Ocazia de a citi această carte, Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru, mi s-a ivit după revoluţie şi atunci am devorat cele două volume într-o zi. Sunt mituri despre oameni şi zei, îngemănate măiestru într-un stil simplu, astfel încât legendele vechilor greci să fie uşor de citit şi memorat.

Pornind de la Gheea (Pământul) , Uranus (Cerul) şi Cronos (Timpul), descriind răutăţile şi fărădelegile zeilor olimpici, Alexandru Mitru ne duce prin Legendele Olimpului într-o lume plină de eroi care s-au sacrificat pentru binele omenirii, atrăgându-şi mânia lui Zeus, Hera, Poseidon, Hades, Apollo sau Ares.
elefant.ro
Sunt descrise faptele de vitejie ale lui Ulise, Tezeu, Prometeu (cel care ne-a adus focul ce astazi ne ajuta sa fumam), Ahile, Castor şi Polux, Perseu, peripeţiile prin care au trecut, dar şi isteţimea de care au dat dovadă. Aflăm despre războiul din Troia, despre lâna de aur şi despre cele douăsprezece munci ale lui Heracle (Hercules la romani).

Fiecare capitol al Legendelor Olimpului se încheie cu explicaţii privind alte variante ale legendei, despre statui şi temple ridicate în cinstea eroilor şi a zeilor, despre corespondentul fiecărui nume la romani (de exemplu Zeus- Jupiter).
Spuneam că la mine nu veţi găsi povestiri ale cărţilor pe care le-am citit, dar nu mă pot abţine să nu vă vorbesc despre Tezeu, eroul care mi-a plăcut cel mai mult.

“Puternic ca toti zeii, Poseidon a cuprins-o la pieptul sau pe Etra, fara sa tina seama de gemetele ei, de rugaminti si lacrimi… Si-n timpl cuvenit, printesa din Trezena a nascut lui Poseidon un prunc de-o frumusete de neinchipuit.” Tezeu…

“Iara Poseidon poruncise in asta vreme unor pesti sa afle unde e inelul pe care-l aruncase Minos, si i l-a-ntins, dandu-i invat:

-Iti dau acest inel de aur. Cu el tu poti sa dovedesti ca mama ta mi-a fost sotie… si tu mi-esti fiu aici, in ape… Insa pe tarmuri ti-e Egeu, batranul vrednic din Atena… Si inca vreau sa-ti spun, Tezeu: pe viitor sa te feresti sa cazi cumva in apa marii. Numai o data poti scapa. A doua oara, nici Triton, nici Amfitrita, nici chiar eu nu mai putem sa-ti salvam viata…”

Fiu al lui Poseidon şi al Etrei, Tezeu se oferă să lupte cu Minotaurul, pentru a scăpa Atena de tributul pe care trebuia să-l dea an de an regelui Minos.
Minotaurul- monstru cu corp de om şi cap de taur- era închis într-un labirint şi hrănit cu trupurile tinerilor atenieni. Tezeu luptă cu monstrul şi reuşeşte să-l ucidă, apoi, ajutat fiind de Ariadna, scapă din întortochiatul labirint construit după ideea lui Dedal, arhitectul.
Se spune că Ariadna, care se îndrăgostise de Tezeu, i-a dat eroului un ghem de aţă pe care acesta l-a legat la intrarea în labirint, să poată găsi calea de întoarcere.
“Legendele Olimpului” este o carte ce nu trebuie să lipsească din bibliotecă.