Legendele Olimpului- Alexandru Mitru – Tezeu

Ocazia de a citi această carte, Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru, mi s-a ivit după revoluţie şi atunci am devorat cele două volume într-o zi. Sunt mituri despre oameni şi zei, îngemănate măiestru într-un stil simplu, astfel încât legendele vechilor greci să fie uşor de citit şi memorat.

Pornind de la Gheea (Pământul) , Uranus (Cerul) şi Cronos (Timpul), descriind răutăţile şi fărădelegile zeilor olimpici, Alexandru Mitru ne duce prin Legendele Olimpului într-o lume plină de eroi care s-au sacrificat pentru binele omenirii, atrăgându-şi mânia lui Zeus, Hera, Poseidon, Hades, Apollo sau Ares.

Sunt descrise faptele de vitejie ale lui Ulise, Tezeu, Prometeu (cel care ne-a adus focul ce astazi ne ajuta sa fumam), Ahile, Castor şi Polux, Perseu, peripeţiile prin care au trecut, dar şi isteţimea de care au dat dovadă. Aflăm despre războiul din Troia, despre lâna de aur şi despre cele douăsprezece munci ale lui Heracle (Hercules la romani).

Fiecare capitol al Legendelor Olimpului se încheie cu explicaţii privind alte variante ale legendei, despre statui şi temple ridicate în cinstea eroilor şi a zeilor, despre corespondentul fiecărui nume la romani (de exemplu Zeus- Jupiter).
Spuneam că la mine nu veţi găsi povestiri ale cărţilor pe care le-am citit, dar nu mă pot abţine să nu vă vorbesc despre Tezeu, eroul care mi-a plăcut cel mai mult.

“Puternic ca toti zeii, Poseidon a cuprins-o la pieptul sau pe Etra, fara sa tina seama de gemetele ei, de rugaminti si lacrimi… Si-n timpl cuvenit, printesa din Trezena a nascut lui Poseidon un prunc de-o frumusete de neinchipuit.” Tezeu…

“Iara Poseidon poruncise in asta vreme unor pesti sa afle unde e inelul pe care-l aruncase Minos, si i l-a-ntins, dandu-i invat:

-Iti dau acest inel de aur. Cu el tu poti sa dovedesti ca mama ta mi-a fost sotie… si tu mi-esti fiu aici, in ape… Insa pe tarmuri ti-e Egeu, batranul vrednic din Atena… Si inca vreau sa-ti spun, Tezeu: pe viitor sa te feresti sa cazi cumva in apa marii. Numai o data poti scapa. A doua oara, nici Triton, nici Amfitrita, nici chiar eu nu mai putem sa-ti salvam viata…”

Fiu al lui Poseidon şi al Etrei, Tezeu se oferă să lupte cu Minotaurul, pentru a scăpa Atena de tributul pe care trebuia să-l dea an de an regelui Minos.
Minotaurul- monstru cu corp de om şi cap de taur- era închis într-un labirint şi hrănit cu trupurile tinerilor atenieni. Tezeu luptă cu monstrul şi reuşeşte să-l ucidă, apoi, ajutat fiind de Ariadna, scapă din întortochiatul labirint construit după ideea lui Dedal, arhitectul.
Se spune că Ariadna, care se îndrăgostise de Tezeu, i-a dat eroului un ghem de aţă pe care acesta l-a legat la intrarea în labirint, să poată găsi calea de întoarcere.
“Legendele Olimpului” este o carte ce nu trebuie să lipsească din bibliotecă.

13 thoughts to “Legendele Olimpului- Alexandru Mitru – Tezeu”

 1. Bună Vienela!
  Mulțumesc de informați,din puținele
  detali pe care le-ai dat îmi dau seama
  că merită citită această carte!
  Un weekend excelent îți doresc!
  Te îmbrățișez cu drag!

 2. Nu Pandora, a adus prea multe rele! Si cat a suferit bietul Prometeu pentru ca noi sa bagam tutun pana plesnim. :))

 3. Am inceput sa le citesc online, nu le-am terminat inca, spre rusinea mea. Acum ca mi-ai amintit, o sa le reiau.

 4. cartea asta am iubit.o cel mai mult in viata mea.nici nu mai stiu de cate ori am citit.o.mai ales in copilarie o citeam mereu.

 5. :)) Imi aduc aminte ca ne certam, cand vroiam eu sa citesc "Eroii" atunci aveai si tu chef tot de volumul ala. :))

  1. Am gasit cateva informatii interesante pe net. Sper sa iti fie utile:
   “Intr-un anume fel, experienta initiatica a lui Tezeu in labirintul cretan echivaleaza cu cautarea Merelor de Aur din Gradina Hesperidelor sau al Lanii de Aur din Colhida.

   Fiecare din aceste incercari nu semnifica altceva, in limbaj morfologic, decat patrunderea victorioasa intr-un spatiu greu accesibil si bine pazit in care aflai un simbol mai mult sau mai putin transparent al puterii, al sacralitatii si al nemuririi.

   Labirintul ar putea avea si o semnficatie solara din cauza dublei securi al carei Palat ar fi si care este gravat pe mai multe monumente din perioada minoica. Taurul inchis in labirint este si el un element solar. Poate simbolizeaza, in aceste perspective, puterea regala, dominatia lui Minos asupra poporului sau.

   In timp ce spirele etajate ale unui zigurat urmaresc proiectia in spatiul cu trei dimensiuni a unui Dedal helicoidal, numele insusi al labirintului, Palatul Securii aminteste ca la Cnossos salasul mitic al Minotaurului era mai ales sanctuarul dublei securi (emblema a regalitatii) adica al traznetului arhaic al lui Zeus-Minos.”
   “Transformarea eului care se desfasoara in centrul labirintului si care se va afirma fara echivoc la capatul calatoriei de intoarcere, la sfarsitul acestei treceri de la intuneric la lumina va insemna victoria spiritualului asupra materialului si, in acelasi timp, al vesnicului asupra efemerului, al inteligentei asupra instinctului, al stiintei asupra violentei oarbe.”

Părerea ta e importantă pentru mine