Skip to main content

Literetice

Alerg prin bezna groasă, într-o liniște cavernicolă, cu întreruperi bruște și străfulgerări de colorbit, cu mâinile întinse spre înainte, în căutarea acelui ceva ce lipsește și care îmi este absolut necesar trecerii spre tărâmul unde dansul zbuciumat sau placid al litereticelor este mijloc de comunicare, dar și eliberare a forțelor ce stau ascunse în balcondur.

Condusă de un al șaselea simț, înaintez spre un dulcerc. Intuiția îmi spune că acolo unde bezna se subțiază, iar liniștea este spartă de amarcus, căutarea mea va lua sfârșit. Acolo îmi voi fi găsit drogor-ul ce mi-a fost furat. În lipsa lui, sunt copac dezrădăcinat, sunt orfan fără iubire, sunt cer fără de stele. Masca din telurictus mă ajută să nu trădez nimic din ceea ce mi se zbate în piept, însă mă tem… În continuare mă tem că până mi se va da acel verdicton dorit și căutat, zbuciumul meu nu se va opri.

Mi-am intensificat goana prin beznă aproape insesizabil pentru ochiul curios al tristaler-ului ce îmi supraveghea înaintarea și îmi ghida pasul șovăielnic. Încercam să scap de el, să îmi regăsesc libertatea pierdută parcă într-o altă viață, într-un timp atât de îndepărtat de prezentul apăsător. Litereticele stau bine ascunse, poate jucându-se de-a baba oarba cu mine, poate refuzând să se predea, poate neștiind că sunt căutate, nepăsătoare în măreția lor.

Lungere de serbetiv, masaj aromat, narcotic pe circumvoluțiile obosite de alergătura inumană și căutarea oarbă, cristaler cu dublă personalitate, obsedat concomitent de puritate și fățărnicie, gândul din urmă îmi rămâne tovarăș credincios, nedezlipit și de nezdruncinat. Precum o licoare de alinaval, mă strecor printre pietrele ascuțite, printre tarele venite din străbuni, sperând să ies la lumină, să întâlnesc mofturoasele literetice și să le îngenunchiez, să mi le fac aliate, să le sorb vlaga și să mă hrănesc din erezia lor.

Amalgam de cuvinte inventate, imposibile, participante la duzina de cuvinte.

Comments
 • Verdicton: Cristaler! | Alma Nahe August 2, 2013 at 8:56 pm

  […] Adică Utilizatori, Tarife Cool la  Orange!): psi©, Dana Lalici, Vero, Scorpio, Vero 2, Vienela, Adriana, carmen pricop 3. Duminică(spre luni), pentru psiluneli, aventura continuă! Dacă azi, […]

 • Adriana August 3, 2013 at 3:22 am

  …într-un sfârşit ai găsit ce căutai, iar litereticele tale au şi forţă şi comunicare.Mie mi-au vorbit…despre tine…

  • Vienela August 3, 2013 at 7:23 am

   Dupa reactiile de aici, da, as spune ca am gasit ce cautam… Le-am citit si pe ale tale aseara… si mi-au placut. Iti spun cand ma intorc. Acum fug la Busteni. 😉

 • Cuvânta August 3, 2013 at 4:38 am

  Misto, mai! Simplu, cu traire. Cuvintele ciudate nu sunt decat cireasa de pe tort in cazul tau.

  • Vienela August 3, 2013 at 7:22 am

   Merci mult, Cuvanta! Stii, daca te uiti cu atentie, nu sunt chiar ciudate cuvintele si tare le-am indragit… 😉

 • psi August 3, 2013 at 4:49 am

  literetice zici?
  te citisem şi aseară dar nu am suflat o vorbă. acu am reluat… şi eu care îmi făcusem gânduri că o să vă strâmbaţi la cuvinte. iaca nu şi mă bucur. motiv de canoneală nouă… 😀

  • Vienela August 3, 2013 at 7:20 am

   Neaparat, psi draga, neaparat sa ne mai dai astfel de teme… 🙂

 • roxdumitrache August 3, 2013 at 5:08 am

  Şi eu ca şi psi. Asearã am citi şi astãzi am rãsuflat uşuratã cã eşti gata sã pui …condeiul pe litereticele mofuroase şi sã le pui la lucru. Deşi mai corect ar fi sã spun cã deja ai prins câteva dintre ele, mai ciudãţele, dar bine s-au mai înşirat!

