Am scris cândva un articol despre librarii crestine. Nici prin cap nu mi-ar fi trecut la acea vreme că îmi va aduce tot mai mulţi vizitatori pe blog. De unde aş fi putut să îmi imaginez că atât de mulţi oameni sunt interesaţi de ceea ce se poate găsi într-o librărie creştină? Ştiind că librăriile obişnuite adună tone de praf peste cărţile de beletristică, peste romane clasice şi peste biografii celebre, ştiind că mulţi se plâng de tot mai slabele vânzări de carte, în sinea mea îmi spuneam că acelaşi lucru se întâmplă şi cu bibliile, cu studiile referitoare la creştinism, cu tot ceea ce se poate găsi în aceste librării creştine. Mă înşelam, după cum îmi spun clar statisticile blogului.

De curiozitate am intrat acum câteva zile pe site-ul librării creştine, să văd ce mai e nou şi să înţeleg ce îi îndeamnă pe oameni să caute pe internet informaţii despre acest domeniu. Am fost plăcut surprinsă de faptul că pe site-ul respectiv nu sunt doar detalii despre cărţi creştine, despre biblii pentru copii sau adulţi, despre romane creştine sau chiar cadouri pentru persoanele care împărtăşesc această credinţă. Nu, pe site-ul librării crestine am citit despre poveşti frumoase, despre cum omul poate fi om pentru semenii săi, dacă îşi doreşte cu adevărat acest lucru, despre cum bunătatea umană nu ţine cont de religie, de credinţă, de culoare sau vârstă.

Una dintre librăriile creştine despre care se vorbeşte mult pe acel site, Maranatha, s-a implicat activ în tot felul de cazuri, de la donaţii de biblii pentru locuitorii unor zone izolate din munţii Apuseni, sprijinirea bolnavilor de cancer, a copiilor defavorizaţi, a familiilor sărace şi cu mulţi copii, a persoanelor cu handicap, dar şi a bătrânilor străzii, pentru care a organizat nişte acţiuni umanitare. Anul trecut, de Paşti, 40 de foşti bătrâni ai străzii din judeţele Arad şi Bihor (ajunşi în adăposturi speciale) au primit cantităţi foarte mari de alimente care le-au asigurat hrana pentru o vreme îndelungată.

Vă spun sincer că mi-aş dori din toată inima ca asemenea acţiuni să aibă loc mai des, în mai multe zone din ţară, căci trăim vremuri grele şi tot mai mulţi români ajung în situaţii disperate, aparent fără ieşire. Vă amintiţi de bătrâna pe care am pozat-o într-o staţie de autobuz, unde îşi “amenajase apartamentul”? Vă amintiţi cum stătea adăpostită la umbră şi citea? Sunt mulţi, tot mai mulţi bătrăni în situaţia ei, fără adăpost, fără mijloace financiare, fără sprijin. Pentru ei, o masă caldă este un dar ceresc, un pat la adăpost e ca o sosire în rai, o vorbă bună e un adevărat balsam peste rănile sufleteşti. Cum să nu apreciezi ceea ce fac nişte oameni cu inima mare pentru bătrânii pe care lumea i-a uitat încă înainte de a părăsi acest pământ?

Uneori, asemenea gesturi trec neobservate, neştiute. Alteori e de ajuns să intri de curiozitate în librării creştine pentru a afla că există oameni care se gândesc la semenii lor, că le întind o mână de ajutor, că le oferă o vorbă bună şi o masă caldă. Asemenea gesturi mi se par impresionante şi cu plăcere aleg să vorbesc pe blog despre librării creştine, ştiind că înseamnă mai mult decât le spune numele…