“Atunci când am simţit durerea făceam parte din ceva; acum nu mai fac parte din nimic. Oare nu eu am vrut acest lucru? Să fiu doar un însumi, fără a fi răspunzător în faţa cuiva, fără a primi ordine, fără a fi controlat, fără a fi aşteptat, liber? Pân-acum, n-am ştiut ce-nseamnă să nu datorez nimic nimănui, să n-am nici o sarcină, pentru că n-am nici o putere de a intreprinde ceva.

Nu mi-am dat seama că totala independenţă reprezintă cea mai îngrozitoare pedeapsă.”
elefant.ro

Mă frământa ieri o întrebare: Te crezi liber? La scurt timp după ce am postat pe blog articolul, am primit şi răspunsul. În parte de la cititorii mei, în parte de la Orson Scott Card. Ultimul volum din seria Întoarcerea acasă (născuţi pe pământ) ascunde în paginile sale citatul de mai sus.

Radu: “Nu e deajuns să te crezi liber! Trebuie să ştii că eşti liber. Oricum libertatea deplină înseamnă singurătate.”

Matilda: “Nu mai ştiu cine a spus că “libertatea înseamnă să ştii ce ai voie să faci”. Iar eu spun (probabil nefiind nicidecum prima care o spune) că libertate totală = legea junglei, fiindcă în junglă fiecare face “ce vrea muşchii lui” (atâta vreme cât nu calcă pe coada cuiva cu muşchi mai mari şi mai mulţi – caz în care se poate spune că a făcut ce-au vrut muşchii lui înainte de a-şi da ultima suflare.”