  • Vienela August 3, 2013 at 7:20 am

   🙂 Saru-mana, Rox! Pe masura ce trece timpul, imi place tot mai mult felul in care am insirat margelele, asa cum imi place si ideea de a folosi astfel de cuvinte, care iti dau libertate deplina. ;

 • Radu August 3, 2013 at 6:50 am

  N-am curajul sa-mi dau cu parerea ! Clar ma depaseste ! 🙂

  • Vienela August 3, 2013 at 7:18 am

   Pana si pe mine ma depaseste pe alocuri… Am scris textul in 20 de minute si ma uit la el de 2 ore, incercand sa inteleg cum de am reusit sa il scriu. :))))

 • Vladimir August 3, 2013 at 7:01 am

  Am 3 variante posibile:
  (1) am insolatie
  (2) cuvintele chiar exista ceea ce inseamna ca mai am de muncit cu romana
  (3) sunt cuvinte inventate si scopul o statistica cu interpretarile date de fiecare
  😀

  • Vienela August 3, 2013 at 7:16 am

   Asa cum i-a spus psi Danei, asa iti spun si eu; fa un pas in spate si priveste cu atentie. Sunt doar margele insirate… ;0

 • psi August 3, 2013 at 9:26 am

  vladen, cuvintele nu există decât dacă le desfaci în două! scopul? o joacă, doar atât! 😀

  • Vladimir August 3, 2013 at 10:09 am

   Hehehe, cu unele imi iese :D. Cu altele nu reusesc 😀

   • Vienela August 3, 2013 at 4:38 pm

    amarcus- amar, arcuș
    drogor- drog, ogor
    verdicton- verdict, dicton…
    literetice- litere, eretice…
    😛

    • Radu August 4, 2013 at 8:46 am

     Aha, te-am prins ! Esti o vrajitoare de cuvinte ! 🙂

 • diana August 3, 2013 at 11:50 am

  cuvinte superbe … interesante (noi pentru mine) dar mi-a placut mult !!!!! magnific !!!

  • Vienela August 3, 2013 at 4:39 pm

   Aceste cuvinte au fost noi pentru toata lumea, nu doar pentru tine. :)))) De unele m-am atasat mai mult…
   iti multumesc, Diana!

 • javra August 3, 2013 at 2:08 pm

  Scuză-mă, încercam să citesc ceva în limba română.

  • Vienela August 3, 2013 at 4:40 pm

   Nu cred ca tocmai tie ti-au pus probleme… M-am straduit sa ascund felul in care pot fi dezlegate, dar in acelasi timp mi-am dorit ca el sa fie descifrat… :)))

 • adelinailiescu August 3, 2013 at 2:43 pm

  Caniculatic si almabicuitar. Da, da, Soarele v-a insolarizat mirobolitic!!:))

  • Vienela August 3, 2013 at 4:42 pm

   Adelina, tu trebuie sa ne urmezi, pentru ca te pricepi foarte bine… :)))) Ai fi in stare sa ne dai teme chiar mai dificile decat ale pisicutei, daca ti-ai pune mintea… :)))

 • lili3d August 3, 2013 at 6:32 pm

  Și litere și etice… 🙂

 • carmen pricop August 3, 2013 at 7:23 pm

  Litereticele tale s-au înşirat de minune. Bezna se risipeşte de ciudă. :))

 • Tina August 3, 2013 at 7:30 pm

  Mie mi se incalceste limba in litereticele astea. Serios. In general cu limba romana am ceva probleme de genul ca mie nu-mi vine sa stramb cuvintele astfel incat sa iasa ceva or amuzant, or literar ca si in cazul de fata. Daca as vorbi in limba nativa mie atunci cred ca v-as face concurenta, dar, clar nu in romana “romaneasca”.
  Sa ai un weekend cat mai frumos, Vienela draga!

 • Alma Nahe August 3, 2013 at 10:26 pm

  Ce-i goana asta după înțeles?
  Un bec, de l-ai aprins nu-l cați la filamen!
  Și nici în flacără nu cauți în culori…
  Te bucură, dar, de căldura și lumina lor!

 • Rudolph Aspirant August 3, 2013 at 11:39 pm

  Dar la ce foloseste un joc din asta de a alcatui un text cu neologisme fanteziste ? Zau, intreb chiar serios deoarece chiar ieri ma uitam la niste accesorii de piele Alexander Wang vs unele Givenchy. Astea Alexander Wang aveau niste chestii pe ele asa de frumusete dar care nu foloseau la nimica si puteau fi chiar si incomode, sporind greutatea acelui accesoriu, desi desigur lucratura si pielea erau de calitate superioara, plus ansamblul arata ff bine. Givenchy insa…zau, fiecre snurulet din acea creatie avea si un rost, folosea la ceva, nu era doar de moft, plus nu era doar frumos, iar frumusetea avea o gratie cu adevarat deosebita, nu numai suplete, care era prezenta atat la Wang cat si la Givenchy, dar zau, pe bune am ramas ff impresionat de Givenchy, desi recunosc ca e probabil oarecum inclinat feminin asa in design fata de Wang, (chiar si pt accesoriile masculine). Insa atunci cand am comentat despre acest lucru catre persoana care ma insotea, acea persoana mi-a spus ca intrebarea mea e o prostie si ca arata ca nu stiu ce e aia design-ul de calitate artistica, si acea persoana se pricepe mai bine ca mine la arte, deci e posibil sa fi avut dreptate. Oricum eu nu aveam bani sa cumpar nici Wang nici Givenchy, si cred ca e posibil sa ma fi gandit ceva de gen mai pragmatic, adica daca tot dai bani, macar sa foloseasca la ceva mai concret, nu doar asa sa ma bucur eu plus cativa admiratori ai mei de acel design. Desigur arta literara nu e nici ea probabil tot aia cu un accesoriu de piele, oricat de artistic ar fi designul acestuia din urma.

