul vrea să își cumpere singur bilet de avion, angajatorul nu acceptă. Nu acceptă nici ca omul să își traducă singur actele.

Multe firme nu sunt acreditate de ITM sau înregistrate la registrul comerțului

Toate anunțurile (sau majoritatea) de pe internet sunt date de firme care nu sunt acreditate de ITM. Nu sunt înregistrate la registrul comerțului sau figurează ca fiind desființate. Unele nici măcar nu pot fi găsite pe undeva. Concluzia nu e greu de tras. Mai mult ca sigur anunțurile lor de angajare în străinătate sunt țeapă.

Lumea se plânge de păcăleala cu locurile de muncă în străinătate

Nouă ni s-a părut foarte dubioasă toată povestea. Mi-a trecut prin cap să caut pe internet numele a câteva firme la care sunase prietenul nostru. Am scris numele firmei respective și terminația țeapă. Surpriză maximă! Toate apăreau acum pe internet, pe diverse site-uri unde lumea se plângea de păcăleala cu locurile de muncă în străinătate.

Sute de comentarii în care oamenii se văitau că le-au fost ceruți prea mulți bani. Unii spuneau că nu au semnat contracte de muncă, ci doar contracte de mediere, cu durata de 8-10 luni. Au avut timp suficient să se lase păgubași, văzând că nu sunt chemați la muncă. Nu li se răspunde la telefon. Nici nu sunt primiți în sediul firmei. Uneori li se spune că firma s-a mutat.

Locuri de muncă în străinătate - țeapă?

Oameni care au trăit povești de groază

Alții se plâng că la urcarea în autocar li s-au mai cerut bani. Oameni care au trăit povești de groază. Care fuseseră sechestrați prin diverse barăci sau grajduri. Oameni bătuți și puși la muncă. Am citit comentarii ale unor oameni cărora nu li se plătise nici un leu pentru munca depusă. Acum, scăpați din iad, încercau să îi avertizeze pe naivi de posibilele urmări ale semnării unui contract.

I-am arătat prietenului nostru tot ce găsisem. Speram să îl convingem că face o greșeală încrezându-se în vorbe goale și promisiuni deșarte. Ne-a privit neîncrezător. Parcă aștepta un răspuns care să-i reaprindă flacăra speranței. A pus o întrebare simplă.

”Chiar nu e vreo firmă care să fie cinstită și serioasă? O firmă de încredere care să ofere locuri de muncă adevărate în străinătate?  Chiar toate dau țeapă celor care sunt de bună credință?”.

Da, se pare că toate dau țeapă. I-am recomandat să caute la forțele de muncă. E singurul loc în care mai poți spera să nu te batjocorească nimeni. Deși, dacă mă gândesc bine, aceste firme fantomă sunt susținute tot de către instituțiile statului…

Aproape că nu este oraș în țara asta unde să nu existe măcar o firmă de intermediere deja renumită pentru țepele pe care le-a dat. În top sunt orașele Arad, Cluj, București, Brașov, Constanța și Timișoara. Multe firme își schimbă numele, adresa și numerele de telefon o dată la câteva luni. Nimeni nu le întreabă din ce motiv fac acest lucru. Își continuă activitatea netulburate, ca și până atunci.

Lupul își schimbă părul, dar năravul ba

Schimbă numai promisiunile pe care le fac. Uneori schimbă țările și fabricile în care promit că vor găsi de lucru pentru bieții oameni ce își caută un loc de muncă cinstit. Schimbă muncile agricole la care spun că îi vor trimite, probabil în funcție de sezon. Mulți se folosesc de numele unor firme cinstite pentru a înșela chiar și persoanele mai sceptice. Persoane care ar căuta pe internet sau pe la forțele de muncă lista cu firme.

Spunea o doamnă într-un comentariu că este mult mai sigur să pleci de unul singur. Să pleci fără să știi unde și fără să știi exact ce cauți. E mai bine decât să te lași păcălit de aceste firme de intermediere. Îi dau dreptate. Cu cei 200-400 de euro pe care trebuie să îi plătești firmei de intermediere, îți poți plăti atât drumul, cât și cazarea pe o scurtă perioadă. În acest timp ești liber să îți cauți un job.
Voi știți pe cineva care a plecat la muncă în străinătate printr-o astfel de firmă?

Să ne mai mirăm de ceva în țara asta? Să ne mai întrebăm cum de este posibil ca oameni în toată firea să plece de acasă plătind poate ultimii bani? Pleacă și se trezesc sechestrați prin țări străine. Rămân la cheremul unor organizații pe care toți se prefac că nu le văd. Să ne mai întrebăm cum de sărăcia îi face pe oameni să creadă orice? E simplu. Pentru că le-a ajuns cuțitul la os.

Voi știți pe cineva care a plecat la muncă în străinătate printr-o astfel de firmă? O persoană care a reușit să se întoarcă la fel de bine cum plecase, fără să ia țeapă? Sau Locuri de muncă în străinătate – țeapă? Chiar și în anul 2020? Urmăriți un videoclip pe youtube.