  • alma nahe August 4, 2013 at 11:23 am

   Rudolph, fiindcă te ştiu temerar în ale căutării(şi de informaţii, dar şi a nodului în gât ori în papură) o să-ţi dezvălui că există o mare poetă de-a noastră care a scris poeme întregi folosind cuvinte inventate. La ce i-or fi folosit? 🙂 Păi, reflectă spiritul ludic un astfel de joc. Cu cât le integrezi mai mult în ceea ce vrei să spui, cu atât devine şi mai plăcut pentru tine, cel ce ai scris, mai ales. Dar dacă ajung şi la ceilalţi, atunci e şi mai mare satisfacţia(jocului), fiindcă, ştii doar, se întâmplă să scrii româneşte, dar nu toţi să înţeleagă, fiindcă foloseşti simboluri sau faci referinţă la anumite chestii de care ei n-au auzit. Şi, după cum observi, cititnd celelalte comentarii… 😉

   Vienela, în cazul tău, am înţeles mai bine cuvintele inventate, decât cele în româneşte, care însă au devenit un decor desăvârşit, căci unde altundeva străfulgerări de colorbit s-ar fi văzut mai clar, decât în beznă?
   Astfel că am decis să-ţi aduc în dar un poem de-al meu, mai vechi, în loc de comentariu.

   Fiecare dintre noi în lumină, mnezici,

   nu trăim doar prezentul clipei

   stocat în tehnologia cristalină.

   Tărâmurile cristaline,

   esenţa adamantină,

   momentul Acum

   sunt forţe care se schimbă,

   ca şi limba,

   cu care nu vii, o înveţi,

   care schimbă mase de oameni, neinstruite, ale omenirii.

   Influenţa gândului exact

   nu e un sentiment magic, ci

   ştiinţa puterii minţii asupra materiei.

   10 la puterea plus, minus n

   găuri negre,

   găuri albe,

   zero,

   unu,

   minus unu,

   zero.

   Lucrurile, când nu mai servesc, sfârşesc

   în epoci, ere,

   civilizaţii întregi de licăriri:

   imagini vizuale,

   pachete de informaţii,

   descărcări,

   holograme,

   reţeaua conştiinţei.

   În timp, timpul dispare ca născător de vieţi,

   experienţa curentă e născătoare de realităţi,

   exterioare, interiore,

   cultul animal,

   natura cristă

   vibraţie amplificând,

   transformând lumina.

   Deocamdată ne depozităm în nori,

   dacă avem conexiunea potrivită,

   deocamdată ne pierdem în oferte HDD externe,

   vizitând magazine online,

   programaţi ca un computer,

   depozitând istoria lumii,

   bănuind,

   interpretând din poziţia receptorului individual.

   Va veni însă momentul când ne vom stoca informaţiile,

   ca un crist alin,

   ca un alint,

   în cristale,

   fără linii temporale,

   ci puncte armonice.(Crist alint- 29noiembrie, 2012 )

 • Rolling Ideas August 4, 2013 at 4:59 am

  Am înţeles tot-tot-tot 🙂

 • alma nahe August 4, 2013 at 11:24 am

  Să mă cauţi prin spam, am comentat ceva lui Rudolph şi încă ceva pentru tine… 🙂

 • Dana Lalici August 4, 2013 at 12:09 pm

  Vienela draga, ma uimiesti cate registre poti imbratisa cu scrisul tau. Titlul e genial!!! ( si nu numai)

 • mixy August 5, 2013 at 6:21 pm

  Partea ciudata e ca exercitiul asta e molipsitor! Poate raman naibii asa?!?

 • Legenda Iasminei | Iubesc Viaţa August 9, 2013 at 11:17 pm

  […] aflat că acest articol este doar o joacă participantă la duzina de cuvinte și că are o continuare. Tabelul vă duce spre celelalte povești scrise de […]

 • elly weiss August 11, 2013 at 8:32 am

  Am facut si eu candva un astfel de exercitiu 😉 Nu m-a mai tentat 🙂

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.